142035-claeskock

Vacker design utan att tumma på funktion

Ny modern design behöver inte vara lika med opraktiska lösningar. Claes Kock Arkitekter arbetar alltid med funktionen i första hand, men ser samtidigt till att kombinera den med snygga miljöer. Det är ofta det som skiljer en skolad inredningsarkitekt från en som saknar utbildning. ”Jag är intresserad av nytänk, men det ska vara användbart”, menar Claes Kock, grundare av företaget.

Claes Kock Arkitekter arbetar alltid utefter att idéerna ska vara så praktiska som möjligt i den aktuella miljön. Tanken är att finna lösningar som gör att det känns trivsamt och att de som kommer in i rummet mår bra utan att funktionen på något sätt behöver tummas på. Det gör att kunderna är trygga med att anlita firman.
– Vi arbetar alltid nära människor och i samarbete med kunderna. De som anlitar oss gör det för att de vill ha en genuin samarbetspartner som alltid står på kundens sida. Alla delmoment är alltid djupt analyserade och det är aldrig givet hur resultatet kommer att bli. Det är det som gör det hela så roligt, menar Barbro Brelid, inredningsdesigner och Claes Kocks partner både professionellt och privat.

Många är de uppdrag som vuxit fram på det sättet. Skisser ritas, justeras och diskuteras med kunderna och allt analyseras i minsta detalj. Claes Kocks Arkitekters mål är att skapa miljöer som får människor att må bra. De ger sig inte förrän de vet att rätt lösning hamnat på rätt plats.
– Det är nog det som skiljer mig från andra i branschen. Jag är otroligt uppmärksam på miljöer jag kommer in i. Jag gör aldrig något på rutin, menar Claes, som ser varje uppdrag som unikt – oavsett om det handlar om att planera en liten etta smart eller en lokal på 10 000 kvadratmeter.

De senaste två åren har främst fyllts av arbete med ett nytt huvudkontor för Axfood vid Torsplan i Stockholm. Företaget behövde hjälp med att planera en kontorsmiljö med provkök. Claes erfarenhet av prak-tiska och trivsamma lösningar gjorde att de nappade på hans förslag om att placera köket i centrum av ett våningsplan.
– Provköket är en central del av verksamheten och något de har för sina kunders skull. Genom att placera det som en publik del i anslutning till deras egen matsal, blir det ett ställe där alla medarbetare kan se varandra och dit även gäster kan komma på besök och ta del av arbetet, förklarar han.

Det är även Claes som är grundaren till Wayne’s Coffe-konceptet. På samma sätt som han alltid arbetar var tanken där att arbeta fram en lösning genom att utgå från hur folk fikar, var man träffas
och hur kommunikationen i caféet fungerar.
– Jag gjorde det första fiket på Kungsgatan, då med lite annorlunda idéer. Det låg då en tidningsaffär granne med lokalen och det skapades ett samarbete där folk gick in och köpte tidningen och sedan satte sig i fiket för att läsa den.

Claes har en stor bredd som arkitekt. Han har bland annat vunnit en arkitekttävling för utform-ningskoncept av Kosta Bodas utställningslokal. Det medförde uppdrag för företaget på flera platser
i världen. För restaurangen Mårten Trotzig i Gamla Stan, fick Claes branschens hedersutmärkelse Guldstolen, årets bästa interiör. Han har också fått förfrågan att ta fram förslag till stadsmiljöer.
– Jag pratade med en kollega i branschen om just mitt stora intresse för miljöer där man tänker om. Det gjorde att han gav mig i uppdrag att komma med ett förslag på hur vägar och gångar kan byggas för att folk ska kunna röra sig på ett bättre sätt samt hur kvällsbelysningen ska sättas för att människor ska vara trygga att gå där, berättar Claes och Barbro tillägger:
– Vi har haft flera sådana skissuppdrag där erfarenheten av att bygga kontor har kunnat appliceras på andra miljöer. Det är något vi framöver planerar att utveckla. Efter att precis ha avslutat samarbetet med Axfood har vi nu en spännande period framför oss.

2014-02-18
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies