176049 HO4
176049 HO3
176049 HO4
176049 HO3

En mötesplats med hamburgare

I Kungälv ligger Hamburgerbar Oskar som drivits av samma familj sedan 1989. Nu är det dags för den senaste generationen att ta över driften, men några stora förändringar är inte att vänta. Istället ska charmen och den hemtrevliga känslan få leva kvar, för unik - det är den.

Hamburgerbar Oskar är sedan länge en känd mötesplats i Kungälv. Många gäster har kommit hit i decennier för att få en lunch eller bara höra det senaste skvallret. Från början drevs företaget av Britt-Marie Stevanovic och hennes man, men nu har dottern Katarina tagit över. Namnet Hamburgerbar Oskar kommer av att det var just Katarinas pappa Oskar som grundade det hela för många år sedan. Katarina som sprungit i huset sedan barnsben menar att det är viktigt att gå försiktigt fram med alla typer av förändringar och att istället lägga stor vikt vid att bevara känslan som byggts upp under så många år.


176049 HO2


– En del saker har jag uppdaterat lite, som vissa av rätterna på menyn. Samtidigt är det viktigt för mig att den gamla känslan finns kvar så att alla gäster och vänner fortfarande känner sig välkomna.


När hamburgerbaren grundades hade ingen ännu hört talas om internet och sociala medier och därmed blev detta en mötesplats. Många kom lika mycket för samvaron som för att få något att äta. Ryktet om den mysiga restaurangen i Kungälv spred sig snabbt och det började komma stamgäster från när och fjärran. Britt-Marie minns de åren och ler när hon berättar.


– Jag tycker det är viktigt att alla gäster känner sig som våra vänner. Det är många här som inte ens behöver beställa, de säger bara ”det vanliga” och då vet vi precis. Vi känner många av kunderna och vid det här laget känner de också varandra. Det gör att restaurangen får en bra stämning. 


Katarina berättar att en av fördelarna med företaget är att de inte är en del av någon större kedja, utan att de står på egna ben och kan bestämma hur allt ska vara och vilka rätter som ska serveras. Det är inte alltid som en och samma leverantör har det bästa av allt och genom att välja att köpa in från flera håll får de högre kvalité överlag.


– Vi måste inte följa någon annans upphandlingar och leverantörer och det gör att vi fritt kan bestämma vad som ska inköpas och av vem. Vi ser till att ha de bästa leverantörerna för alla olika delar och vi kan plocka guldkorn från flera håll.


Att tillverkningen sker på plats skiljer sig också från flera av konkurrenterna. Här finns inga snabbtillverkade hamburgerbröd. Oskars jobbar istället med rena och bra råvaror och bakar brödet på plats och det blir himmelskt gott. Britt-Marie berättar att just det goda brödet är en av anledningarna till det goda ryktet. 


– Det används alldeles för mycket tillsatser i matbranschen i dag. Det blir ju så mycket godare när man lagar själv och det gör naturligtvis att kunderna kommer tillbaka.

 

176049 HO1


Det är många som väljer att komma förbi på en lunch eller köpa med sig mat hem. Hamburgerbar Oskar ligger bra till för flera storföretag som ringer och beställer till hela gänget. Britt-Marie menar att Kungälv i sig är en bra plats att vara företagare på.


– Det satsas mycket här i staden nu och det är roligt att se att så många företagare går framåt. När vi drog igång var Kungälv inte ett av de främsta turistmålen bland städerna i närheten, men det är verkligen på väg att ändras. 


I dag har Kungälv seglat upp som förstaval för turister som söker avkoppling på Västkusten. Med sina charmiga gator och historiska turistmål är det många som upptäcker pärlan strax norr om Göteborg. De båda fästningarna Carlsten och Bohus lockar historieintresserade och när man ändå är i stan tar man en hamburgare på Oskars!


– Den stamkunden vi har som bor längst bort bor faktiskt i Kiruna, skrattar Britt-Marie. Han är yrkeschaufför och kommer hit minst två gånger i månaden. Sedan är det många som kommer från Örebro, Linköping och Mellansverige. Att komma hit blir en trevlig heldagsutflykt som hela familjen uppskattar.


2017-11-10
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies