183086 LH1

En kropp i balans

En Osteopat strävar efter att optimera kroppens förutsättningar till läkning, och kroppens egen strävan mot balans – för fullgod funktion.

Lerums Hälsoklinik ligger centralt i Lerum, på Göteborgsvägen 3. Här arbetar Osteopat Anders Carlson, tillsammans med två osteopatkollegor, samt en massage- och en hudvårdsterapeut. Anders har över 30 SM-guld i fallskärmshoppning på sin idrottsliga meritlista, som ung var han med i landslaget i kanot. Numera håller Anders mest på med skidåkning. Han åker bland annat Vasaloppet varje år och på sommaren spelar han ofta golf.  Han har arbetat som osteopat i Lerum i 15 år och undervisar också på Osteopathögskolan i Göteborg.


– Förenklat kan jag beskriva osteopatin som den grundläggande manuella medicinen som bygger på att kroppen är en enhet där alla delar hänger ihop och är beroende av varandra. Vi jobbar med våra händer och vår uppgift är att rätta till kroppens obalanser och skapa den bästa möjliga förutsättning för läkning. En kropp i balans har optimala förutsättningar för god hälsa, säger Anders.


Osteopatin kommer ifrån USA och grundades i mitten av 1800-talet. Internationellt är osteopatin mycket stark och jämställs ofta med vanliga läkare. I England och flera andra europeiska länder ingår osteopater i det vanliga sjukvårdssystemet.


– I Sverige är vi mer konservativa och inte lika öppna för alternativ medicinsk vård, även om osteopatin i Sverige är på stark frammarsch, menar Anders.


Osteopaten ser kroppen som en helhet, de arbetar med principer att kroppen har en förmåga att självläka, samt att strukturer och funktioner i kroppen relaterar till varandra.


– Vi tittar på helheten, förklarar Anders. Hela människan. Det viktigaste är att hitta orsaken till vad som hindrar kroppen från att läka själv. Varje människa är unik och har sin egen kroppshållning, skadehistorik och förutsättningar, som alla påverkar kroppsstrukturen. Därför utgår vi alltid ifrån varje enskild patients förutsättningar när vi tittar på sambandet mellan kroppens uppbyggnad och hur den faktiskt fungerar. I många andra behandlingsformer uppmanas ofta patienten att träna bort smärta/problem i muskuloskeletala systemet, medan en osteopat kan be dig att temporärt inte träna, för att få dig att fungera ordentligt strukturellt först innan det är dags att börja träna igen. Alla muskler ställs ju in efter de fel- och snedbelastningar som redan finns i kroppen, vilket ofta leder till ytterligare belastningsskador.

Läs mer...

2018-06-11 16:00

183098 ARM3

”Strategi är sällan strategiskt”

Artikel ”Startpunkten för att kliva ur en stor organisation och starta eget var en längtan efter att få tänka igenom de råd jag gav”. Pontus Wadström på A Real Movement berättar om varför han gick från anställning...
183101 NMKF2

Företagsmäklare för en tryggare affär

Artikel ”NMK Företagsmäklare har funnits sedan 1989. Ett av de äldsta företagen i vår nisch. Vi arbetar med överlåtelse av små och stora företag” säger Kristoffer Nordin.
 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Welcome Webb3

Welcome App

Digitaliserad integration

Arkiv