184043 NS2184043 NS1

Sverige skulle rocka dåligt utan Norje Sambruk

Två veckor innan Sweden Rock Festival sitter Johan Rosenlund, med kollegor, i traktorn för att turas om att finklippa gräset en sista gång innan hårdrockarna invaderar området. Campingen är då iordningställd med servicehus innehållande duschar och toaletter för att tillgodose behovet hos 35 000 besökare. En vecka per år. Sedan stänger campingen igen och vilar, till samma juni-vecka nästkommande år.

Norje Sambruk AB är ett lantbruks- och entreprenadföretag i Norje, utanför Sölvesborg. De erbjuder allehanda tjänster inom lantbruk och entreprenad både till privatpersoner och företag.


Företaget är, för de insatta, än mer känt som samarbetspartner till Sweden Rock-festivalen som anordnas en gång per år, under en vecka i juni. Campingen är ett 23 hektar stort område med 3 000 campingplatser.


Johan Rosenlund äger och driver Norje Sambruk AB tillsammans med sin far Krister. Norje Sambruks verksamhet vilar på tre ben: entreprenad, lantbruk och festivalsamarbetspartner.


– Vi hyr ut maskintjänster till lantbrukare, sådd och grävning bland annat. Vårt eget lantbruk består av 300 hektar växtodling. Entreprenaden är vår största verksamhet och vi jobbar gentemot företag och byggsektorn. Vi utför grundläggande mark- och vägarbeten samt vatten och avlopp bland annat. Under vinterhalvåret jobbar vi även med snöröjning. Företaget har cirka 15 anställda och ytterligare ett 15-tal säsongsanställda inför festivalarbetet.


Festivalen kräver omfattande förberedelser och det som började som en bisyssla har vuxit till att bli en betydande del av företagets verksamhet.


– Förutom att vi iordningställer hela campingen vad gäller boende och faciliteter har vi också hand om mat-sidan. Vi samarbetar med två aktörer som är stora på grillning, och vi har kända danska grillmästare på plats, liksom årets SM-vinnare i grillning. Redan frukosten börjar lyxigt med ägg, bacon och raggmunk som följs av en lunchmeny med en 250 gram hamburgare.


184043 NS3


Likt många andra lantbrukare och entreprenadföretag berättar Johan att det råder brist på kompetent personal. Norjes Sambruk söker grävmaskinist och anläggare.


– Kunde jag hitta bra personal skulle företaget vara större än vad det är idag. Vi söker nya medarbetare, grävmaskinister och anläggare, som är erfarna och självgående. De medarbetare vi har idag är riktigt duktiga. Jag har precis anställt en ny kille, jag köpte en maskin åt honom och så fick han börja. Vi vill ju hålla kvalitet på det vi gör och ser verksamheten långsiktigt, så vi håller hårt i våra anställda och hoppas att det dyker upp de där personerna som känns som ”rätt person”.  Jag säger alltid att antingen ska vi göra det bra – eller så ska vi inte göra det alls.


Årets Sweden Rock Festival lockade 35 000 besökare och har utnämnts av en enad presskår som: ”Den snyggaste någonsin”. Vädret var strålande, artisterna rockade rejält, hamburgarna var poppis – och gräset något alldeles fantastiskt välklippt!

Läs mer...

2018-06-18 15:30

186064 ALV3

Svenskt företag bäst i världen på luftvärmeväxlare

Artikel Cooling your daily life – är den slogan utifrån vilken en av Sveriges internationellt starkaste verkstadsindustrier verkar.
186029 HS1

En skola du blir sedd i 

Artikel Varje morgon hälsas du välkommen! Att vara en del av Hovsjöskolan innebär att du är en vän av samarbete. Här lyssnar man på varandra, arbetar med ett kollegialt lärande och med ett gott bemötande för att...

  Faktaruta

  ____Sandra4_SV

  Sandra vann kampen mot cancern

  Nu vill hon stötta andra

  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  Welcome Webb3

  Welcome App

  Digitaliserad integration

  Arkiv