175003 SS1

På Simförskolan Sally trivs barnen som fisken i vattnet

På Simförskolan Sally i Kristianstad är vattenlek, rörelse, hälsa och miljö en naturlig del av vardagen. I en miljö präglad av mångfald och tolerans uppmuntras barnen till att varje dag använda och utveckla sin rörelseglädje, sin kreativitet och sin inneboende lust att lära.

Idén till Simförskolan Sally föddes ur en upplevelse av att skolan inte längre förmådde ge barnen den tillgång till rörelse och andra aktiviteter förknippade med hälsa som de så väl behöver. 


- Vi ville vara med och förändra genom att skapa en verksamhet där barn får möjlighet att redan från tidig ålder lägga grunden till en framtid präglad av hälsa och miljöengagemang, förklarar ägaren Andrea Thiele som var med och startade förskolan år 2006.  


I familjen Sally ingår även Naturförskolan Sally som också den är belägen på Ambulansvägen 1 i Kristianstad.


- Båda förskolorna har idrott, hälsa och miljö som övergripande profil. Skillnaden är egentligen endast att vi på Naturförskolan fokuserar mer på vad naturen har att erbjuda i form av kunskap, lek och andra resurser, förklarar Andrea. 


Allt arbete på förskolorna präglas av ett strukturerat miljöarbete i vilket man tar till vara på barnens inneboende lust att utforska världen med alla sina sinnen. Att barnen som en naturlig del av sin utveckling sorterar saker i sin omgivning använder man för att lära dem sopsortera och skilja mellan olika material. 


- Lika väl som de till exempel kan sortera legoklossar kan de ju sortera metall och plast, säger förskolechefen Christina Hansson.  


Förskolans miljöarbete sprider sig som ringar på vattnet och barnen tar ofta med sig sina kunskaper hem där de inför nya rutiner i form av källsortering och matvanor. 


- Det är ganska vanligt att föräldrar berättar om hur deras barn säger till om de ser någon på stan som kastar skräp på marken, skrattar Christina. 


Att sortera sopor får ofta oväntade resultat och barnen hittar ofta saker som de vill spara för att skapa något nytt av.


- Det som är skräp för andra är inte alltid skräp för oss, säger Andrea. 


Barnen på Simförskolan Sally spenderar många timmar i veckan i vattnet. För de minsta barnen har man en bassäng i lokalerna och de äldre åker till simhallen flera gånger i veckan. 


- Vi vänjer våra barn vid vattenlek och bad redan när de skolas in som ettåringar, berättar Andrea.

Hur barnen närmar sig vattnet är väldigt individuellt. Vissa vill hoppa i bassängen på en gång medan andra föredrar att leka med vattenhjul eller kannor en period innan de vågar sig på att bada. 


- Precis som när det gäller allting annat på förskolan sker det på barnens villkor. Det är de själva som bestämmer takten, säger Christina. 


När så barnen har vant sig badar de oftast i grupp om tre till fyra. Alltid med minst en pedagog i poolen tillsammans med dem.  


Från det att barnen fyllt 3 år fortsätter denna verksamhet på det kommunala badhuset där man utvecklar undervisningen av vattenvana i djupare vatten. 


- Målet med vår badverksamhet är inte främst att barnen ska lära sig simma utan att de ska få vattenvana och vi vet att med glädje och trygghet kommer simningen automatiskt när barnet är moget, säger Andrea som är mycket tacksam över det fantastiska samarbete som förskolan har med personalen på Tivolibadet.


Barnen som har fyllt tre år har gymnastik en gång i veckan i en lokal som förskolan hyr av Friskis & Svettis. Där utvecklar barnen sin motorik ytterligare. 


- Även vår uteverksamhet är utformad så att barnen utvecklar sin motorik, säger Christina. 

Utomhus är man så mycket som möjligt.


Det ska vara riktigt busväder för att vi ska gå in, säger Andrea men tillägger att man naturligtvis är extra uppmärksam på de yngsta barnen som har svårt att röra sig tillräckligt för att hålla sig varma. 


- Vi vill att de ska få känna på alla väder men ibland blir det bara korta stunder i taget, förklarar hon.

Förskolornas barn och personal äter alla mellanmål utomhus och på torsdagarna kompletterar man sopplunchen genom att grilla ute på gården.  


Det är inte bara korv som hamnar på grillen utan man experimenterar glatt med det mesta. Flatbröd och fisk är två uppskattade exempel. 


- Vi vuxna längtar också till torsdagarna och tycker att det är jättemysigt och speciellt att grilla, ler Christina. 

Förskolans värdegrundsarbete är strukturerat och väl inarbetat i verksamheten.


- Vi vill erbjuda en miljö präglad av mångfald och våra barn lär sig att olikheter är något positivt som man ska vara rädd om, säger Andrea.

Läs mer...

2017-09-13 15:30

176065 P3

Smink som är vårdande för huden

Artikel Letar du efter smink av hög kvalitet, gjort på naturliga ingredienser och är vårdande för huden? Välj då Palina - ett av de största professionella sminkmärkena i Sverige.
175046 UF1

Specialist inom fönsterputs

Artikel Uppsalas Fönsterputs & Städservice ägs och drivs av Per Belin. Han har över 25 års erfarenhet och är en av två fönsterputs-specialister i Uppsala.

Faktaruta

 • Simförskolan Sally AB /
  Naturförskolan Sally AB
 • E-post
 • Hemsida
 • Adress:
  Ambulansvägen 1
  291 33 Kristianstad
 • Telefon: 044-102250
DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

DSC_7374_webb_puff

Går mot strömmen

All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

Träning_puff_webb

Kom i form – vid en sten

Fem enkla övningar för en finare figur.

Arkiv