174047 SN1

Eftertraktad naturtorv från småländska mossar 

Familjen Johansson har utvunnit torv i småländska Söftesmåla ända sedan slutet av 1950-talet. I dag säljer Söftesmåla Naturtorv AB sina högkvalitativa torvprodukter över hela Sverige och norra Europa. 

Torv bildas i fuktiga marker och består av döda växtdelar som, på grund av syrebrist hämmas i förmultningen. Användningsområdena för torv är många.


I Söftesmåla finns det växttorv på mossen och den lämpar sig för ändamålen jordförbättring och strömaterial.  


– Ungefär hälften av den torv vi producerar här i Söftesmåla säljs i block till yrkesodlare och jordproducenter i Sverige, Danmark och Holland, berättar Dan Johansson som år 2000 tog över driften efter sin far och farbror. 


Utöver oförpackad blocktorv producerar företaget hårdförpackad torv i 300 liters säckar samt löst riven torv som man kan få fram i olika fraktioner.


– Dessa produkter säljer vi främst som strömedel till stallar och som jordförbättring för försäljning i detaljhandeln, säger Dan.  


Han menar vidare att torven från Söftesmåla alltid är naturell och utan tillsatser. Förädling enligt recept görs på fabriker som producerar jordblandningar för olika ändamål.  


För kunder med specifika önskemål finns möjlighet att specialbeställa torv av en viss kvalitet. Kanske vill man ha torv från en viss del av mossen eller i en särskild fraktion.


Utmärkande för Söftesmåla Naturtorv är bland annat den jämna kvalitet som produkterna håller. 


174047 SN2


– Vår torv är skördad med omsorg och med lång erfarenhet i bagaget. Vi kör inte in torven till våra lagerbyggnader förrän den är helt torr och våra kunder kan vara säkra på att vår torv håller ungefär samma vikt per kubikmeter vid varje leverans, lovar Dan.


Söftesmåla Naturtorv är med i en certifiering, vilket garanterar att man håller god ordning och att produkterna är fria från ogräs. Enligt detta certifierings regelverk kontrolleras torven årligen, både i fält och på laboratorium. 


– Ogräs kan få förödande konsekvenser framförallt för yrkesodlare. Dom kan spara både tid och pengar genom att använda en bra torv som basprodukt i deras recept, säger Dan. 


Han berättar att de inspekterar sina marker nästan dagligen och att eventuella ogräsplantor avlägsnas för hand. 

Kontrollerna bokförs noga. Att antalet trogna och långvariga kunder är så stort är ett bevis så gott som något för att företaget lyckats med att år efter år leverera torv av absolut toppkvalitet. Även det geografiska läget har betydelse för kvaliteten.


– Småländsk vitmossetorv som skördas på rätt sätt håller världsklass, avslutar Dan. 

Läs mer...

2017-08-28 12:00

181035 BC1

Skräddarsydd finansiering

Artikel Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska söka lån till investeringar i sitt företag. Bridge Capital är finansbolaget som specialiserat sig på att koppla samman företag med rätt långivare och, framför...
181049 AC5

Ungdomar och personal med lösning i fokus

Artikel Alba Camp i Partille är som ett HVB-hem, med skillnaden att ungdomarna har varsin lägenhet. Här arbetar personalen och ungdomarna med ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Grundvärderingen är att hjälpa...

Faktaruta

  • Söftesmåla Naturtorv
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
    Box 56
    36221 Tingsryd
  • Telefon: 0477-40156
____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Arkiv