172038 SS3
172038 SS2
172038 SS3
172038 SS2

Sumo Sushi serverar sund snabbmat för alla sinnen

Att sushi är en matkultur som kommit till Sverige för att stanna har sedan länge stått klart. De fisk- och risbaserade munsbitarna är inte bara välsmakande utan också fullproppade med nyttigheter som D-vitamin och Omega-3. Sushiälskare i sydöstra Sverige gör bäst i att ta sig till Karlskrona eller Kristianstad för ett besök hos Sumo Sushi.

Att sushi har blivit en sådan framgång hos oss svenskar beror med största sannolikhet på att den japanska maträtten kombinerar en mängd goda egenskaper på samma tallrik. Den innehåller mycket näring, smakar gott, går snabbt att tillaga och gör oss mätta utan att vi känner oss dästa och trötta.  


– Att sushi är en mättande men samtidigt lätt måltid gör att den passar utmärkt till lunch, säger Tai La, ägare av Sumo Sushi. 


Tai öppnade den första restaurangen i Karlskrona 2010 och eftersom konceptet snart blev en succé bestämde han sig för att satsa ytterligare. 


– Här i Kristianstad öppnade jag 2012, berättar Tai, när vi satt oss i den lilla restaurangen belägen centralt på gågatan Östra Boulevarden. 


172038 SS1


Framtidsvisioner saknas inte hos denne driftige entreprenör. Parallellt med Sumo Sushi vill han så småningom även öppna mer traditionella restauranger. De ska vara anpassade för längre middagssittningar och erbjuda en bredare meny innehållande det allra bästa från det asiatiska köket. 


– Det konceptet kallar jag för Sumo Kitchen och min tanke är att de restaurangerna ska vara en plats för sällskap att tillbringa en trevlig kväll på, förklarar Tai. 


Karlskrona är en lämplig plats att starta på och Tai hoppas kunna sätta planerna i verket när han väl hittat rätt lokal.  

På frågan om vad det är som gjort Sumo Sushi så framgångsrik tvekar han en stund innan han svarar. För trots sin driftighet och orubbliga tro Tai har på sitt koncept utstrålar han ödmjukhet. 


– Grunden är god mat och bra service. Vi använder oss av de bästa råvaror som vi kan hitta och anstränger oss hela tiden för att våra kunder ska trivas, säger han och låter nästan lite försynt. 


172038 SS4


Ytterligare en framgångsfaktor är en kreativ inställning till sushi. Kockarna letar hela tiden efter nya smakkombinationer för att överraska sina kunder och öka deras valmöjligheter. Man vill att menyn ska innehålla något för alla. 


– Luncherna är utmärkta tillfällen för oss att prova våra idéer på, när vi märker att folk gillar nyheten för vi upp den på vår ordinarie meny, säger Tai och berättar att man hittar inspiration bland annat på internet och genom att äta hos andra innovativa sushikockar.  


Särskilt känd är Sumo Sushi för sin lyxmaki. Maki är de klassiska rullar som finns på alla sushirestauranger. De har ofta har ett yttre hölje av nori – ett torkat och mycket nyttigt sjögräs. Hos Sumo Sushi experimenterar man glatt med olika ingredienser och skapar nytänkande makirullar i spännande smakkombinationer. Gäster kommer resande från hela Blekinge för att prova lyxmaki med namn som Volcano, Rainbow och Alaska. Den förstnämnda är precis som namnet antyder en ovanligt kryddstark bit sushi.


– Volcano innehåller gurka, kryddstark lax, krabbstick, purjolök samt toppad med lätt halstrad lax och chilimajonäs, berättar Tai. 


Alaska är ett mildare alternativ bestående av omelettröra, morötter, avokado och rucola med lax och flygfiskrom som grädde på moset. 


Man experimenterar inte bara med nya smaker utan vill också erbjuda sushi med olika texturer. Räkor som man rullat i det japanska ströbrödet panko och sedan friterat är ett exempel på en ingrediens som skapar frasighet. För en krämigare känsla använder man sig av färskost och majonnäs. 


På menyn finns naturligtvis sashimi. En populär rätt som innehåller rå fisk med olika tillbehör serverade på tallrik.

– Till sashimin använder vi bland annat tonfisk, räkor, lax och hälleflundra, berättar Tai. 


172038 SS5


Även barnen ska trivas på Sumo Sushi och på barnmenyn hittas bland annat kycklingspett, strimlad entrecote och en portion med traditionell sushi anpassad för mindre magar. 


De flesta gästerna väljer avhämtning och Tai funderar mycket på hur man kan skapa ett nytt kösystem. En kö för de gäster som vill äta på plats och en för dem som vill ta med sig maten. 


– Det skulle vara bra för alla, säger han. 


Sumo Sushi erbjuder även catering vilket många av traktens företagare utnyttjar. För de större beställningarna kommer kockarna till kunden och tillagar sushin på plats.


– Det brukar vara väldigt populärt och är också en chans för oss att lära känna våra gäster ännu mer, säger Tai. 

Kort sagt – ingenting är omöjligt på Sumo Sushi!

2017-06-22
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies