171084 LPC171084 LPC0171084 LPC1

En fransk förskolesatsning i Stockholm

I många andra länder är det vanligt med förskolor som satsar på tvåspråkighet, där man drar nytta av barnets naturliga förmåga till språkinlärning för att ge dem bredare språkkunskaper. I Sverige har denna typ av förskolor hittills varit lätträknade, men i Stockholm finns Les p’tits choux som satsar både på svenska och franska.

Förskolan Les p’tits choux på Frejgatan i Stockholm följer visserligen den svenska läroplanen för förskolan, men har även en fransk språkprofil vilket gör att verksamheten sticker ut i mängden. Detta gör, enligt ägaren Pia Monpouet Ekeram, att varje barn här har möjlighet att lära känna bägge kulturer samt att utveckla sina språkkunskaper i både svenska och franska.


Hon berättar om sin egen koppling till Frankrike, där hon själv bott och har släkt på sin mammas sida.


– Efter flytten tillbaka till Sverige blev mina egna barn tvåspråkiga, och när jag blev erbjuden arbetet att driva Les p’tits choux var svaret lätt, säger hon.


Förutom språk och kultur satsar förskolan på små barngrupper och stabilitet för alla – både barn och personal. Målet med verksamheten är inte att växa och bli stora, utan att erbjuda en stabil och hållbar verksamhet. Kölistan för att få börja på förskolan är lång, men det är 15 barn på bägge avdelningar som gäller. Fler än så kommer inte att tas in, försäkrar Pia.


– Grupperna ska vara så pass små att pedagogerna hinner se varje individ, säger hon.


171084 LPC2


Några i personalen är tvåspråkiga men det är inte ett måste enligt Pia, det är i stället inställningen till lärandet om andra länder och språk som är det viktiga. Till exempel arbetar man med allt från temaveckor till kortare övningar för att bygga upp barnens kunskaper om andra länder. Viktigast är dock att man har roligt medan man lär sig, menar Pia.


– Vår prioritet är att ge varje barn möjlighet att utvecklas i sin egen takt, i en trygg, attraktiv och stimulerande miljö. Vi vill också att föräldrarna ska känna sig trygga med att lämna det dyrbaraste de har till oss på morgonen. En förutsättning för att uppnå detta är att personalen mår bra och trivs, vilket då automatiskt smittar av sig på barnen.

Läs mer...

2017-02-27 14:00

192030 MG1

Medveten Grön

Artikel Medvetet och grönt. Minsta möjliga miljöpåverkan och minsta möjliga matsvinn. Mesta möjliga ekologiskt, färgstarkt och vegetariskt – Medveten Grön.
192022 MMD2

Fika – som gör din dag!

Artikel Det är dags för Kanelbullens Dag att gå i graven. Nu är det dags att vi lyfter Raw Food Blåbärskakan – ekologisk, vegansk, hälsosam och härlig.
    _Skincity-pressbild

    Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

    Professionell hudvård online

    _Jimmy1

    Jimmy Schönning

    Njutbart hemma!

    _Anette2

    Stockholms affärsänglar

    Investerar i unga, innovativa företag

    Arkiv