185009 BA1185009 BA3

”Allt handlar inte bara om svett” – 50 nya år på Balettakademien Göteborg

Balettakademien – även kallad BA, har sin egen alldeles unika utstrålning. BA känns lite spännande och mytomspunnen. Det traditionella kontra det moderna. Nu går Balettakademien i Göteborg in i en ny fas. Ny logga och med en ny konstnärlig rådgivare för Balettakademiens Dansutbildning, Camilla Ekelöf.

Intagningskraven till Balettakademins utbildningar är grundläggande behörighet i form av gymnasium, samt något form av grund för den utbildning du söker. Det mest avgörande för intagningen är presentation av dig själv på plats. 


– Du behöver en teknisk grund och en vilja att utrycka dig sceniskt, berättar Malin Brandeby, Skolchef på Balettakademien i Göteborg. Vi vet att det finns de som tvekar att söka för att de inte riktigt vågar. Vi vill att man ska våga söka till Balettakademien. Vi kan fånga upp kvaliteter som arbetsvilja och en vilja som visar ett sceniskt uttryck som med rätt träning kan utvecklas fantastiskt mycket på tre år.


185009 BA2


Balettakademien i Göteborg har funnits i 50 år. BA i Stockholm grundades 1957.  Yrkesutbildningarna kom till 1983 då grundaren Lia Schubert anser att det inte finns några musikalartister i Sverige. Balettakademien är en del av Folkuniversitetet, med statliga anslag. 


Det råder en varm stämning på skolan, med mycket hårt och bitvis tufft arbete. De studerande vittnar ofta om att de blir sedda av BA´s pedagoger. 


– Det är vår strävan. Att se individen och utbilda utifrån den artistens förutsättningar. Om du är beredd att göra arbetet finns allt stöd du kan tänka dig här. Vi utbildar dansare och musikalartister, och allt handlar inte bara svett. Det händer också mycket i hjärtat och huvudet under de här åren. Det är viktigt för mig att vi även ska jobba mycket med det mentala, i form av mental träning. 


De båda treåriga utbildningarna är yrkesutbildningar, samt vuxenutbildningar: Balettakademiens Musikalartistutbildning samt Balettakademiens Dansutbildning. 


– Det första året handlar om att hitta jaget, att lägga en teknisk grund och att få förståelse för processerna. Andra året arbetar vi med mötet med andra, dialog, duett, att samspela i olika konstellationer. Tredje året ligger fokus på produktion. Slutproduktionen följer samma process som det skulle göra i yrkeslivet och resulterar i en offentlig föreställning. 


Den första januari 2019 förstärker Balettakademien sin verksamhet genom att anställa Camilla Ekelöf som konstnärlig rådgivare för dansutbildningen. Camilla har bland annat varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst. Hon jobbar som koreograf och är en stark profil inom den moderna dansvärlden både nationellt och internationellt. 


Skolans artister är efterfrågade på marknaden och har många uppdragsgivare och samarbetspartners som önskar arbeta med artisterna, både inom och utanför Sverige. 

Malin lägger till att Balettakademien lagom till att de avslutat sitt 50-årsjubileum får en ny logga. 


– Ett sätt att markera att vi nu går in i 50 nya spännande år! 

Läs mer...

2018-09-20 12:45

clYTIE2Y

Samverkan i Alsike

Artikel S:ta Maria i Alsike är ett multihus med verksamheter inom förskola, skola, gruppboende, konferensanläggning samt vandrarhem. En mötesplats i hjärtat av det växande samhället Alsike.
42826101832_84c596947e_o

Det svenska spelundret

Artikel Sverige är med i toppen bland de nationer som utvecklar flest, och bäst, dataspel. Den svenska spelsektorn är ständigt växande och den årliga tillväxttakten har sedan 2006 legat på 35 procent. Förutom...
  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  Welcome Webb3

  Welcome App

  Digitaliserad integration

  Marre1_webb

  Mästerfrisören Marre

  Har aldrig en dålig dag

  Arkiv