Stegeborg_webb193044 DS4193044 DS2193044 DS3193044 DS7193044 DS1193044 DS5

Året runt - till destination Stegeborg

Det är lätt att bli hemmablind. Många bokar slentrianmässigt en charterresa till Kanarieöarna, när det finns så mycket oupplevt att se i Sverige. Har du varit i Stegeborg?

       Ett par mil söder om Söderköping ligger egendomen Stegeborg. Här finns allt som behövs för att få uppleva historiska, kungliga vingslag, samla kraft och lugn i äppelträdgården eller Slottsparken, äta god mat på Hamnkrogen, övernatta på hotellet eller på den uppsnyggade campingen, konferera, socialisera, promenera, cykla, spela minigolf, bada eller äta glass. I slottsruinen som går att besöka bodde under en period Gustav Vasa och här föddes Johan den tredje år 1537. 

       Gården och verksamheten drivs av Cassandra Danielsson tillsammans med sin man Casimir Danielsson. Han representerar tredje generationen Danielsson på gården som köptes av farfar tillsammans med farfars far 1939. Ansvaret är ganska tydligt uppdelar mellan de båda. Cassandra sköter turistdelen med Hamnkrogen och Trädgårdshotellet. Casimir ansvarar för skogsbruket, jordbruket och båthamnen. 

        – Min man älskar sin båthamn, säger Cassandra med ett stort leende. Vi har en stor vinterförvaring, en varmhall, samt cirka 350 platser i sjön. Varje år lyfter han upp en stor mängd båtar för vinterförvaring.  

        Cassandra pratar som en kulspruta. Hennes drivkraft är enorm och engagemanget i Stegeborg om möjligt ännu större. Här finns en vilja att bevaka det traditionella och bevara historian samtidigt som Stegeborg vill erbjuda modernt, snyggt och uppdaterat bekvämt. Det är många delar i verksamheten att hantera för paret Danielsson.

         Jordbruket är utarrenderat. Skogsbruket sköts via ett samarbetsavtal med en svensk skogskoncern. Slottsruinen drar i runda tal 10 000 besökare per år. 

         Trädgårdshotellet med sina 9 rum och 24 bäddar lockar såväl turister som weekendbesökare och företag som önskar kan förlägga sina konferenser i en intim och charmig atmosfär med ett mottagande och känsla som andas exklusivitet. En möjlighet som även erbjuds privata sällskap. 


193044 DS6


         1985 startade Cassandras svärmor en liten kiosk nere vid hamnen. Det fanns då ingen turism alls i området, berättar Cassandra, och många såg det som galenskap. En kiosk som idag ses som startskottet på den turistverksamhet som utvecklats och lavinartat vuxit fram på Stegeborg. Hamnkrogen har byggts ut i flera omgångar och erbjuder 80 platser inomhus samt 120 platser utomhus. Ställets glasskiosk lockar framför allt sommargäster. Den campingverksamhet som även den utökats genom åren har nypremiär maj 2019, med 20 nya ställplatser med vattenpost och eget eluttag. Tre nybyggda stugor har uppförts. De hyrs ut veckovis eller halvveckor: söndag till söndag, torsdag till söndag eller söndag till torsdag. Utsikten över hamnen och vattnet är obetalbar. Varje stuga på 30 kvadratmeter med fyra (plus en) bäddar har bekvämligheter som egen tvättmaskin, golvvärme i badrummet, handdukstork och diskmaskin i köket. Perfekta för året-runt-besök samt för större sällskap som komplement till hotellet. 

         Här finns närhet till klippbad och en badplats med brygga, löpning, vandring och cykling i området, med avslutande bastubad. Som om inte allt det vore nog finns en gårdskarl som ingår i jaktlaget och jagar det vildsvin som sedan går att avnjutas på Hamnkrogens meny. 

         Vi tänker att somligt inte görs rättvisa genom att beskrivas – det behöver upplevas. Upplev destinationen Stegeborg!

Läs mer...

2019-05-15 15:00

Hemsida
194031 HD1

Friska tänder livet ut

Artikel Tio minuter omsorg om dina tänder per dag samt regelbundna besök hos tandhygienisten och tandläkaren ökar chanserna för friska tänder livet ut – påminner Tandea Hjorthagen.
194020 AD4

Proffsig och färgglad salong

Artikel Färgäventyr hemma i badrummet slutar ofta i mer eller mindre katastrof och morotsgul har aldrig varit snyggt. Snyggt blond blir du blott och enbart hos en frisör som är specialiserad inom färg och blekning.

Faktaruta

  • Destination Stegeborg
  • Hemsida
  • Facebook
  • Instagram
  • Adress:
    Stegeborgs Egendom
    641 97 Söderköping
  • Telefon: +46(0)121-42 001
__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv