174025 B1174025 B4

Bojen - För de som behöver extra stöd

Enterprise Magazine träffar Sunay Lundström på hennes nystartade företag Bojen AB. Historien om företagets tillkomst är en inspirerande berättelse om en kvinna som bestämt sig och inte är rädd att arbeta hårt. I dag står ett fungerande boende stadigt och välkomnar ungdomar med behov av extra stöd.

Sunay Lundström började sitt yrkesverksamma liv med att avlägga en examen som beteendevetare eftersom hon visste tidigt att hon ville arbeta med människor. Sedan började arbetslivet med jobb inom kriminalvården där hon var runt på flera olika häkten.


– Det här var en lärorik tid där jag arbetade på bland annat Kronobergshäktet som är A-klassat och har ganska tungt klientel. Jag valde att utbilda mig till kriminalvårdare som ett tillägg till min andra utbildning, men kände inte riktigt att det här var helt rätt ändå. Jag såg det mer som en bra erfarenhet innan jag fick göra det jag verkligen ville.


174025 B2


Under den här tiden hade Sunay koll på karriärmöjligheterna och när det dök upp en möjlighet att gå vidare till HBV-hem för ungdomar valde hon det. Jobbet fanns i Uppsala och Sunay flyttade dit. Hon trivdes bra med arbetet med ungdomarna, men fann samtidigt att en stor del var alldeles för inrutat i förväg.


– Jag som hade läst till beteendevetare ville ju få vara med och tycka och påverka arbetet. Jag ville arbeta mer med behandling, men här kände jag att jag inte fick använda den kompetensen som jag ändå har. Det fungerade inte riktigt för mig som är en person som vill få tycka saker, säger hon med ett skratt.


Under tiden i Uppsala träffade Sunay sin blivande man och blev gravid med deras första barn. När det sedan dök upp en annons om en vakant chefstjänst i Södertälje sökte hon den och fick jobbet. Den lilla familjen fick flytta till Stockholm och Sunay började arbeta som föreståndare för ett LSS-boende. Under samma tid började hennes egen affärsplan att växa fram.


174025 B3


– Vid det här laget hade jag ju så bred erfarenhet av att arbeta med ungdomar och jag kände att jag ville ta vara på kunskapen och bygga upp något eget. Jag hade varit inom kriminalvård, på HBV och LSS och hjälpt ungdomar med missbruk och kriminalitet. Jag arbetade i över ett år med min affärsplan och gick igenom precis hur det skulle fungera.


Från början var idén att arbeta med ungdomar runt 16-18 år, men det tog sin tid att bestämma när det hela skulle sjösättas. Det gällde att hitta rätt lokaler, arbeta fram alla tillstånd och knyta rätt kontakter. Under den tiden hade Sunay även kontakt med TRIS för att få ytterligare infallsvinklar på hur ett riktigt bra boende skulle kunna se ut.

Läs mer...

2017-08-23 11:15

176049 HO3

En mötesplats med hamburgare

Artikel I Kungälv ligger Hamburgerbar Oskar som drivits av samma familj sedan 1989. Nu är det dags för den senaste generationen att ta över driften, men några stora förändringar är inte att vänta. Istället ska...
176064 RV1

Äldrepsykiatri med fokus på rutin och aktivitet

Artikel Rosenhill vård & omsorg i Rävemåla är ett boende för äldre med psykiska funktionsnedsättningar. Det lilla samhället i Småland erbjuder de boende en lugn miljö och de anställda håller dem aktiva – en ultimat...

  Faktaruta

  • Bojen AB
  • E-post
  • Hemsida
  • Facebook
  • Adress:
   Valloxvägen 65
   741 42 Knivsta
  • Telefon: 072 034 69 45 | 072 034 69 47
  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  Arkiv