165037 NK
165037 NK1
165037 NK3
165037 NK
165037 NK1
165037 NK3

''Det finns alltid en anledning att fika''

På Nisses Konditori har ängelholmare fikat i 80 år. Det klassiska sortimentet av bakverk, bröd och tårtor uppskattas av både yngre och äldre kunder. Att förena tradition med moderna inslag är det framgångsrika koncept som bidrog till att konditoriet tog fram den vinnande bakelsen till firandet av Ängelholms 500-årsjubileum.

Nisses Konditori ligger strax utanför Ängelholms centrum, något som ägarna ser som en fördel snarare än en nackdel.


– Våra kunder uppskattar lugnet här ute och det är lätt att bara stanna till med bilen. Man slipper snurra runt hela stan och leta efter parkering, säger Linda Johansson, som äger konditoriet tillsammans med Marie Hansson.


Sortimentet är brett och här finns verkligen något för alla.


– Det händer mycket sällan att någon vänder och går ut för att de inte hittar något som passar dem, ler Marie.


Nisses Konditori grundades redan 1936 av Nils Sandberg som drev det fram till 1975 då han sålde verksamheten till Per Henrysson och Karl-Gustav Pettersson. Dagens ägare tog över konditoriet i november 2014.


– Vi tvekade aldrig när vi förstod att Nisses skulle säljas. Vi har båda två en lång relation till konditoriet och vi visste mycket väl vad vi gav oss på när vi tog över verksamheten, säger Linda vars mamma har arbetat i hela 30 år på Nisses.


– Jag har sprungit här sedan jag var liten och när jag blev äldre började jag jobba somrar, lov och helger, berättar hon.


Även Marie har varit på Nisses under väldigt lång tid. 


– Det blir väl en 18 år som jag jobbat här nu, säger hon.


Linda, som är ekonom, tar hand om personal, ekonomi och butik, medan Marie, som är utbildad konditor med gesällbrev, ansvarar för bageriet.


165037 NK0


Kompletterande duo

Det är verkligen inte bara de äldre stamkunderna som uppskattade det traditionella sortimentet – även om den kundgruppen naturligtvis gläds lite extra åt de klassiska recepten på kakor och andra bakverk som de känner igen från barndomen. Bakom diskens glas samsas mazariner med wienerbröd, vetebröd, bullar och småkakor som känns igen från kakfat med sju sorters kakor.


Utvecklingen mot fler moderna alternativ i sortimentet går i lagom takt. Linda driver på och Marie bromsar.


– Våra olika egenskaper är väldigt bra för företaget, säger de i mun och ler.


Att de trivs tillsammans går inte att ta miste på. Något som förresten gäller hela personalen.


– Vi har elva anställda som allihop har arbetat här länge. Vi är som en familj. Stämningen är alltid på topp och vi skrattar och pratar mycket, berättar Linda.


Något som sprider trivsel och glädje även bland kunderna.


– Vår personal är den absolut största förklaringen till att Nisses är så populärt. Vi är alltid välkomnande, glada och flexibla. Kunden kan ringa och beställa till samma dag och har man några särskilda önskemål försöker vi alltid att tillgodose dem. Vi bakar det kunderna vill ha helt enkelt, förklarar Linda.


165037 NK4


Vinnande bakelse

Till firandet av Ängelholms 500-årsjubileum den 16 oktober i år utlyste kommunen en tävling bland stadens bagerier. Uppgiften var att komponera en bakelse som kunde representera staden.


– Vi arbetade länge och intensivt med att ta fram vårt bidrag som slutligen vann hela tävlingen, säger Marie stolt.


Bakelsen från Nisses består av en kladdkakebotten med kokt äggkräm, vit choklad och rostad mandel.


– Vi krånglade länge till det för mycket innan vi kom fram till att vi ville skapa en traditionell men samtidigt läcker bakelse. Något som vi tycker utmärker både Nisses Konditori och Ängelholm, säger Linda.


Trots tävlingen upplever de inte att Ängelholms bagerier konkurrerar på ett negativt sätt med varandra.


– Det är faktiskt precis tvärtom. Vi ser oss mer som kollegor än som konkurrenter och har stort utbyte av varandra, konstaterar de.


165037 NK2


Tradition möter framtid

Inspiration hittar man i facktidningar, på tv och i sociala medier.


– Vi försöker hänga på trender och har till exempel skapat ett nytt sortiment av gluten-, laktos- och mjölkfritt. I dag kan man köpa nybakade bullar varje dag samt beställa alla tårtor som gluten- och/eller laktosfria. Vi har även skapat nya sorters ”vanliga” kakor och tårtor, till exempel Estelletårta eller Askungen.


I framtiden vill de erbjuda ett mer mättande sortiment med sallader, pajer och matiga smörgåsar. I dagsläget finns räkmacka, salami och brie-baguette samt ägg och sill-macka. Kunden kan välja att ta med eller fika i serveringen. Att fika på Nisses är populärt och det finns platser både inne och ute i trädgården.


De tar emot en hel del tårtbeställningar till kalas och andra festliga tillfällen. Tårtor med figurer från tecknade filmer är särskilt populära.


– Vi har investerat i en skrivare som trycker bilden på oblat vilket ger ett fantastiskt resultat som barnen älskar, berättar Marie.


Både hon och Linda är med all rätt stolta över sitt konditori som de vårdar med varm hand i sann retroanda.


– Vi tror att kunderna kommer för vår glada och duktiga personal, för att vi bakar med riktiga råvaror som smör och grädde och för att vi vårdar arvet från Nisse, säger de.


2016-09-21
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies