193092 QC3193092 QC2193092 QC4193092 QC5193092 QC6

Göteborgskrögaren och kocken Mats Nordström

Många epitet kan tillskrivas Mats Nordström: krögare, kock, kreatör, konstnär och affärsman. Även om han i många av de större sammanhangen oftast benämns som ”Eventkocken”.

Var och varannan svensk krog idag premierar lokalproducerat och säsongsproducerat. Något som för tio år sedan var ytterst ovanligt. 

      – Jag öppnade restaurang Wasa Allé 2005, efter många års frilansande inom catering och event, säger krögaren och kocken Mats Nordström i Göteborg. Visionen var att servera mat som inte hade längre väg än fyra timmar från restaurangen. Det vill säga svenskt, närodlat och säsongsproducerat. På den här tiden var detta något som bara vara ekonomiskt möjligt att göra på finkrogsnivå. 


Wasa Allé startade en trend som först idag har nått bredd. Den ekologiska vinlistan 2006 var Sveriges första och vinet fick lov att hämtas från ett stort antal olika leverantörer då extremt få ekologiska viner tillverkades hos respektive leverantör och Mats berättar att det på den tiden fanns fem ekologiska champagner. Idag finns det över 500. 


Eventkocken Mats startade moderbolaget och cateringbolaget Quality Catering 1994. Ett bolag som idag involverar 300 passionerade säsongsmedarbetare. Mats har under 33 år jobbat som krögare, kock, köksmästare och matkreatör på ett antal välrenommerade krogar och restauranger: The Place, Sjömagasinet, Fiskekrogen, Thorskogsslott, Tjolöhjolms slott och Wasa Allé samt den fortgående 25 år långa framgångsresan med Quality Catering.

       – Jag var 18 år när jag kom hem till mina föräldrar och sade att jag skulle bli kock. Det var inte direkt ett trendyrke på den tiden och mina föräldrar undrade förtvivlat ”vad har vi gjort för fel”, skrattar Mats. 


Han är absolut störst i västsverige inom event och catering och har kammat hem stora prestigefyllda event som Volvo Ocean Race, Tall Ship Race, Way Out West, Match Cup, America´s Cup och Nordea Masters. Eventresan började med en förfrågan om att bli medföljande kock under Volvo Ocean Race till Team SEB, år 2001. Året efter höll Mats i sitt första stora event när båtarna från samma race anlände till Göteborg. 


Mattraditionen är starkt knuten till västkusten och de 33 åren av erfarenhet har gett den enorma gastronomiska bredd som är Mats signum. Fyra-timmarsregeln är fortfarande en viktig tumregel i de verksamheter där det är rimligt. Fem lunchrestauranger blomstrar och avser att dubbleras i antal inom fem år. Bolagets sommarrestaurang har sålts av för att mer fokus ska kunna läggas på lunchrestaurangerna. Matlagningskurser, föreläsningar, catering och event ligger kvar på verksamhetsplanen. 

       – Jag älskar det här jobbet och har förmånen att ha de allra bästa medarbetarna, säger Mats som sedan SM-segern i Husmanskost 1996 fortfarande levererar toppkvalitet i vad han än tar för sig. 

Läs mer...

2019-05-28 13:30

Hemsida
194086 AS1

Accessprodukter på frammarsch

Artikel Med lång erfarenhet och stor teknisk kunskap har Areff gjort sig stark inom sin bransch. Här satsar de på mjuka värden och god service samtidigt som de hela tiden breder väg för nya produkter.
194041 SS3

Håll ställningen på bygget – säkert och tryggt

Artikel Sydställningar har en tydlig vision – noll arbetsplatsolyckor med säkra byggnadsställningar.
__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Arkiv