191040 RB2
191040 RB1
191040 RB4
191040 RB6
191040 RB2
191040 RB1
191040 RB4
191040 RB6

“Happy meat from holy wheat”

Alla vill äta bra mat med grönsaker, frukter och bär som odlats utan gifter samt kött från kossor och grisar som får strosa utomhus. Lant- och jordbruk som drivs ekologiskt är framtiden.

       Rosersbergs gård är ett av Nordens äldsta jordbruk. Det omnämns i historieböckerna som en gård från 500-talet. Gården ligger i anslutning till Tjutebäcken, en led för de gamla nordiska vikingarna att färdas på. Området kring Tjutebäcken är ett ställe där vikingarna idkade sin handel. 1143 krigade prinsarna Haraldson med varandra och en av prinsarna sägs ha gömt sig på Rosersbergs gård, som då var ett munkkloster. 

       Många anrika släkter har varit ägare till gården: Bennet, Lake, von Platen och Tornerhjelm, bland flera andra. Tornerhjelm var den som byggde de hus som idag finns på gården, år 1848-50. Johan Nilsson köpte gården av Svenska kyrkan 2009. Här bedriver han kravväxtodling samt ekologisk grisproduktion; Rosersbersgrisen. 5 000 grisar föds upp per år i de nyrenoverade stallarna.

       – Vi bedriver ett hållbart jordbruk, säger Johan. Det ska vara hållbart för miljön, för djurens välbefinnande och ekonomiskt. Och vi ska hela tiden sträva efter att bli bättre och utvecklas. 

       Johans farfar arbetade på gården under 1950-talet när den hade sin storhetstid och han kunde berätta många historier om den tiden. Johan själv är uppväxt i Ramlösa, Helsingborg. Han berättar nostalgiskt och varmt om de gånger när han besökte sin farmor och farfar som bodde i närheten av Rosersberg. Stora lantbruksmaskiner körde förbi på vår och höst på väg ut till fälten. Trots att han stod där med tindrande ögon och försökte få de sammanbitna bönderna att se honom och att vinka, körde de bara förbi med blicken stadigt och buttert på vägen. Fascinerad stod han kvar och tittade tills de försvann ur synfältet. Det var i de här stunderna kärleken till landet och lantbruk tog sin början. 


191040 RB5


       Johan är väldigt intresserad av att behålla historian kring gården.  Från vikingatiden till dagens moderna lantbruk med inriktning på eko och hållbarhet, samt en önskan om att hålla igång en verksamhet med ett cirkulärt kretslopp. 

       – Våra grisar ger gödsel, som vi använder som näring till vår växtodling, förklarar Johan. Växter som vi sedan ger som foder till våra grisar. Ett  naturligt kretslopp utan tillsatser. Jag vill också förmedla processen och drivkraften att utveckla nya produkter. Vi arbetar med att ta fram några lufttorkade delikatesser till slutet av 2019. En process som kräver speciella förutsättningar. 

       Konsumenter idag har en helt annan medvetenhet kring den mat och de produkter som inhandlas eller intas och marknaden för ekologiskt ökar. Även förståelsen för att eko-produkter betingar ett något högre pris ökar.

       – Att driva ekologiskt är att leva och producera mer på naturens villkor, det är en utmaning men otroligt roligt och spännande.

       – Rosersbergsgrisen föds upp utan antibiotika, enligt världens tuffaste djurskyddsregler, säger Johan. Vi har ställt om vår produktion till EU-ekologisk produktion och våra grisar äter kravfoder från våra fält, går i lösdriftssystem och har möjlighet till utevistelse. Det är en fröjd att gå ut och arbeta med djuren varje dag när man ser att de trivs. Mat ska ju vara omhändertagen med känsla hela vägen.


Fakta om Rosersbergsgrisen: 


Köps in när de väger cirka 30 kg och föds upp till cirka 125 kg 

”Hänggrisarna”, kastrater som växer till 180 kg

Äter cirka 250 kg kravfoder och 25 kg ensilage

Rasen är lantras och hampshire (en lugnare kombination)

Föder upp cirka 5000 grisar per år

Nya grisar kommer var fjärde vecka, cirka plus 400 stycken från två producenter 

Grisarna går tillsammans från födsel och hela vägen så det blir väldigt lugna djur.

2019-02-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies