184030 M1

Measol – har solcellskoll

Framför mig sitter Marcus Nylund, ägare av familjeföretaget Measol i Tumba– leverantör av solenergi. Han besvarar utan minsta betänketid eller blinkning varenda möjlig och omöjlig fråga han får kring solenergi.

Measol hette tidigare Miljö & Energi Ansvar Sverige AB. ”För långt och jobbigt”, förklarar Marcus Nylund och berättar leendes hur akronymen Measol lyckosamt nog är det latinska namnet för ”min sol”. Marcus har blandat drinkar och arbetat som teknisk montör i oljebranschen.  Nu är han en av Sveriges mest erfarna vad gäller solceller.


– Measol startade jag med min far för fem år sedan. Idag är jag huvudägare. Vi säljer, projekterar och monterar solceller i Stockholm, i Mälardalen, från Östhammar till Norrköping. Vi samarbetar med Kraftpojkarna och monterar solcellsanläggningar via Kraftpojkarna åt Vattenfall. I dagsläget har vi också ett eget stort projekt med 230 solpaneler som ska upp i Hammarby Sjöstad. 


Idag etableras det många nya företag i branschen, få har funnits längre än ett till ett par år.


– Vi har hållit på i fyra-fem år och det är länge i solcellsbranschen, säger Marcus. Många företag säljer bara material och tar in underleverantörer som monterar, vi gör både och. Vi erbjuder kompletta anläggningar med projektering, mätarbyte, bygglov och montering. En snittinvestering för att anlägga solceller är cirka 140 000 kronor för en komplett anläggning som ger cirka 7 000 kilowattimmar per år. Utan investeringsstödet, det så kallade solcellsbidraget, är det återbetalt inom 14 år, med investeringsstödet landar den prognosen på ungefär tio år. Hela branschen har exploderat sedan investeringsbidraget på 30 procent, infördes, så gör du en investering på 100 000 kronor får du 30 000 kronor tillbaka. Bidraget är bestämt till 2019. Sedan får vi se vad regeringen bestämmer.


Många svenskar vill göra den här investeringen av miljömässiga skäl. De önskar använda förnybar energi och göra ett starkt miljö-hållbart ställningstagande genom att producera sin egen el. När systemet väl är på plats har det en mycket lång livslängd.


– Livslängden på ett system är någonstans 30-40 år, och en installation ger en avkastning på sex procent, med bidraget – nio procent. Det finns inget bankkonto som ger den avkastningen idag, menar Marcus.


Detta må vara den lönsammaste tiden att göra en investering i solceller, då det är svårt förutspå hur länge regeringen stöttar solcellsbidraget.


– Begär in en offert och skicka din ansökan pronto. Varje förlorad timme är en förlorad soltimme, säger Marcus.

Läs mer...

2018-08-13 14:30

185036 BS1

Språkutveckling och studiero i fokus

Artikel På Brunnaskolan i Hallunda-Norsborg finns en nytillträdd rektor sedan våren 2017, Helena Björshammar. Med en tydlig vision och starkt samarbete inom personalteamet utvecklar hon en verksamhet där förebyggande...
185061 AWG3

”Vi skapar Anna Whitlocks själ tillsammans”

Artikel Det är bara att gratulera Stockholms framtida gymnasieelever! Mitt i huvudstaden tornar sig ett nytt kunskapspalats upp. Skolan tar sig an vår tids stora globala frågor och satsar på bildning och innovation...

Faktaruta

Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

Arkiv