191003 DGS3191003 DGS4191003 DGS1

Rätt maskin för jobbet

Passion är ett av de mest framgångsrika koncepten för att bygga ett framgångsrikt företag. Det vet Bertil Andersson på Degeberga Grus och Schakt. I över 60 år har han älskat maskiner – ett intresse som gett honom ovärderlig och svårslagen kunskap.

       Ett par mil söder om Kristianstad i Skåne ligger Degeberga Grus & Schakt AB. Ett företag med anor från 40-talet. Bertil Andersson har verkat i företaget sedan 1966 och han titulerar sig som VD och springpojk. När Bertils far startade företaget 1945 sysslade de enbart med grus. Då Bertil klev in som 16-åring utökades företaget med entreprenadmaskiner och entreprenadmaskinsarbeten. 

       – Jag har alltid haft ett stort intresse av maskiner, säger Bertil. Vi är duktiga på att hitta rätt maskin till rätt jobb och tillhandahåller både maskiner och kunskap oavsett vad våra uppdragsgivare behöver hjälp med. 

       Degeberga Grus & Schakt utför gräv- och schaktarbeten, kranbilsjobb (bland annat trädnedtagning), rivnings-, krossnings- och sorteringsarbete, vatten- och avloppsanläggningar samt transporter, även busstransporter. Företaget är framför allt verksamt inom en radie av tre mil från Degeberga, med 25 hängivna och erfarna medarbetare. 

       Kunder till företaget är alltifrån privatpersoner och föreningar till större bygg/ anläggningsbolag och offentlig sektor.

       – Vi har hållit på i så många år så jag tror att de flesta här i trakten känner till oss och vet vad vi kan leverera, både vad gäller maskiner och maskinarbeten. 

       I maskinparken finns ett femtiotal maskiner, alltifrån en så kallad minigrävare med en bredd av 76 centimeter till 30 ton tunga long-reach grävmaskiner med en räckvidd på 22 meter

       – När jag började med minigrävare på 80-talet blev jag i stort sett idiotförklarad. En maskin som sedan gjorde starkt intåg i branschen 10 år senare då den är perfekt för markanläggningsarbeten. Att exempelvis gräva diken, avlopp, schakta i trädgården eller för att gräva ned fiberkabel. 

       Nyfikenheten på att testa nya maskiner, nya tekniker och nya metoder är fortfarande stor. Bertil är flitig besökare på branschmässor som presenterar nyheter och framhåller en liten mässa som hålls i Verona, Italien. 


191003 DGS2


       – De har maskiner som du inte ser någon annanstans. I Italien finns otroligt duktiga maskintekniker. 

Bertil gillar att vara en ”early adopter” och tack vare sin kompetens, erfarenhet och brinnande intresse är det just i framkant Degeberga Grus & Schakt avser att ligga. Kluriga jobb är de roligaste, menar han. Speciellt de mer komplexa jobben som måhända går lite utanför gängse schaktarbetes-ramarna.

       Att det finns jobb för företaget är det ingen tvekan om. Det är ingen enkel sak för de som önskar konkurrera med Degeberga Grus & Schakt. De som möjligen kan konkurrera med priset har svårare att konkurrera med kunskap samt erfarenhet och i slutänden är det gynnsammast för alla parter att gräv- och schaktarbeten utförs med kvalitet.  

Bertil nämner inte med ett ord att han avser att sluta arbeta. Han lyfter dock frågan om återväxten i branschen.

       – Hela branschen har ett anställningsbehov. Branschen behöver att det satsas på den här typen av yrkesutbildningar.  

       Det är ett grundläggande krav att de anställda ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta säkert med maskinerna - ett krav som ligger på arbetsgivaren som anställer, enligt arbetsmiljölagstiftningen. Gymnasieutbildningen Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är gymnasieutbildningen för dig som brinner för att köra maskiner och som troligen ger dig ett garanterat jobb direkt efter examen.

       – Jag anställer ofta medarbetare som har vuxit upp inom lantbruket, säger Bertil. De är intresserade och har oftast redan en viss maskinvana. Många av mina medarbetare har varit praoelever hos Degeberga Grus & Schakt. Det är ett bra sätt för både oss och eleven att få se om de har vad som krävs och om de kommer att trivas med arbetet. 

Läs mer...

2018-12-20 12:45

193007 RBC2

Campa i huvudsta´n

Artikel Det finns härligare övernattningsalternativ för den som vill besöka Stockholm än att ta in på de plånbokstärande hotellen i City. Välj natur och stad på en och samma gång – välj Rösjöbadens Camping och Stugby.
192051 MH1

”Vi mäklar med hjärtat”

Artikel För att skapa en tryggare affär för såväl säljare som köpare krävs en större insats från mäklaren, menar Peter Ramani på Mäklarhuset i Älta-Tyresö, och ett stort hjärta.

  Faktaruta

  • Degeberga Grus & Schakt AB
  • Epost
  • Hemsida
  • Facebook
  • Adress:
   Trollemöllavägen 18
   297 94 Degeberga
  • Telefon: 044-35 02 30
  ____Sandra4_SV

  Sandra vann kampen mot cancern

  Nu vill hon stötta andra

  Marre1_webb

  Mästerfrisören Marre

  Har aldrig en dålig dag

  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  Arkiv