191044 ST2191044 ST1191044 ST4

Svensk tandvård är bäst i världen

Att gå till tandläkaren brukar förknippas med dyra pengar. Erdal Eker på Sundbybergs Tandklinik tycker att vi ska känna till hur bra subventioner som finns inom svensk tandvård.

       – Sverige har världens bästa system vad gäller tandvård, förklarar Erdal Eker, legitimerad tandläkare på Sundbybergs Tandklinik. När det är kostsamma behandlingar för patienten ges den bästa subvention av kostnaden som finns i hela världen. En behandling som kostar upp till 3 000 betalar du helt själv, från 3 000 till 15 000 betalar du hälften av den kostnaden, vid kostnader som överstiger 15 000 betalar du 15 procent av den kostnaden. 


Referenspriser inom tandvård

Erdal vill påminna oss om att välja tandläkare genom att ta rekommendationer samt kolla den prislista som tandläkaren har. Det kan vara stora skillnader i priser. En prisskillnad som inte alltid är försvarbar. Det kostnadsförslag du får från din tandläkare bör du jämföra med det referenspris, det rekommenderade priset, som tandläkare bör visa öppenhet med. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket är den myndighet som beslutar om vilka behandlingar som ska ingå i högkostnadsskyddet för tandvård, samt vilka referenspriser som ska gälla för olika tandvårdsåtgärder. 


Sundbybergs Tandklinik

Sundbybergs Tandklinik består av ett kompetent team med tandläkare, tandläkarassistent, tandsköterska samt hudterapeut. Kliniken erbjuder alltifrån akut tandvård till rynkbehandling. Den har flyttat från sin tidigare etablering i Vårby till Sundbyberg. På tandkliniken arbetar Erdal, som är utbildad på Karolinska Institutet. Han har tidigare arbetat på Folktandvården i Jämtland, samt på Center for Dentistry i England. Safwan Alzouabi är utbildad tandläkare i Syrien och jobbar som tandläkarassistent. Tandsköterskan Florencia Alarcon finns på plats i kliniken liksom Nuray Eker utbildad hudterapeut. Nuray är ansvarig för tandläkarklinikens Facetomouth, en avdelning för skönhetsbehandlingar som hudterapi, botox och fillers. 

       – Vi finns i nyrenoverade lokaler i Sundbyberg. Vi har fantastiska möjligheter att hjälpa våra patienter med den allra senaste teknologin inom tandvård och erbjuder alla former av tandbehandlingar. Alltifrån den årliga undersökningen till mer avancerad tandvård som implantat, kronor och broar. Vi har en 24timmars hotline som våra patienter kan ringa till om de får hastig tandvärk. 

       Kliniken sätter skalfasader och utför tandblekning inom begreppet estetisk tandvård. Behandlingar som går hand i hand med den avdelning inom kliniken som heter Facetomouth och erbjuder skönhetsbehandlingar i form av botox, fillers och olika hudbehandlingar. 

       – Vi vill erbjuda våra patienter bästa möjliga vård. Vi sätter varje patient i centrum. Det är viktigt att våra patienter känner sig omhändertagna och lyssnade till samt får ett optimalt omhändertagande. Våra undersökningar gör vi gratis sedan ger vi en åtgärdsplan och berättar tydligt vad det kommer att kosta för patienten. 

       På kliniken talas svenska, engelska, tyska, turkiska, arabiska och spanska, vilket lockar många patienter som känner en trygghet i att bli förstådda på sitt eget språk. 


191044 ST3


Hur ofta ska vi egentligen borsta tänderna?

– Två gånger per dag. Tänk så här. Fluoren som finns i tandkrämen fastnar på tänderna efter tandborstning och den fluoren skyddar dina tänder i 12 timmar. Du har då ett skydd på 24 timmar om du borstar tänderna två gånger per dag.  Det är den första anledningen. Den andra är att plack, bakterierna, attackerar dina tänder. Det tar bakterierna 12 timmar att bygga ett litet samhälle på dina tänder som mumsar i sig sockret, producerar syre och börjar förstöra dina tänder. Så borsta tänderna, två gånger per dag med rätt teknik, så förstör du för bakterierna. Tänk på att tänderna har flera ytor, fem stycken. Använd tandtråd en gång per dag, helst på kvällen. 


Hur ofta ska vi gå till tandläkaren?

– En gång per år är standard. Vissa patienter behöver komma oftare, andra kan komma vartannat år. Det är individuellt och något vi bestämmer tillsammans med patienten. 


Ska vi använda munskölj?

– Skölj inte munnen efter du har borstat klart. Vill du använda munskölj är det Flux du ska använda. Flux 0,2 som du kan köpa på apoteket. Det ska vara fluor i munsköljen. Fluor ska användas lokalt i munnen och inte ta sig ned i magsäcken, så jag rekommenderar av den anledningen inte fluor-tuggummi. 

       Tack till tandläkare Erdal Eker på Sundbybergs Tandklinik för dessa tydliga tips och råd. 

Det känns bra att upplysas om att vi i Sverige har världens bästa tandvårdssystem!  

Läs mer...

2019-01-22 10:30

Boka nu
193088 NPS1

NajsPeople rekryterar toppkandidater

Artikel Bra kandidater inom Sales och Office är hårdvaluta idag och Stockholm är en av de tuffaste marknaderna. NajsPeople är rekryteringsspecialisterna som är nischade inom områdena Sales samt Office professionals....
194020 AD4

Proffsig och färgglad salong

Artikel Färgäventyr hemma i badrummet slutar ofta i mer eller mindre katastrof och morotsgul har aldrig varit snyggt. Snyggt blond blir du blott och enbart hos en frisör som är specialiserad inom färg och blekning.

Faktaruta

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

Arkiv