184037 ST2

Världens bästa solceller – ger året runt-el

”Marknaden vad gäller installation av solcellspaneler har fördubblats i Sverige i år. Intresset har ökat stort, framför allt hos lantbrukarna”, berättar Raoul Gundhus, ägare av Solarteknik Norden AB och distributör av LG solcellspaneler.

Raoul Gundhus, Solarteknik Norden AB, förklarar att det ökade intresset för egenproducerad solel hos många mjölkbönder beror på att de idag vill bedriva ekologisk verksamhet och producera ekomjölk. Mjölkning kräver en del el, så att producera sin egen förnyelsebara solel ligger helt i linje med den ekologiska verksamheten. Men marknaden växer starkt även bland privatpersoner, fastighetsägare, bostadsrättföreningar och industrier.


Solarteknik Norden AB är ett dotterbolag till Licencia Telecom AB som distribuerat LG-produkter sedan mitten av 1980-talet. 2016 startades Solarteknik med inriktning på solcellspaneler, växelriktare och optimerare, montage samt installation av dessa. Raoul arbetar i huvudsak med LG produkter. ”Världens bästa solcellspaneler har blivit världens ännu bättre solcellspaneler”, förklarar han.


– LG solceller testas dubbelt så mycket mot vad branschstandarden säger, de utsätts för väder och vind och den typen av testning är väldigt dyr, säger Raoul. Det är inget som alla leverantörer gör. En LG solcell kommer med 25 års garanti, kontra de flesta konkurrenters garanti på 12 år.


184037 ST1


Ekonomisk livslängd

Ekonomiska livslängden på en LG-installation är cirka 30 år. Raoul menar att du behöver räkna på hela investeringen under produktens hela levnadsperiod. Den som köper kvalitet kommer långsiktigt att spara in på underhållskostnaden. Solarteknik hjälper dig med att projektera din installation samt rådgiver vad gäller storlek på installationen utifrån takyta och nuvarande elförbrukning, då du som installerar solel inte bör sälja mer el än vad du förbrukar, för att inte hamna i en skattesats för el-producenter.


– Du producerar bra fram till snöperioden, berättar Raoul. Även om solen står lågt på vintern så produceras solel fram tills du får snö på cellerna. Under ett år har det inte så stor betydelse när produktionen sker. Du producerar mer än vad du kanske gör av med på sommaren och får ett överskott, för att sedan få ett tapp på vintern. Under sommarhalvåret är det normalt att du får betalt från elbolagen för din överskotts-el. Du får ungefär lika mycket betalt för elen du säljer som för elen du köper.


Det som utmärker en LG solcell, förutom livslängd, prestanda och garantitiden, är stabiliteten i bolaget. Många tillverkare går i konkurs vilket gör garantierna värdelösa. LG är ett av världens mest finansiellt stabila företag.


184037 ST3


Optimering av solcellspaneler

– Många system har seriekopplade paneler utan ”optimizers”. Om en panel skuggas eller går sönder, slutar hela strängen att producera. Med ett optimerat system, med Solar Edge-optimerare, tillåts strömmen att passera vidare i strängen och produktionen kan bibehållas. Ett stort mervärde. En sådan enkel sak som skuggning från en flaggstång kan få en annan typ av solcellsinstallation att sluta fungera. Med optimering får du även övervakning över alla enskilda solcellspaneler samt får larm/e-mail om någon panel har ett problem.

– Får du ett problem så fixar vi det gratis under produktgarantitiden, säger Raoul. Vi behöver inte felsöka då vi har optimerare. Vi fixar det snabbt.

Läs mer...

2018-06-29 14:00

193003 BM1

Din egen kropp – nyckeln till allt

Artikel Nu finns möjligheten att kasta nyckeln. Lås och stäng om dig med ditt eget fingeravtryck. Så enkelt, smart och säkert att till och med FBI, den amerikanska federala polismyndigheten, ser det som världens...
193002 HT5

Mat, möten och människor - i Ljungby

Artikel En trio syskon är Ljungbys mest uppskattade festfixare. Tillsammans driver de Hotel Terraza som lockar såväl affärsresenärer som turister, konferensgäster och de festglada.

Faktaruta

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv