185067 HGF2

Vi premierar FredagsMys

En förskola i Gamla Enskede söder om Stockholm tar helhetsgrepp om ansvarsfrågan vad gäller såväl pedagogik som trivsel för pedagoger, barn och föräldrar. Varje fredag eftermiddag kör kocken catering så familjerna kan fredagsmysa tillsammans istället för att stå utsjasade över spishällen!

– Vi vill vara ett komplement till hemmet, säger Kristoffer Axiö, som driver Hasselgårdens Förskola i Gamla Enskede, söder om vägtullarna. Vi jobbar otroligt mycket med det sociala och det analoga. Hur man rent praktiskt är en bra kompis. Den typen av förmågor. Vi verkar i ett upptagningsområde där det finns mycket teknik i hemmen. Det digitala får barnen mycket av på hemmaplan. 


Förskolan har definitivt en av Enskedes mest engagerade kockar, Denny Yoler. En kock som är mycket medveten om vad han köper in för råvaror och lägger otroligt mycket energi på att göra bra mat till barnen. De har utöver den vanliga maten till barnen, alltså något de kallar för ”fredagsmiddagar”. Varje måndag skickar kocken ut Veckans Maträtt till vårdnadshavare och föräldrar. Under onsdagen tar han emot beställningar och på fredag står matlådorna redo att hämtas av föräldrarna samtidigt som de hämtar sina barn. 


– Vi premierar fredagsmys, skrattar Kristoffer. Det är förstås oerhört uppskattat. Vi ser också våra måltider som en möjlighet att göra barnen nyfikna på mat. Vår matsedel är varierad och stundom ganska avancerad. Den utmanar barnens smaklökar.  


Hasselgårdens Förskola ligger vid en vändplan, vilket utesluter en massa biltrafik under dagen. Det gränsar till ett skogsparti som utnyttjas till fullo. 


– Vi är mycket ute i naturen, säger Kristoffer. Varje termin har vi skogsvecka, då vi är ute i naturen från morgon till eftermiddag, Vi vilar och äter i skogen. De små barnen får ta en lunchlur i vindskydd. Vi har också en karta över alla magiska plaster som finns i skogsområdet. De är döpta till en massa olika spännande namn och väldigt uppskattade av barnen när vi går på äventyr.  

 

185067 HGF1


Tidigare drev Kristoffers mor verksamheten. Sedan sju år tillbaka driver Kristoffer verksamheten själv men har kvar sin mor som bollplank. På Hasselgårdens Förskola arbetar 15 pedagoger, en mix av både kvinnliga och manliga pedagoger, samt kocken och Kristoffer. 

Samtlig personal är utbildad i jämställdhet och genuspedagogik. 


– Vi har mycket resurser och många pedagoger. Jag resonerar som så att ju roligare vi har som pedagoger, desto roligare och mer inspirerande blir det för barnen. Vi är ett väldigt starkt pedagogteam. 


Förskolan jobbar med lärandet utifrån olika teman för varje termin. Förra året var det ”Självkänsla”. En stor fråga som gav ett väldigt bra resultat. 


 – En viktig fråga att förmedla till barnen. Vi vill skapa trygga individer. I år har vi temat ”Matematik”. Ett tema som går att jobba otroligt brett med. När vi jobbar med lärandet utgår vi ifrån var barnen befinner sig. 


Förskolan har fyra avdelningar med 69 barn. Lokalerna är på 824 kvadratmeter. Vilket ger stora ytor för barnen att röra sig på. Personalomsättningen är extremt låg och 2017 gick en föräldraenkät ut som returnerades med ett resultat av 100 procent nöjda föräldrar. Kan inte annat bli med så fantastiska premisser – och allt fredagsmysande i idyllen Gamla Enskede. 

Läs mer...

2018-10-10 16:00

193023 HA1

Sveriges mest jämlika advokatbyrå

Artikel ”Vi har ifrågasatt. Vi har skrivit artiklar och insändare för att synliggöra branschen utifrån arbetsvillkor, jämlikhet och önskan att inte alla vill bli delägare”, säger Anette Hansson Ahl, advokat och...
193092 QC3

Göteborgskrögaren och kocken Mats Nordström

Artikel Många epitet kan tillskrivas Mats Nordström: krögare, kock, kreatör, konstnär och affärsman. Även om han i många av de större sammanhangen oftast benämns som ”Eventkocken”.

Faktaruta

  • Hasselgårdens Förskola
  • Epost
  • Hemsida
  • Adress:
    Stockholmsvägen 95
    122 63 Enskede
  • Telefon: 08-649 23 13
Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

Welcome Webb3

Welcome App

Digitaliserad integration

_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

Arkiv