135161fabulousart2135161fabulousart1135161fabulousart3

Konstverk på rullgardiner och kuddar

Varför ska konstverk bara hängas upp som tavlor på väggarna i ett hem där bara ett fåtal personer kan ta del av dem? Den frågan ställde sig konstnären Nina Jacucci med förhoppningen om att någon skulle göra något mer av hennes verk. När önskan nådde en av hennes målarkursdeltagare föddes idén om att skapa inredning med Ninas färg- sprakande motiv.

– Det var när jag och Nina Jacucci satt och diskuterade idéer som vi kom fram till att hennes verk skulle spridas för att fler skulle få möjlighet att ta del av dem.
Jag hade själv länge haft en dröm om att göra något annat än att fortsätta inom bankvärlden där jag arbetade och bestämde mig för att våga satsa, berättar Helene Palmgren som tillsammans med sin tidigare bankkollega Ann Hallenberg i dag driver Fabulous Arts som designar ”sagolika vardagsting” av konstnärens målningar.

Motiven trycks på alltifrån kuddar, tygkassar och brickor till möbler som pallar och sittpuffar. Men det mest unika är nog ändå rullgardinerna som förutom att göra rummet mörkare också är en vacker tavla som skapar stämning i rummet. De första produkterna lanserades i våras och redan har de fått ett bra mottagande.
– Det tar tid att komma in i branschen och göra sig ett namn, men vi har flera återförsäljare som har vågat satsa på oss och när vi möter människor med våra vardagsting är gensvaret stort. Många känner att det vi gör är något nytt. De uppskattar färgerna och värmen i Nina Jacuccis motiv, som passar särskilt bra i miljöer som annars är sparsamt färgsatta, menar Ann Hallenberg.

Trots att det finns liknande produkter på markna-den kan Fabulous Arts affärsidé vara unik – att som fristående företag knyta till sig konstnärer och skapa produkter av deras verk. När de gick på Startup Stockholm (tidigare Nyföretagarcentrum) tolkades affärsidén som en innovation och en ny affärsidé.
– Tanken är att framöver även knyta till oss fler konstnärer. Vi blir redan kontaktade av konstnärer som vill samarbeta med oss, men just nu vill vi koncentrera oss på att nå ut med de produkter vi har. När vi ska starta ett nytt samarbete är det viktigt för oss att vi själva tycker om motiven, det måste finnas en varm och härlig känsla i dem, säger Helene och menar att visionen är att om ett antal år vara det mest åtråvärda alternativet för konstnärer att ge nytt liv åt och sprida sina motiv.
Förvånansvärt nog har de upptäckt att det är svårt att sätta fingret på vilken målgrupp de riktar sig till. Många som upplever känslan i motiven köper med sig något hem.
– Det går inte att säga vilken typ av människor som är våra kunder. Många stannar till här utanför och tittar – både män och kvinnor och i alla åldersgrupper - motiven tar tag i dem och talar till dem på något sätt som gör att de känner att ”det där måste jag bara ha”. Det är sällan vi kan förutse vad någon som tittar in kommer att fastna för.
– Produkterna trycks digitalt, vilket innebär att originalmålningarna först fotograferas i ateljé för att få fram ett digitalt original. I många fall har tavlorna lånats in från ägarna. Det krävs ett väldigt bra digitaltryck för att färger och detaljer ska framgå ordentligt, det går aldrig att få samma exakta återgivning med ett vanligt tryck, förklarar Ann.

Alla produkter tillverkas i Sverige, något som inte var helt bestämt från början men som kommit att visa sig vara uppskattat av kunderna. Två dagar i veckan hålls även öppet showroom/butik där alla som vill har möjlighet att titta och handla. Annars hittas allt via företagets webbshop eller återförsäljare.
– Vi är öppna för fler samarbeten både med återförsäljare och framöver även konstnärer, säger Ann och Helene.

Läs mer...

2013-11-06 10:45

176049 HO3

En mötesplats med hamburgare

Artikel I Kungälv ligger Hamburgerbar Oskar som drivits av samma familj sedan 1989. Nu är det dags för den senaste generationen att ta över driften, men några stora förändringar är inte att vänta. Istället ska...
176065 P3

Smink som är vårdande för huden

Artikel Letar du efter smink av hög kvalitet, gjort på naturliga ingredienser och är vårdande för huden? Välj då Palina - ett av de största professionella sminkmärkena i Sverige.
  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  Arkiv