171049 RE

Lokalproducerad grön energi – ett självklart val för framtiden

Att välja ett lokalt elbolag passar dig som vill värna om din hembygd och som uppskattar tillgängligheten och flexibiliteten hos ett mindre, närbeläget bolag. Om du bor i sydöstra Sverige ger valet av Rödeby Energi som elleverantör en mängd fördelar jämfört med större och mer avlägset belägna elbolag.

I det lilla elbolaget med säte i Rödeby i östra Blekinge ingår förutom Rödeby Energi även Rödeby Elverk samt Rödeby Kraft. Företagets vd, P-G Johansson, förklarar de tre separata verksamheternas relation och funktion.


– Rödeby Elverk är ansvarig för elnätet, Rödeby Kraft för sol- vind- och vattenproduktion och Rödeby Energi ansvarar slutligen för försäljningen av el, säger han. 


Allting började 1927 då lokala bönder startade Rödeby Energi med syfte att sprida elförsörjningen på landsbygden. Den grundläggande drivkraften var behovet av ström för driften av gårdarnas mjölkmaskiner, ett initiativ som till mångt och mycket kan liknas vid de ekonomiska föreningar som i dag bildas på landsbygden för att driva fiberutbyggnaden.


– Människor på landet har alltid varit tvungna att ta tag i saker och ting på egen hand. Det är inte ekonomiskt lönsamt för kommersiella företag att förse landsbygden med ny teknik, förklarar P-G. 


171049 RE0


Till skillnad från marknadens större aktörer känner Rödeby Energi ett stort ansvar för både stad och landsbygd i regionen. Koncernen är en andelsförening i vilken alla kunder har rätt att köpa en andel och därmed bli en av dagens 1 100 ägare. 


– Som delägare har man rätt att göra sin röst hörd på våra stämmor och därmed vara med och påverka beslut, förklarar P-G. 


Han är stolt över närheten till koncernens kunder. Huvudkontoret ligger i Rödeby och hit är alla välkomna för ris, ros eller frågor. Det är nog svårt, om inte omöjligt, att hitta en större elleverantör med en sådan inställning till service. 


– Blir man riktigt ilsk ska man komma hit, menar P-G, och även om han ler när han säger det märks det att han menar allvar. 


Det händer dock inte ofta att han träffar arga kunder. Majoriteten uttrycker att de är nöjda med service och leverans. 


– Jag är oändligt tacksam över att våra slutkunder tar sig tid att berömma oss. Det sporrar oss att bli ännu bättre, säger P-G. 


171049 RE1


Koncernens slutkunder hittas främst från Karlskronas stadsgräns, norrut mot småländska Emmaboda och västerut mot Rödeby, Spjutsbygd, Ronneby och Högsboda. 


– Vi har en liten del kunder i de norra delarna av Sverige. Ofta är det människor som tagit med sig våra tjänster när de flyttat härifrån, berättar P-G. 


Även om han är stolt över detta är en expansion i övriga landet inte något som företaget prioriterar. Man värderar sin lokala prägel och köper så gott som all förnybar produktion i närområdet. P-G tycker att det känns rätt och riktigt att energin förbrukas där den tillverkas. 


– Vindkraften får vi bland annat från Blekingevind AB som har sitt huvudsäte i Ramdala någon mil öster om Karlskrona. Vattenkraften kommer från Kalmar och från de åar som rinner häromkring, berättar han. 


Marknaden för solenergi expanderar kraftigt och Rödeby Energi ligger i täten för utvecklingen. 


– I midsomras öppnade vi vår solcellspark i Bostorp. Då var den nummer tre på listan över Sveriges största men bara två veckor senare hade vi halkat ner till femte plats, skrattar P-G. 


Något som tydligt visar hur snabbt utvecklingen på solenergiområdet går. 


– Vi valde platsen för parken med omsorg eftersom vi redan från början visste att vi ville expandera, säger P-G. 


171049 RE2


Framför allt privatpersoner som satsar på solenergi har mycket att vinna. Statliga bidrag med 60 öre per kWh utgår ännu så länge, och P-G rekommenderar att man satsar medan bidragen fortfarande finns kvar. 


För närvarande är koncernens nedgrävning av elnätet snart avslutat och P-G uttrycker stolthet över att bolaget byggt upp ett stabilt nät som kommer att fungera utan avbrott. 


– Vi tänker hela tiden på vad som kan gå fel och vid eventuella problem på någon ledning har vi byggt från två håll för att garantera våra kunder ett nät som alltid är igång, berättar han. 


Inom elverket finns en ständigt bemannad beredskapsorganisation som övervakar och omgående åtgärdar nätverksproblem. För att kunna hålla det löftet har man ett väl fungerande samarbete med flera av marknadens större aktörer. 


Ytterligare en service till kunderna är en egenutvecklad applikation för mobiltelefon och andra enheter. 


– Via appen kan man bland annat se sin elförbrukning och sina räkningar. Den är också till för att kunderna på ett enkelt sätt ska kunna kommunicera med oss och vi med dem, förklarar P-G.


Just information till kunderna är något man satsar stort på. 


– Det är viktigt att man som privatperson förstår vad det är man köper, säger P-G. 


Framtiden i branschen är spännande. Utvecklingen går fort och man arbetar konstant för att hitta miljövänliga alternativ och erbjuda slutkunden större valfrihet. 


– Rödeby Energi har en självklar plats i den processen, säger P-G Johansson. 

Läs mer...

2017-01-03 13:45

184015 ALV1

Rent vatten – ditt ansvar

Artikel Actibloc är ett mini-reningsverk för enskilda avlopp, exempelvis för husägare eller fritidshusägare som inte har tillgång till kommunalt vattnet. Reningsverket kan installeras hos alla som har egen borrad...
184037 ST2

Världens bästa solceller – ger året runt-el

Artikel ”Marknaden vad gäller installation av solcellspaneler har fördubblats i Sverige i år. Intresset har ökat stort, framför allt hos lantbrukarna”, berättar Raoul Gundhus, ägare av Solarteknik Norden AB och...
____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv