'Flygande-italienare'

”Alla hinner träna”

Han driver sex företag, är småbarnsförälder och har ett fullspäckat liv. Han kör träningsprogram på nätet, föreläser, är programledare, släpper tränings- och kokböcker och har ett eget pastamärke där han själv är med och skördar oliverna i Italien. Trots det hinner Paolo Roberto alltid med sin träning. Under flera års tid har han förespråkat om att en kvarts motion varje dag räcker för att kroppen ska må bra. Alla har tid med träning menar han.

En text om Paolo Roberto kan ha många vinklar. Få andra svenskar har så många projekt på gång samtidigt som denna fighter. Som kampsportare och före detta proffsboxare har han alltid haft mycket energi – energi som i dag kanaliseras till att driva sex olika företag inom flera olika branscher. Och än i dag, mer än tio år efter att boxarhandskarna lades på hyllan, präglas Paolo Robertos liv av träning och hälsa.
– Att säga att man inte har tid att träna är vuxenvarianten av ”hunden åt upp min hemläxa”. Alla har tid! Det handlar bara om att se till att få tid. Jag arbetar mycket, hämtar mina barn två gånger i veckan och hinner med att träna. I mitt fall fungerar det eftersom jag går och lägger mig tidigt och går sedan upp tidigt för att springa. Sedan kör jag även 15–30 minuters träning på eftermiddagen. Totalt blir det en timmes träning per dag, fem eller sex dagar i veckan. Det blir endast fyra procent av min dag, säger Paolo med bestämd röst.


Han är fast besluten om att upplägget fungerar för fler än honom, och att göra på något annat sätt vore att felprioritera. På endast 15 minuters effektiv träning kan man både bränna fett och bygga muskler. Därför är det bättre att träna ofta och lite hemma än att gå i väg till gymmet en gång i veckan.
– Ditt träningspass kan starta direkt och blir otroligt tidseffektivt. Du vinner i stället en massa tid trots att du har tränat. Kroppen är ditt fordon som du tar dig fram med. Fungerar den inte blir livet svårare.

Av träning sover du bättre, blir mer effektiv och lyckligare.
– Ett problem som finns är att många tror att träningen ska vara så kul hela tiden. När jag är uppe och springer på morgnarna är det inte alltid lattjo till en början, men efteråt känns det alltid bra. Klart jag har haft nytta av att jag är en gammal boxare, men det finns många före detta idrottsmän som är tjocka i dag. Fysiken är en färskvara som hela tiden måste underhållas.


Ett av de största problemen i dagens hälsodebatt är att de flesta bara kör kortsiktiga lösningar. Anledningen till att det hela tiden dyker upp nya dieter är enligt Paolo för att de oftast inte fungerar över längre tid.
– Folk plågar sig under månader och lyckas gå ner i vikt, men problemet dyker upp när de ska hålla vikten. Man offrar sina långsiktiga mål för en kortsiktig tillfredställelse. Om fler i stället kunde prioritera sina liv bättre skulle det inte finnas lika många överviktiga personer.
– Det som funkar är att leva ett hälsosamt liv hela tiden. Om man vill gå ner i vikt gäller det att ligga på kaloriminus, att man gör av med mer energi än vad man får i sig. Svårare än så är det inte. Vi vet vad vi ska äta och vad vi ska undvika, men tyvärr verkar det inte spela någon roll.

Ät mer hälsosamt
Om man tittar på samhället i stort har mycket ändrats bara under de senaste 20–30 åren. Barn i dag blir skjutsade överallt och sitter framför datorer i stället för att vara ute och leka. Paolo menar att hela grundförutsättningen för att få en sund och frisk kropp i vuxen ålder förstörs redan tidigt. Dessutom äter allt för många färdigproducerad mat fylld av kemikalier och socker.
För nio år sedan provade Paolo Roberto på att äta riktigt dåligt under en tid. Det var i samband med TV3-dokumentären ”Vi äter ihjäl oss” och den hälsosamma maten och träningen byttes ut mot snabbmat och slapphet. På menyn stod bland annat hamburgare, kebab, pizza, glass, chips, godis och en massa läsk. Kort och gott mycket fett och socker – energi som han inte gjorde av med. På tre veckor gick Paolo upp nästan 16 kilo! Dessutom förändrades hans värden väldigt mycket under denna korta tid. Insulinproduktionen gick upp med 2 000 procent, och förfettning av levern och slitaget av hjärtat gick upp med drygt 400 procent.
– Det var allvarliga konsekvenser för hälsan och en nyttig läxa eftersom jag aldrig mått så dåligt mentalt tidigare. Humöret blev katastrof, jag svettades och luktade illa. Jag fick till och med flytta ut på soffan, säger Paolo när han tänker tillbaka på experimentet.
– Tyvärr lever många människor sina liv på liknande sätt. Jag skulle till exempel aldrig kunnat driva sex företag med den kosten. Som företagare gäller det att ha bra kondis. Många tycker det är viktigast att vara smal, men att ha dålig kondition är faktiskt värre för produktiviteten än att vara lite överviktig.

Det visar en undersökning som Karolinska Institutet gjort.


Personer som lever ohälsosamt vet oftast vad de borde äta, men gör det inte på grund av att de har svårt att motstå olika frestelser. Man skjuter upp starten på ”det nya livet” och nyårslöftet om att komma i form till sommaren är bortglömt redan i februari. Enligt Paolo handlar det egentligen inte så mycket om kunskap eftersom de flesta redan vet vad de borde göra. Det viktigaste är att man måste bestämma sig en gång för alla.
– Det sitter i huvudet. Bestämmer du dig för att äta rätt kommer du att göra det. Jag brukar till exempel se till att aldrig bli riktigt hungrig, det är nyckeln till att slippa panikäta. Om du har mycket att göra gäller det att äta något litet till mellanmål som nötter, frukt eller keso. Du håller mättnaden längre och du behöver inte bli vrålhungrig.
På frågan om han aldrig äter onyttigt svarar Paolo:
– Visst kan jag äta efterrätter, men bara på helgerna. I veckorna ser jag till att ha koll på kosten.


Paolos pasta
Just mat, i synnerhet god italiensk mat, är ett av Paolo Robertos favoritämnen som han gärna talar både länge och väl om. Ganska nyligen lanserade han också ett pasta- och pastasåsmärke i eget namn som för tillfället är hans största företag. Pasta är för Paolo så mycket mer än bara något som maratonlöpare trycker i sig innan ett lopp. För honom är det riktigt bra vardagsmat, speciellt om den tillagas på rätt sätt med rätt ingredienser.
– Riktig pasta gjord på durumvete är bra mat och har exempelvis ett högt proteininnehåll. Pastan har även samma GI-index som fullkornspasta, men den stora skillnaden är att durumvetepasta inte smakar torr kartong. Hjärnan tar en fjärdedel av kroppens energi, så när man äter för lite kolhydrater är det svårt att tänka klart och känna sig lycklig.
För att nå sina mål gäller det alltså att äta rätt och ha realistiska mål som man vet att man klarar, samt ha ett långsiktigt perspektiv. Man måste känna att man är villig att köra så resten av sitt liv.
– Det kan räcka att lägga en halvtimme på sin kropp om dagen, vilket bara motsvarar två procent av dygnet. Det är ingenting!


Kom i form med Paolo Roberto
”Det gäller att ha ett långsiktigt perspektiv. En tremånadersdiet gör kanske att du går ner i vikt, men den förändrar inte ditt liv på sikt. Tänk i stället hälsosamt hela tiden.”
”Vill du gå ner i vikt måste du minska kaloriintaget och börja rör på dig mer. Börja i lugn takt och öka sedan träningen successivt. Huvudsaken är att du kommer i gång.”
”Sätt upp realistiska mål som du vet att du klarar av. Fysik är en färskvara och varje träningstillfälle är trots allt en kortsiktig lösning. Men man måste röra på sig för att må bra.”


Text: Gustaf Andersson & Stefan Nilsson Foto: Daniel Ohlsson

Läs mer...

2014-01-17 10:33

 

test

Artikel test
182124 ÅH&T1

Destination Åsby Hem och Trädgård – ett besök med wow-känsla

Artikel För dig som vill skapa en lika skön miljö inomhus som i din trädgård kommer ett besök hos Åsby Hem och Trädgård i Halmstad uppfylla dina allra härligaste önskningar. Här samsas ett växtutbud som bara överträffas...
DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

Arkiv