DriveNow1_webb

Ett steg mot ett minskat privat bilägande

Antalet alternativ till det egna bilägandet har aldrig varit fler. Tillfälliga biltransporter som taxi- och hyrbilar utmanas av uppstickande verksamheter som luckrar upp branschen och lanseras som ekonomiska och klimatsmarta alternativ till den egna bilen. Ett exempel är bildelningsföretag där det globalt sett redan finns många aktiva aktörer. Vi har besökt en av dem, DriveNow, vars bilar man ”hyr” per minut.

Text: Gustaf Andersson | Foto: DriveNow


Bildelning(carsharing) är ett, enligt bildelningsföretagen, mer ekonomiskt och miljövänligt alternativ till det egna bilägandet. Tanken, och kanske den största fördelen med bildelning, är att man som användare alltid ska kunna få tag i en passande bil vid den tidpunkt man önskar. Målgruppen är stor och består av både privatpersoner företag, föreningar och organisationer som inte alltid behöver en egen bil. 


Detta har gjort att många av de största bil- och hyrbilsföretagen satsat stort på att antingen starta egna bildelningsföretag eller köpa upp befintliga. I dag finns en uppsjö aktörer att välja mellan på den internationella marknaden – främst i storstäder där logistiken underlättas av att många användare finns i samma upptagningsområde.


I Sverige är Sunfleet störst på området. Företaget startade 1998 som ett samarbete mellan Volvo, Hertz, Skanska och Göteborgs stad. I slutet av december 2014 lanserades Daimlerägda Car2go, världens största bildelningsföretag, i Stockholm. Med Smart-bilar som man ”hyr” per minut hoppades man att stockholmarna var redo för tjänsten, som fungerat så väl i många andra europeiska storstäder.


Men mindre än två år efter lanseringen tvingades Car2go lägga ner sin svenska verksamhet, dels på grund av Stockholms parkeringselände, dels för att intresset var för lågt. I en intervju med Veckans Affärer från september i fjol förklarade Christian Müller, global kommunikationschef för Car2go, detta med orden:


”Vi har i dag omkring 5 000 aktiva användare i Stockholm, vilket är mindre än vi hoppats på och behöver för att kunna driva tjänsten vidare där. Vilket vi förstås tycker är tråkigt. I vissa städer växer intresset snabbt medan det i andra har svårt att få fäste och vi vet faktiskt inte riktigt varför”.


I oktober 2015 var det dags för BMW:s och Sixts gemensamma bildelningsföretag, DriveNow, att rulla igång i Stockholm. Med BMW:s bilkunnande och Sixts hyrbilserfarenhet hoppas DriveNow lyckas med det som Car2Go misslyckats med.


– Rent tekniskt fungerar vår verksamhet väldigt bra. Vi har en god tillströmning av registrerade användare, men potentialen är ännu större, säger Fredrik Ellsäter, vd för DriveNow.


Likt Car2go bokar man en Drivenow-bil direkt i mobilen och man behöver inte hämta eller lämna bilen vid en specifik hyrstation – som är fallet hos exempelvis Sunfleet. När man kört klart parkerar man bilen på laglig gatuparkering inom ett begränsat område och lämnar den åt någon annan att boka. Detta område innefattar i DriveNows fall Stockholms innerstad inklusive Årsta, Kvarnholmen, Gröndal, Sundbyberg, delar av Solna samt Bromma och Arlanda flygplats.


FredrikEll_webb

Fredrik Ellsäter, vd på DriveNow, vill få folk att reflektera över varför de måste ta den egna bilen överallt.


– Vi vill få folk att tänka till och välja därefter. Det ena utesluter inte det andra. Vår tjänst är en pusselbit i det övriga utbudet, som gör att fler vågar lämna bilen oftare, kanske på sikt även sälja bilen.


Enligt honom blir det billigare och mer flexibelt att nyttja en bildelningstjänst än att exempelvis välja Uber eller taxi.


– Vår huvudmålgrupp är de som är inom vårt geografiska område och tycker det är kul att köra bil. Åk till exempel in till stan och ät på restaurang, lämna bilen och du behöver inte tänka på att du måste hämta den dagen efter. Det är roligare att själv köra en av våra cabbar till restaurangen i sommar än att komma i en taxi. Det här är framtiden!


I dagsläget har DriveNow 300 bilar i Stockholm, 30 av dem är elbilar. Av företagets totala europeiska flotta är 20 procent elbilar.


– Jag skulle gärna ha fler elbilar i Stockholm, men vi kan inte få till det rent praktiskt eftersom laddningsinfrastrukturen än så länge är för tunn. Mycket är på gång men det går för långsamt, säger Fredrik.


Enligt honom hamnar många utbyggnadsplaner av laddstationer i limbo på grund av att det är många parter som är inblandade i besluten.


– Elbolagen vill satsa, men det går trögt. Vi har i dag åtta snabbladdare inom vårt område som vi kan använda. Under 2017 hoppas jag att de fördubblas. Men egentligen skulle vi behöva kanske sju gånger så många för att vi ska kunna vara riktigt effektiva.


I jämförelse har DriveNow 400 bilar i Köpenhamn – alla elbilar.


– Det är för att Köpenhamns stad för flera år sedan tog steget och byggde ut infrastrukturen med 600 laddstolar i gatumiljö. Där fanns möjligheten redan innan vi startade och då blir det mycket enklare att bara ha elbilar.


Trots att endast tio procent av företagets bilar i Stockholm är elbilar har många visat stort intresse för dem.


– Stockholmare är mottagliga för nya tekniker och möjligheter, och vi sänker deras tröskel för att testa en elbil. Vi har, sedan vi tog in dem i mars 2016, haft flera tusen unika personer som kunnat köra elbil för första gången tack vare oss.


Fredrik tror på en framtid där ännu fler lockas av bildelningens många möjligheter, personer som förstår att det är ett bra komplement till det egna bilägandet.


– Flera av våra användare i dag har redan räknar ut att det inte är lönsamt att ha sin bil kvar, utan kör bara med oss. I framtiden har vi inte bara fler användare och fler fordon, utan framför allt ett större antal elbilar. Vi ska vara en naturlig del av kollektivtrafiken. 


DriveNow2_webb


Vad är bildelning?

Bildelning, eller carsharing, är en variant av klassisk biluthyrning där man hyr fordonet under en kort period, ofta per timme eller minut. Det är ett smidigt och flexibelt sätt att använda bil på utan att behöva äga en själv. Kostnader för bränsle, parkeringsbiljetter, bilskatt och försäkring är inkluderat i priset.

Läs mer...

2017-02-15 13:45

183017 VIS1

God ventilation – en hälsofråga

Artikel Staffan och Andreas Nilsson, två bröder i Karlshamn i Blekinge driver ventilationsföretaget Ventilation i Syd. De vill öka kunskapen om ventilation och förståelsen för hur god ventilation påverkar din...
 

test

Artikel test
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

Arkiv