EM_andrea_brandstrom_01

Glädjen i att få bjuda på något gott

Andréa Brändströms vinst i ”Hela Sverige Bakar” år 2017 har öppnat upp för en mängd nya möjligheter och projekt. Arbetet som platschef och gruppträningskoordinator på en träningsanläggning i Jönköping har hon tagit tjänstledigt från för att på heltid kunna ägna sig åt att baka, bakandets kringprojekt och sin familj med man och två barn.


Tävlingsnerven har alltid varit stark hos Andréa som tidigare tävlat i rytmisk gymnastik. ”Jag älskar att tävla, klart jag är här för att vinna”, var något som hon tidigt uttryckte under sitt deltagande i Hela Sverige Bakar: 


– Jag har tränat rytmiskt gymnastik under hela min uppväxt, berättar Andréa. Jag tävlade på elitnivå och var etta i Sverige både som junior och senior. Tävlingsandan finns ju där. Jag är perfektionist och blir aldrig nöjd. Jag är väldigt målinriktad vilket jag känner att jag har gymnastiken att tacka för. Det var väldigt enkelt för mig att fokusera på det jag gjorde under programmet, där och då. Jag var verkligen både fysiskt och mentalt på plats i tältet under tävlingsmomenten. 


Andréa fyller snart 30 år. Hon bor med man och barn i Hovslätt utanför Jönköping. Hon är utbildad kostvetare och hennes intresse för bakverk kom tidigt tack vare en omtyckt mormor, Iréne Brändström. 


– Mormor bjöd på fika klockan 11 och klockan 16, säger Andréa. Allt bakade hon själv. Jag hjälpte mormor redan när jag var liten med pepparkakor, mördegskakor, mjuka kakor och bullar. Hon ler och fortsätter: Jag tycker, precis som mormor, att fika och baka handlar om gemenskap. Glädjen att få bjuda någon på något gott. Det är avkopplande att baka. Jag blir avstressad och ser det lite som egen tid. 



Det var Andréas systrar och svåger som i smyg anmälde Andréa till Hela Sverige Bakar.


– Jag vet inte om det är så mycket som kan toppa att jag vann, säger hon och menar att hon är tacksam för att hennes systrar tog det beslutet. Jag lärde mig så mycket av de andra deltagarna och juryn. Vi befann oss som i en liten bubbla och vi var ju alla i samma situation. Vi var isolerade i fyra veckor och fick ju inte berätta varken att vi var med eller hur det gick för någon utomstående. Det äventyret har verkligen gett mig vänner för livet och vi är fyra stycken från Hela Sverige Bakar som hörs i stort sett dagligen. 


Den tuffaste utmaningen för henne var att vara ifrån familjen samt den press och stress som emellanåt blev under programmet. Hon bemästrade den dock bra med sin närvaro och vilja att hålla sig kvar i tävlingen så länge det bara gick. Tack vare sin seger i programmet gavs hon möjligheten att ge ut en egen receptbok. Många av recepten är från hennes mormor, farmor, mamma och moster. 


– Jag fick två månader på mig att skriva 40 recept. Det var väldigt intensivt, säger Andréa. Och väldigt roligt! Boken heter ”Från Fika till Fest” och jag är jättenöjd med den. 


Under ett delmoment fick deltagarna uppdraget att baka varsin tårta. Det är Andréas paradgren och hon har tillbringat timme efter timme med att kolla Youtube-klipp om hur man kan spritsa. Det intresset tog sin början efter att hon sökte inspiration till den tårta hon bakade inför sin äldste sons välsignelse. 


– Jag älskar att spritsa, säger hon och betonar starkt ordet älskar.  


Tårtan som Andréa bakade gav henne en seger som ytterligare ökade motivationen och fick henne att plocka fram det extra jäklar-anamma hon vid den tidpunkten i tävlingen så väl behövde. Den vinnande tårtan heter ”The American Dream Cake” och receptet finns med i den utgivna boken. När vi pratar om tårtan berättar Andréa om sin egen bröllopstårta. Hon uttrycker ett visst missnöje över den och beskriver så engagerat hur hon önskat att hennes tårta egentligen skulle ha sett ut att jag nästan föreslår att hon borde gifta sig en gång till. Bara för att få baka sin egen bröllopstårta. 



– Ja, skrattar hon. Åh, jag tycker att en bröllopstårta ska vara en våningstårta med färska blommor som matchar brudbuketten. Min hade då varit i aprikosa färger. 


I den verksamhet som Andréa bedriver idag ingår det att baka bröllopstårtor, vilket hon gör mot beställning. Hon anordnar också företagsevent där hon bakar tillsammans med anställda på respektive företag. 


– Jag drömmer om en egen lokal, säger Andréa. En lokal med ett större kök där jag kan ha egna privata workshops med grupper, anordna företagsevent och ta emot beställningar. Jobba mer med TV vore ju också kul! Jag har även en webshop där jag säljer bakprodukter, som jag önskar vidareutveckla.  Det är verkligen fullt ös och tiden har gått väldigt fort det här senaste året. 


Vi närmar oss sommartider i vårt nordiska land och jag frågar Andréa om jag kan få några tips för att få till den där perfekta sommarfikan. 


– Bjud på småkakor! Sirapskakor, hallongrottor och ha färska jordgubbar till, svarar hon. Så här – gör det inte så komplicerat. Det enkla kan ibland vara det allra, allra godaste. Ett enklare bakverk med färska bär, jordgubbar och grädde. När solen skiner vill du ju inte stå inne och baka hela tiden! 


Text: Elisbeth Tollemark / Anna Lundeholm 

Foto: Frida Wismar

2018-05-29
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies