194071 PFS7194071 PFS4194071 PFS3194071 PFS1194071 PFS2

Ljusare tider för psoriasispatienter

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis har tagits fram av Socialstyrelsen. Psoriasis ses som en underbehandlad sjukdom där man nu önskar ge bättre och mer jämlik vård oavsett var i Sverige patienten bor.

Psoriasisföreningen i Stockholms län är en ideell förening som sedan 1973 bedrivit icke-vinstdrivande vård, med vårdavtal med Region Stockholm. 


Föreningen är både en patientförening som informerar/utbildar om psoriasis och anordnar aktiviteter för sina medlemmar. Samtidigt är den en vårdgivare med fem öppna mottagningar i Stockholms län. Med en hög medicinsk kompetens, kombinerat med sjuksköterskestyrd vård tar de emot psoriasispatienter utan remiss. De tar även emot patienter med många andra huddiagnoser, då krävs remiss.

 

       – Föreningen firade 50 år förra året, berättar Annelie Edrén, verksamhetschef för Psoriasisföreningen i Stockholms län. Det här är en förening som startades av psoriasispatienter. 


1973 öppnades den första psoriasismottagningen i Gamla Enskede Skola. Där kunde patienterna få ljusbehandling, varma bad och bastu. Det innebar att patienter som tidigare varit inlagda på sjukhus kunde få behandling när det behövdes och på så vis öka sin livskvalitet.


194071 PFS5


Idag har Psoriasisföreningen i Stockholms län fem öppna mottagningar. Dessa finns i Södertälje, Sundbyberg, Hammarby Sjöstad, Kungsholmen och i Norrtälje. Alla mottagningar har drop-in och generösa öppettider. Den som fått diagnosen eller misstänker sig ha psoriasis kan vända sig till någon av mottagningarna. Mottagningarna vänder sig till såväl barn som vuxna. 


Annelie menar att det fortfarande finns ett stort informationsbehov när det gäller psoriasis. 

        – Många tror fortfarande att det smittar, säger Annelie. 


Socialstyrelsen har under året släppt riktlinjer för vård vid psoriasis. Vården varierar beroende på vilken region patienten tillhör. Vissa regioner erbjuder sina patienter så kallad ”klimatvård”, vilket innebär utlandsresa till varmare klimat under några veckor. 


Psoriasis är en ärftlig, kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. Det är en av våra vanligaste folksjukdomar och cirka en kvarts miljon människor i Sverige har psoriasis. Psoriasis smittar inte. I huden uppstår psoriasis i form av en kraftig nybildning av hudceller och det brukar synas som torra, fjällande och rodnande fläckar, som även kan finnas i hårbotten. Såväl hud- samt de ledbesvär som kan uppkomma beror på inflammatoriska processer och rubbningar i immunsystemet. Psoriasis kan påverka flera organ i kroppen och det finns kopplingar till andra besvär som hjärt- och kärlsjukdom, mag- och tarmbesvär, ögonsjukdomar, viktökning och depression.


Psoriasis kan lindras, men inte botas. Sjukdomen påverkar ofta livskvalitet, såväl socialt som i arbetslivet.


        – Ett projekt i form av en digital plattform håller just nu på att utvecklas, säger Annelie. Appen ska fungera som ett stödsystem till patienterna och ge dem mer kontroll över sin egen situation. Vi tycker att det är viktigt att följa med i utvecklingen som sker inom vården.

Läs mer...

2019-08-07 11:15

Hemsida
201074 B&P3

Butik och café med hållbarhetstänk

Artikel På Blommigt och Prickigt i Hyssna finns både en välsorterad butik med någonting för alla samt ett café som serverar både vällagad husmanskost och frestande fikabröd tillverkade av noga utvalda råvaror.
201033 77VM

Viktminskning med varaktigt resultat

Artikel För att lyckas med en hållbar viktminskning, krävs att komma till rätta med sitt känslomässiga ätande och att etablera rutiner för ett hälsosamt vardagsätande. Psykologen Birgitta Adolfsson har under många...
  • Psoriasisföreningen i Stockholms län
  • 08-557 655 50
  • Blekingegatan 5
    118 56 Stockholm
Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine