Bild 2

Aktiehandel: Den nya spartrenden

Det har blivit trendigt att spara i aktier. Under 2020 uppmättes en tydlig ökning av nya aktieägare, både i Sverige och internationellt. Tillgänglighet och synlighet på bland annat sociala medier räknas som anledningar till att flera har hittat till börsen. Det märks också en tydlig ökning av kvinnliga aktieägare.

Ökad synlighet och tillgång

I november förra året noterade analysföretaget Euroclear Sweden att 175 826 nya svenska aktieägare hade hittat till marknaden. Det är fortfarande fler män än kvinnor som äger aktier men det syntes en tydlig uppgång bland kvinnor. 7,1 procent fler kvinnor ägde aktier under 2020 jämfört med året innan. 

 

Det är flera faktorer som tillskrivs aktiehandelns uppgång. Den snabba, och omskrivna, återhämtningen från börsraset som skedde i april 2020 är en faktor. En annan är en ökad synlighet på sociala medier, som TikTok och Twitter. Det har dykt upp fler influensers som pratar om finansmarknaden, vad som händer på världens börser och när utdelningen kommer. Några ger även köp- och säljtips. Detta kan förklara varför majoriteten av de nya aktieägarna är i åldrarna 25–44 år. 

 


Källa: Unsplash


Aktiehandel på olika sätt

En annan anledning till att fler har börjat att investera sitt sparkapital i aktier kan vara att fler har insett att det går att köpa aktier på olika sätt. Aktiehandel behöver inte enbart innebära att det är du själv som köper och säljer. Andra populära sätt att handla med aktier är genom investmentbolag och fonder. 

 

Investmentbolagens företagsidé är att de handlar med aktier i olika bolag åt sina kunder. Den som köper aktier i ett investmentbolag låter bolaget sprida risken och köpa och sälja aktier för att kunden ska gå med vinst. 

 

Att spara pengar i aktiefonder innebär att du äger värdepapper istället för aktier. Du blir delägare av en fond tillsammans med andra sparare. Ju större del av fonden du köper, desto fler värdepapper eller andelar äger du. 

 

Aktiehandel för alla

Alla som är 18 år och äldre kan börja med aktiehandel. Det är ett alternativ för dem som vill se snabba resultat, såväl som långsiktiga. 

 

Innan man börjar att studera börskurser och diagram gäller det att lära sig vad det innebär att köpa aktier och hur handeln faktiskt går till. Det finns flera olika handelsplattformar som erbjuder aktiehandel, såsom eToro, Avanza och Nordnet. Det är viktigt att hitta en handelsplattform som passar dig som sparare och som har utbudet du är intresserad av. Det går att ha aktier i både svenska och utländska bolag. Utdelningen sker antingen ett par gånger eller en gång om året. 

 

Källa: Unsplash


Ett vanligt tips är att börja med att köpa aktier i bolag och branscher som man känner till. För att sprida risken rekommenderas det att ha aktier i olika bolag och att inte satsa allt kapital på en enda tillgång eller bransch. Om marknaden svänger och börsen sjunker innebär det att du riskerar att förlora hela eller stora delar av ditt investerade kapital. 

 

Aktiemarknaden är spännande. Det finns flera olika branscher och det går att bygga upp en väldigt personlig aktieportfölj. Aktiehandel räknas som ett bra sätt att investera sina pengar, förutsatt att man har förstått hur det går till. 

Läs mer...

2021-04-18

EM_Lexanders Gra¨v_04

Helhetslösningar för dina grävprojekt

Artikel Hos Lexanders Gräv AB kan kunderna få en trygg helhetslösning samtidigt som de också får ta del av tips och råd av en kunnig förare. Företaget som har lång erfarenhet anlitas för många olika grävprojekt,...
EM_Jacobssons Optik_02

Jacobssons Optik i Växjö

Artikel Hos Jacobssons Optik möts man av kunnig och engagerad personal som utför noggranna undersökningar samtidigt som man kan välja bland ett stort utbud av bågar för alla stilar.
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

Arkiv