Aumla Miriam Sundholmmiljo¨

Akupunktur - urgammal läkekonst som förebygger

Sömnproblem brukar vara det första tecknet på att kroppen har varit utsatt för stress alltför länge. Idag vet man med säkerhet att många sjukdomar och ohälsa har sitt ursprung i stress. På Akupunktur för Hälsa Stockholm AB jobbar Lollo Modig med att hjälpa människor att må bra.

Lollo har alltid varit intresserad av människor och innan hon sadlade om till diplomerad akupunktör, studerade hon till språklärare och jobbade även under många år på SAS som flygvärdinna och kabinchef (purser). Hon läste tre år medicin på Biomedicinskt Centrum i Uppsala och tre år akupunktur på Akupunkturakademin i Stockholm. Hon gjorde sin praktik vid The National Hospital of Acupuncture i Hanoi, Vietnam. Där fick hon ovärderliga kunskaper i sitt kliniska arbete tillsammans med akupunkturläkarna. 


Som akupunktör arbetar man med tunna, sterila engångsnålar som förs in på specifika akupunkturpunkter på kroppen. Det finns cirka 800 punkter och dessa har sin alldeles specifika funktion i kroppen. Med hjälp av nålarna stimuleras cirkulationen och frisättningen av kroppsegna ämnen som behövs just där och då. Till skillnad från skolmedicinen, så är biverkningar ovanliga inom akupunkturen. Lollo betonar vikten av att man som patient frågar sin akupunktör om hon/han har täckande patient- och ansvarsförsäkring. Det är också viktigt att fråga om akupunktören är diplomerad, det vill säga har den utbildning som krävs för att säkerställa rätt kompetens som examen i såväl anatomi, fysiologi och patologi som treåriga akupunkturstudier.


      – Jag själv är medlem i Svenska Akupunkturförbundet, som garanterar detta, säger Lollo. 


Till Lollo kommer patienter med många olika problem. De kan ha besvär som är såväl fysiska som psykiska och de kan ha haft problemen under kortare eller längre tid. En av de stora skillnaderna när det gäller skolmedicin jämfört med akupunktur, är att man inte endast behandlar symptomen utan alltid även de underliggande orsakerna till ohälsan.


       – Vi människor är komplexa och det mångtusenåriga synsätt på hälsa som man har inom TCM (Traditional Chinese Medicine) är relevant än idag. Vi påverkas av det vi äter, dricker, hur vi lever och i allra högsta grad även av vad vi tänker och känner. Undantryckt vrede och generella muskelspänningar i kroppen såsom till exempel  sammanbitning av käkarna är ofta en bakomliggande orsak till migrän. Det har kommit att bli något av en folksjukdom i Sverige. Ca 1,4 miljoner patienter är idag registrerade som migränpatienter inom den svenska sjukvården. Långt många fler lider varje vecka av återkommande, svår huvudvärk. 


Lollo berättar även att hon har patienter som har gått på utredning, ibland under lång tid, hos specialister för sömnproblem. Trots god hjälp med terapier och avslappning har till slut endast alternativet med starka sömntabletter föreslagits av vården. För att undvika ett tablettberoende väljer alltfler patienter att prova akupunktur som ett alternativ. Efter några få behandlingar har Lollos patienter känt en avsevärd skillnad och efter ytterligare några behandlingar inträder en skön känsla av bestående avslappning som skapar en god sömn under natten. Efter 5-10 års problem med sömnen kan patienter nu sova hela natten och äntligen känna sig verkligt utvilade på morgonen.


        – Jag arbetar med en patient i taget och finns därför hela tiden där. Något som skapar ett lugn och en trygghet på kliniken. Det är viktigt och värdefullt, inte minst när man söker för problem med psykisk ohälsa. Att få känna sig helt sedd och lyssnad till under de 50 minuter som en behandling tar, är något som i sig skapar en känsla av välmående och hälsa. 

Läs mer...

2020-03-12 17:00

Hemsida
202051 01

Vilken känsla förmedlar ditt varumärke?

Artikel Vissa företagare verkar ha mer tur än andra. Företaget både utvecklas, når framgång och uppskattas av kunderna. Är det verkligen tur? Eller är det något som företagarna helt enkelt gör rätt? Zoë Devi,...
workplace-1245776_1920

Använd Office365 fullt ut och bli ett effektivare företag!

Artikel Många företag jobbar hårt med att digitalisera sin affärsverksamhet. Nya affärssystem, smarta lösningar för logistik eller en app för att förenkla kommunikation. Office365 är ett populärt sätt att få tillgång...
  • Aumla
  • FH2 Health Hub, Hälsingegatan 45,
    113 31, Stockholm
6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine