185025 EG1
185025 EG2
185025 EG1
185025 EG2

EcoGusto konverterar ditt kök!

Mattrenderna som råder idag kommer att förändra våra matvanor för all framtid. Proteinerna kommer ifrån växtriket och vi möter mannen och gänget vars mission är att vegofiera köket så det också passar köttätare.

Italienälskande Sophie Naess, Anna Rut Fridholm och Magnus Naess driver EcoGusto. Ett företag som startade med att arrangera matresor till ekologiska gårdar i Italien för att nu helt dominera inom vegetarisk och vegansk matlagning. 


– Vi driver Vegolyftet, säger Magnus. En kurs i vegetarisk matlagning för storkök, med fokus på svenska skolor. 


Drivkraften är att sprida så mycket kunskap till så många som möjligt om hur man tillagar god ekologisk och vegetarisk mat. Att helt enkelt höja kvaliteten på vegetariska rätter, oavsett om det gäller storkök eller industri. 


Magnus Naess är en av Sveriges mest välrenommerade och mest anlitade vego-kockar. Han har en egen receptbok och har gjort Globala gymnasiets vegetariska skolmat känd över hela landet. Ambitionen är att inspirera, motivera och öka förståelsen för hur vego-maten kan smaka bättre och innehålla mer näring även när maten behöver hålla en viss budget, genom Vegolyftet. 


– Det är så viktigt med bra mat i skolan och det saknas kunskap vad gäller de vegetariska alternativen, säger Anna Rut. Vi är rikstäckande och erbjuder kurser över hela Sverige. 


185025 EG3


EcoGusto spår att inom tio år är vegetariskt en norm inom storkök. 


– Vi kommer behöva ta hand om de miljömål som satts upp och även möta de nya generationerna, säger Sophie. De har helt andra krav på mathållning än dagens krav och antalet vegetarianer och veganer ökar stadigt.


EcoGusto har ett nära samarbete med dietisten Sara Ask. Legitimerad dietist med gedigen klinisk erfarenhet från Karolinska universitetssjukhuset. Sara har ett extra stort intresse för vegetarisk mat och mat för barn. 


Samtliga bilder som finns på EcoGustos hemsida är tagna av Anna Rut. Den som inte konverterar, som Magnus uttrycker det, till vegetarisk mat efter att se dessa bilder må ännu inte vara född. 


När vi rundar av intervjun säger Sophie: 


– Det är inte bara vegetariska rätter våra uppdragsgivare är ute efter, utan det är Magnus vegetariska rätter de vill ha. 


Chefredaktören för magasinet Vego kanske sammanfattade det hela rätt bra när han ville uttrycka vad han gillar med Magnus och det han kan åstadkomma inom vegetarisk matlagning. ”Han gör Svennebananig mat”. 


Vi tolkar det som att Magnus och EcoGusto radikalt höjer nivån på det vegetariska köket! 

2018-09-24
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies