1

Framtidens mest eftersökta yrken

Redan nu råder det brist på yrkesmän inom flera sektorer. Arbetsplatserna skriker efter utbildad personal och enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen kommer de att göra det fram till år 2024. Jobb finns inom både den privata och offentliga sektorn och den som står inför ett karriärsval har flera valmöjligheter som kan leda till anställning.

Sektorerna som söker personal

När Arbetsförmedlingen släppte sin analys av den nuvarande arbetsmarknaden och vilka sektorer som kommer att behöva personal var det många som blev förvånande. Det var inte många år sedan både vård och omsorg var mättade på personal och såväl lärare som undersköterskor gick utan arbete. Enligt listan som publiceras av Expressen är yrkena som nu efterfrågas:


Barnmorskor
Civilingenjör, ingenjör och tekniker
Förskollärare
Läkare och tandläkare
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Psykologer
Sjuksköterskor
Socialsekreterare
Systemanalytiker och IT-arkitekter
Anläggningsarbetare och anläggningsmaskinförare
Betongarbetare, murare och målare
Buss-, spårvagns- och lastbilsförare
Elektrikeryrken
Kockar
Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
Slaktare och styckare
Träarbetare och snickare
Undersköterskor
VVS-montörerEftertraktade jobb inom IT

Även om det inte finns en lika stor brist på personal inom IT är företagen på ständig jakt efter ny kompetens. IT-världen förändras i hög hastighet och de som arbetar med att utveckla mjukvara, och framför allt inom säkerhet, måste hela tiden anpassa och uppdatera sig i enlighet med de nya kraven och det allt hårdare nätklimatet. Inom IT tros de mest eftersökta jobben vara inom Internet of Things, AI, molnintegration, analys och riskhantering.

           Jobben som de flesta däremot vill ha är som webb-, program- eller spelutvecklare. Dessa är de kreativa yrkena inom IT. I takt med att spel har blivit en vanligare fritidssysselsättning har antalet spelstudios och spelbolag ökat. Dessa både hyr och utvecklar egna spel. Ett spelbolag kan ha hundratals spel i sitt casino och de efterfrågar hela tiden nya spel med nya utseenden och funktioner. Det efterfrågas också bättre mjukvara för att kunna spela livespel, såsom roulette och blackjack, eller spelautomater med storslagen, men krävande grafik. Samtidigt ska själva webbsidan vara enkel att navigera. Efterfrågan har dock börjat att mättas och den som har en ny spelidé måste verkligen utmärka sig för att upptäckas av de stora spelföretagen, eller lansera det på egen hand.Jobben finns men inte viljan

Tyvärr dras några yrken med personalbrist på grund av att få är intresserade av att utbilda sig till dem. Det kan bero på att utbildningen är lång och att det kommer att innebära både studielån och extrajobb under flera års tid. Det går också trend i jobb. Vissa år finns det t.ex. ett överskott på utbildade lärare medan det andra år finns en brist. Detsamma gäller för vårdyrken och hantverksyrken. För att få fler personer att vilja utbilda sig inom de områden där det kommer att råda personalbrist är ett förslag att öka antalet gymnasiala yrkesutbildningar och vuxenutbildningar. Ju tidigare eventuella yrkesmän presenteras för de olika jobben, desto större chans är det att de faktiskt intresserar sig för dem och utbildar sig till dem.

           Det är stora utmaningar som väntar arbetsmarknaden i Sverige. Yrken finns, men frågan är om tillräckligt många är redo och faktiskt är intresserade.

Läs mer...

2019-10-04 12:00

202014 ASC2

Klinik där insidan räknas

Artikel Problem på utsidan av kroppen kan i många fall även behöva behandlas på insidan. På Advanced Skin Care erbjuder man sina kunder behandlingar och kostrådgivning som gör att man går till botten med problemen...
201003 AB1

Kundfokuserad snickarfirma med bredd

Artikel Allsidig Byggtjänst Vetlanda AB har kunskap inom ett brett område och de-ras kunder är såväl privatpersoner som stora husleverantörer. Här sätter de alltid kunden i fokus och lägger aldrig ner hammaren...
6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

Arkiv