192066 JA1

Har du koll på vem som ärver dig?

Det är oundvikligt att vi, någon gång under vår livstid, råkar ut för situationer som rör arvsfrågor eller ekonomisk familjerätt. I de allra flesta av dessa fall lönar det sig att söka juridisk rådgivning och då är det alltid att rekommendera att man vänder sig till en byrå som specialiserat sig inom dessa rättsområden.

Juristfirman Arvingen drivs av jur. kand. Anna Ek. I sin yrkesgärning har hon specialiserat sig på ekonomisk familjerätt och arvsfrågor, huvudsakligen i form av testamenten, bouppteckningar och arvskiften.


– Att tolka och förstå innebörden av de lagar och regler som omfattar dessa rättsområden är mer komplicerat än vad många tror och därför bör man absolut vända sig till någon som är expert på dessa frågor, säger Anna Ek. Missuppfattningar och okunskap har orsakat många tragedier. Bodelningar och arvskiften är kanske särskilt utsatta för missförstånd med förödande konsekvenser. Ett inte helt ovanligt scenario är att man saknat kunskap om eventuella särkullbarns starka arvsrätt.


– En ny make/maka ärver överhuvudtaget inte om det finns särkullsbarn om man inte upprättat ett testamente. Särkullbarn har till skillnad från gemensamma barn rätt att få tillgång till sitt arv direkt, förklarar Anna.


Sambolagen omfattas också av en rad missuppfattningar. Sambolagen reglerar inte arv mellan de sammanboende, för att sambos ska ärva varandra måste de skriva ett testamente. Vidare kan sambolagen ställa till det för äldre som flyttar ihop.


– Par som flyttar ihop på ålderns höst inser inte alltid att de faktiskt är sambos. De riskerar därför att förlora halva bostaden vid en separation om de inte avtalat bort sambolagen, säger Anna.


För par med gemensamma barn är det alltid bäst att ingå äktenskap. Anna anser att man inte bara bör betrakta äktenskapet ur ett romantiskt perspektiv, utan kanske främst se det som en praktisk och trygg bolagsform med eftertraktade rättsföljder. 


Vidare rekommenderar Anna att man ser över sitt testamente vart femte år. Tillgångar, närstående, önskemål och inte minst lagstiftning förändras och testamentet kan därför fort bli inaktuellt. Observeras bör även för den som har sparande i form av försäkringar att försäkringar inte faller under testamentet, för att utse en förmånstagare måste ett separat förordnande göras till försäkringsbolaget.


Annas målgrupp är främst anhöriga till avlidna samt personer som flyttar ihop eller har särkullsbarn. Hon betonar dock att människor i alla åldrar kan vinna på att se över sin situation i händelse av dödsfall eller separation.


– Om man har tillgångar rekommenderar jag att man oavsett ålder upprättar ett testamente, avslutar Anna.

Läs mer...

2019-03-14 13:30

203049_02

Plåtslagarfirma med personligt engagemang

Artikel I moderna lokaler och med kunnig personal utför Ljungby Byggplåt AB allt man kan tänka sig inom byggnadsplåtslageri. Med personlig känsla och kvalitet utför de allt från inplåtning av fönster och tak,...
203048_01

Här bevaras byggnadskonsten

Artikel Att bevara den gamla byggnadsstilen är värdefullt i många hus och för de som vill renovera eller inreda i tidstypisk stil måste också hitta rätt produkter. Hos Nacka Byggnadsvård hittar man det allra...
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv