192072 MAS1192072 MAS2192072 MAS3

Industrins riddare i skinande rustning

Användning av tid är essentiellt för industrin – hinder för drift betyder stora förluster och kostnader. Maskinering AS är en specialfirma som producerar och reparerar maskindelar och svetsade konstruktioner. De har specialiserat sig på prototyper och specialutrustning och är snabba – även om arbetet måste utföras på plats inomlands eller utomlands. – Vi reagerar på korta tidsfrister.

192072 MAS1       Maskinering AS är en modern mekanisk verkstad med många års erfarenhet från verkstadsindustrin. Företaget driver en mekanisk verksamhet med modern utrustning och försäljning av bearbetade produkter. Vi har pratat med försäljnings- och marknadschef Knut-Ole Ysland som kan berätta följande:

       – Vi reagerar på korta tidsfrister när det är haveri hos kunder och vi är väldigt lösningsorienterade. Vår största fördel är att vi har både maskinering, mobil maskinering, svetsning och mekanisk verksamhet under samma tak. Stadens goda infrastruktur med hänsyn till transport, luft, väg och hav, samt de anställdas kompetens och anpassningsförmåga gör att vi er konkurrenskraftiga både nationellt och internationellt. 

        Företaget från Bodö fyller 45 år 2019. Inom tungindustri, land-och havsbaserad processindustri, fiskeri, varvsindustrin och konstruktion är Maskinering AS det självklara valet för en kund med haveri, där delar och tjänster måste levereras snabbt och effektivt. 

        Det lokalägda företaget har inte egna produkter som de producerar och säljer, utan är beroende av kunder som har behov för deras varor och tjänster. 

        – Vi har inte lagt upp till massproduktion, så det blir oftast att lösa problemen som kommer på kort varsel. 

        Ysland förklarar att de har utvecklat en väldigt mångsidig kompetens och är speciellt duktiga på produktion och reparation av specialdelar. Kopplingar, vevaxlar, spiralskruvar, växlar och bultar blir bland annat producerat i dimensioner som man inte får tag på hos Biltema. Reparationer, installationer och översyn blir också utfört på on- och offshore plattformar, skeppsvarv och industriparker. Ordet allsidig blir nästan otillräckligt för att beskriva Maskinering AS arbetsområden. 

       En ny verkstad på Buröya i Bodö stod färdig 1 mars 2017, med en total golvyta på 2300 kvadratmeter, krankapacitet på 40t och 10m lyfthöjd och direkt anslutning till havet. Placeringen ger möjligheter för vidare expansion och utveckling i åren som kommer. Önskan är att bygga en kaj för att erbjuda fiske-, fartygstrafik- och offshore-näringen flera tjänster och möjligheter för centret i Bodö. Dessutom önskar företaget att slippa behöva vara beroende av transport på landsväg för stora enheter. Därför har företaget precis skaffat sig 7000 m2 extra areal för framtida behov. Totalt areal som företaget disponerar och äger är nu omkring 15 000 m2.

      – Vi förbereder oss inför framtiden och satsar på vidare expansion. Vi investerar i maskinutrustning regelbundet och ser på vidareutveckling av produktionsanläggningen hela tiden, säger försäljningschefen. 

      Företaget grundades av ägarnas föräldrar i 1974 och Ysland har själv tillsammans med sina bröder växt upp på verkstaden och haft god upplärning inom företagets verksamhet. I dag är det 25 personer med fast anställning, i tillägg till anställda som blir inhyrda på projekt efter behov. Det är ett stort fokus på kompetens och certifikat och alla nödvändiga certifieringar är på plats hos verksamheten. 

       Företaget har kunder i Norge och täcker även utlandet som Europa och Norden speciellt. 


192072 MAS1


       – Vi har en allsidig kundgrupp som on- och offshore processindustri, gruvindustri, fiskindustri, skeppsvarv och konstruktion som gör att vi inte är så sårbara för svängningar i marknaden, säger han. 

       För tillfället är företaget bland annat i Sverige och utför mobil maskinering. Här blir stora maskindelar reparerade på plats. Detta blir gjort för att utrustningen är så tung och stor att det gör transport till verkstaden svår. Andra större leveranser som är gjorda på sista tiden är en vevaxel till stålverket i Mo i Rana. Själva råmaterialet vägde 5000 kg. Den färdiga vevaxeln vägde 1700 kg före den blev transporterad till kunden. 

       Ysland berättar att de under 2019 också önskar att utvidga staben från 25 till 30 personer. Personer med praksis inom maskinering, svetsande, plåtarbete, mekaniker inom industri, konstruktion och jordbruk, motormän och personer med kompetens inom hydraulik är alla välkomna att ta kontakt med Maskinering AS.

       – Vi behöver en resursstark personal då vi erbjuder alla tjänster själv. Vi är beroende av att kunna lösa utmaningarna vi dagligen möter och vi är därför beroende av människor med god insikt, kompetens och en vilja att arbeta hårt. 

       – Vi är väldigt nöjda med de som jobbar för oss och hade det inte varit för dem och deras kompetens och välvilja att ta i när det behövs, så hade vi inte varit där vi är i dag, berättar Ysland. 

       Maskinering AS utvecklar framtidiga resurser genom att ta in 10-20% lärlingar varje år.
        – Det är viktigt att lära upp lokal arbetskraft och att ungdomen som går på skola får en utbildning här i staden. Det är själva grunden för branschen, säger Ysland. 

        På kundlistan finns många goda kunder och större produktionsföretag som företaget har lång relation till. Svaret på frågan om hur kunderna upplever företaget, säger Ysland:

        – Oftast får vi inte ros, inte ens ett tack om vi jobbar dygnet runt, men när de beställer nya delar och tjänster så vet vi att de är nöjda med oss. Vi har hållit på i 45 år och vi har väldigt många fasta kunder som vi har haft ända sen början. Om inte de hade varit nöjda med oss, så hade vi antagligen inte varit här i dag, ler han. 

Läs mer...

2019-04-01 16:00

195107 VT1

Kvalitetsstädning med ekologiska produkter

Artikel Städhjälp i hemmet kan många gånger underlätta i vardagen när tiden inte riktigt räcker till. Att kliva in i sitt hem och känna doften av nystädat kan många gånger vara mer än välkommet. Violas Team i...
201026 HK1

Kyla med mjuka värden

Artikel Med lång erfarenhet förser Hultmans Kyla sina kunder med kyla i såväl bilar, hem och lokaler. Här står gediget goda kundrelationer högt i fokus. – Det är otroligt viktigt för oss att kunderna uppskattar...
  • MASKINERING AS
  Peter_webb3

  Peter Svenson

  Fotograferar världens kändisar

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  6

  Löwengrip

  Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

  Arkiv