195111 HB&S2195111 HB&S3195111 HB&S1

Järnhandel med egen verkstad

Hagby Bil & Smide AB har inte bara en lång erfarenhet inom branschen att stoltsera med, utan också en bredd som få. Förutom att de bedriver en gammaldags järnhandel tillverkar de också barkrivare till sågverksindustrin och erbjuder nytillverkning och reparationer av produkter till både företag och privatpersoner. – Vi tillgodoser så mycket vi kan av kundernas önskemål genom att hantverksmässigt ta fram produkter. Här får kunderna alltid ett personligt och professionellt bemötande.

Hagby Bil & Smide i Norra Hagby som ligger i Vassmolösa, har gamla anor då företaget bildades redan 1896. Det har under årens lopp ägts av tre generationer tills Maritha Harrysson tog över verksamheten för drygt sju år sedan. 


Företaget har flera inriktningar som harmoniserar fint med varandra. I verkstaden tillverkar de produkter enligt kundernas önskemål, där de bland annat metalliserar, svarvar, fräser, bockar och svetsar. Här tillverkar de också HSB- rivaren som kom till på 60-talet, då sågverken fick krav på att ta hand om sin bark.


Idag äger UJ Trading barkrivaren då de löste ut den när Maritha tog över verksamheten men Hagby Bil & Smide äger fortfarande tillverkningsrätten.


Maskinen tar hand om de restprodukter som tillkommer efter att sågverket skalat stockarna. Det överblivna spillet går sedan in i maskinen som gör flis av det. Fliset återvänds oftast i sågverkens egna panncentraler och på så sätt kan allt komma till användning. 

Över hälften av omsättningen i företaget kommer från rivaren och alla reservdelar som säljs till den.


De utför även service, då kunderna kan skicka maskinen eller slitdelar som behöver renoveras upp. Rivarna tillverkas i fem olika storlekar på uppdrag av UJ Trading som sedan säljer dem till kunder runt om i hela världen.  


I verkstaden har de förutom nytillverkning också underhåll och reparationer av produkter som kunder kommer in med. 


       – Allt som vi hantverksmässigt kan göra tar vi på oss. Idag lever vi i ett stort slit- och slängsamhälle, vilket har gjort att en del av marknaden försvunnit för oss men det kommer då och då kunder som vill ha något specialtillverkat. De kommer då med en egen idé och sedan tillverkar vi utifrån det.


Mestadels tillverkar de produkter till småföretag, som maskinentreprenörer och lantbrukare men också till privatpersoner. Butiken är gammaldags på ett charmigt sätt. Här säljer de bland annat bult,  järn, färg, trädgårdsprodukter, bildelar och gasol. Eftersom de har verkstaden intill kan kunden som inte hittar det de vill ha, istället se om verkstaden kan tillverka det. 


       – Det är en stor fördel att vi har den kombinationen. Vår personal besitter också en stor kunskap som många andra, vanliga butiker kanske inte har. Man måste ha en stor flexibilitet när man har en egen verkstad, avslutar Maritha. 

Läs mer...

2019-11-07 15:15

Hemsida
201064 ADS1

Advokat med inriktning på humanjuridik

Artikel Advokatbyrån Daniel Stjärneland AB i Solna har riktat in sig på humanjuridik och arbetar främst med brottsmål, familjerätt, socialmål och migrationsrätt. Här kan klienter också få hjälp med medling, vilket...
201052 NE1

Naturliga skönhetsbehandlingar

Artikel På Norbergs Estetik i Helsingborg utför Josefin Norberg behandlingar med stor noggrannhet och kunskap. Hon är både legitimerad sjuksköterska och certifierad injektionssköterska.
  • Hagby Bil & Smide AB
  • 0480 – 370 13
  • Norra Hagby 141
    388 94 Vassmolösa
naim 4

Superdesignern Naim Josefi

Skapar magi.

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine