193067 MK1_IMG_0807_IMG_0802_IMG_0806193067 MK2_IMG_0809_IMG_0819

Klassisk kvarterskrog med historia

Vi behöver värna våra klassiska, gamla, svenska kvarterskrogar. Ett ställe att äta, att umgås och att känna sig hemma. Hasan Sarioglu driver Majornas Krog i Göteborg, med hederlig, klassisk krögarglöd – och drömgästen är Håkan Hellström.

     Majorna är en stadsdel i västra Göteborg. Redan 1637 sågs namnet ”Magere” som benämning för området. Här byggde finska sjömän och estniska soldater sina små hus som de kallade ”maja”, vilket på deras språk betydde litet hus och koja. Den svenska pluralisändelsen lades till och så kom området att heta Majorna. 

      Stadsdelen har gått från att vara en klassisk arbetarstadsdel till att bli en modern stadsdel med stark kulturfaktor och många spännande restauranger. Byggnaderna är göteborgsklassiska landshövdingshus och området vaggar vackert mellan Slottsskogen och Göta Älv. Här är perfekt att strosa. Och att äta. 

       Hasan Sarioglu är lika inbitet stolt och glad över att få representera, presentera, behålla och hylla den göteborgska stadsdelen som vilken Majornas-infödd krögare som helst. Han slår ut med armarna och gestikulerar varmt och engagerat när han berättar om sin krog, Majornas krog. Krogens rykte är redan etablerat som ett ställe där det råder en skön, familjär och välkomnande stämning oavsett om du kommer i sällskap, som familj eller ensam, klädd i kostym eller jeans och t-shirt. Alla är välkomna. Stamgästerna är många och trogna. Hasan ler: 

        – Vi ger stället en liten ansiktslyftning nu. Men vi engagerar våra gäster. Jag har frågat vad de vill behålla och vad de vill förändra. Sista veckan innan vi har ny-premiär kommer våra gäster att bjudas in till att hjälpa oss med att slå upp de sista spikarna på väggarna och hänga upp de sista tavlorna. 

       Förändringen blir inte större än att gästerna fortfarande ska känna sig lika trygga och hemma. Hasan vill mest fräscha till. Hotellet som ligger bredvid krogen förser den med gäster och turister från all världens hörn. 

       – Jag vill dela Majornas historia med dem alla. Jag har läst på en hel del själv och på väggarna finns gamla artiklar, texter och fotografier från området, hamnen och sjömännen. Hasan ser lite drömsk ut och skrattar när han lägger till att ”det kommer att dofta historia här”. Stämningen ska fortsatt vara genuin, familjär och mysig. 

       – Våra gäster ska känna sig hemma här. Vi skapar ett vardagsrum som ska delas av alla: stammisar, lokala besökare, gäster och turister. Olika åldrar, språk och kulturer. Vi ska ha respekt för varandra. 

       Menyn är robust och prisvärd. Pizzorna är kända långt utanför områdets gränser och vin- och öllistan är överraskande stark. Helgmenyn är omtalad och likaså helgkvällarnas välbesökta trubaduraftnar. 

       – Är du trubadur och bördig i Majorna är du välkommen att höra av dig, säger Hasan. Vi behöver alltid nya duktiga förmågor som kan underhålla våra gäster. 

       Vi förstår av Hasan att han gärna och alltid är på plats på krogen. 

        – Jag är alltid här, säger han. Jag gör pizzor om det krävs. Jag diskar och städar och täpper till de luckor där det behövs. Det är härligt att umgås med gästerna och få vara en del av den här underbara stämningen.  Det är inte mycket jag saknar i verksamheten just nu. Det kanske skulle vara att Håkan Hellström skulle vilja komma hit för att besöka Majornas Krog, äta en bit mat och sjunga lite för oss. 

Läs mer...

2019-05-09 15:30

Bordsbok
203037_02

Experter på temperaturer

Artikel Oavsett om det handlar om att skapa kyla eller värme så är det viktigt att få rätt temperatur för ändamålet. Hot'n cold Kylteknik AB hjälper med stor noggrannhet sina kunder att hitta rätt lösning för...
203045_05

Reklambyrå med bred kompetens

Artikel Exakta Group har ett minst sagt brett utbud av tjänster inom kommunikation, som dessutom kan sammanfogas till helhetslösningar, vilket underlättar livet för företagare. Inom koncernen har man även utvecklat...
  • Majornas krog
  • 031-14 03 06
  • Karl Johansgatan 72
    414 55 Göteborg
__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine