193013 E1

Länge leve potatischipset

Det svenska potatischipset föddes 1957. En boxningstokig entreprenör besökte en match i New York och blev golvad av ett amerikanskt potatischips. Det godaste han ätit.

Samma år som Folke Andersson åt sitt första potatischips på en boxningsmatch i New York producerades det första chipset i hans fabrik hemma i Sverige. Det företag han startade 1946 är känt som Estrella AB. Ett namn som de spansktalande raskt översätter till ”stjärna”.  Folke fick bråttom hem för att starta upp produktionen och chipsets resa sedan första lanseringen är evigt pågående. 

      – Det är en rätt häftig historia som ger lite magisk feeling till det hela, säger Jenny Pira, kommunikatör och digital strateg på Estrella. Potatisen i sig kanske inte låter så kul men det måste väl vara en av våra mest älskade råvaror. Finns det något godare? 


Sofi Randén, marknadschef på Estrella ler åt frågan. 

       – ”Finns det något godare” är den slogan som vi använder oss av. Den är ju delvis ett konstaterande, men det är också den fråga som styr vad gäller vår strävan att konstant utvecklas. Det är en fråga som vi bollar med dig som konsument, men också internt för att se om vi kan skapa något godare. Om och om igen. 


Estrella AB ligger i stadsdelen Angered i Göteborg. Här utvecklas och produceras snacks till hela Sverige. Estrella har egenkontrakterade potatisodlare och lager i Halland och Skåne.
       –  Det finns en missuppfattning att vi är en ”snacksjätte”, men de som besöker oss inser att vi främst är ett härligt gäng människor som brinner för snacks. Fabrik och huvudkontor är i samma byggnad och det är högt till tak i verksamheten, berättar Sofi Randén. 


Potatisens väg från åkern till chipsskålen går via skörd och tvätt, till fabrik och en omsorgsfull tvättning till. Via en egenutvecklad patenterad teknik minskar Estrella halterna av akrylamid i chipsen, och skapar samtidigt även en bättre och jämnare kvalitet på chipsen. Cellerna i potatisen öppnas upp så att sockret och akrylamiden kan ta sig ut, men stärkelsen behålls – ett sätt att hålla potatisen krispig. Potatisen skivas med släta eller räfflade knivar. Sedan åker skivorna in i fritösen och vidare till kryddning och packning i påse. 

        – Det finns många myter kring chips, säger Jenny. Exempelvis att de innehåller transfetter. Det har inte våra chips gjort på över 40 år. De friteras i solros- och rapsolja. När Sourcream & Onion lanserades skapades även myter om beroendeframkallande ämnen i kryddorna eftersom det var så gott. Vissa kanske vill ha något att ”skylla” chipskärleken på, ler hon. 


Estrella arbetar aktivt med hållbarhet och har bland annat undertecknat Plastinitiativet. Tillsammans med branschkollegor i Svensk Dagligvaruhandel har Estrella satt tydliga mål för mer hållbara plastförpackningar. Till 2022 ska alla plastförpackningar vara materialåtervinningsbara. 

        – Det är en stor fråga inom hållbarhet som vi driver. Vi önskar använda så lite plastmaterial som möjligt. Dels få ned mängden plats och även ta hänsyn till vilken typ av plast som vi använder. 


Den hälsotrend som råder har resulterat i produkter som linschips, med mer protein och mindre fettmängd än vanliga chips. 

       – Det måste vara gott, säger Sofi. Annars har det ingen som helst betydelse hur hälsosamt ett chips är. Med linschipset har vi lyckats träffa hundra procent rätt. 

Även vår satsning på mindre påsar uppskattas av våra konsumenter. 


       – Ja, skrattar Jenny. Folk tycker om de mindre påsarna, tills de tar slut lite för fort! 

Läs mer...

2019-06-12 14:15

203046 02

Med utemiljöer i fokus

Artikel Norregårds Schakt & Utemiljö utför många olika slags uppdrag som innefattar alltifrån att schakta och gräva för husgrunder och enskilda avlopp till stensättningar och poolgrävningar. Här utför de uppdrag...
203031_01

Här blir kundernas idéer verklighet

Artikel Bjärnums Stålprodukter har inte bara en lång erfarenhet av branschen, de kan också utveckla och anpassa produkterna helt efter kundernas önskemål. - Vi konstruerar nya produkter åt våra kunder, som efter...
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Arkiv