KlastorpEssingeskolor_6KlastorpEssingeskolor_3KlastorpEssingeskolor_5KlastorpEssingeskolor_1

På Klastorp-Essingeskolor är inget omöjligt

Skolenheten Klastorp-Essingeskolor F-6 år, har gjort en fantastisk resa på knappt tre år. När skolenheten låg på ett budgetunderskott med 4 miljoner kronor, klev nuvarande rektor Susanne Dybeck in och tillsammans med nyckelpersoner från organisationens alla delar genomfördes en helomvändning. – Vi var modiga, vi hade inget att förlora och vi kände: att nu kör vi, säger rektor Susanne Dybeck.

Vad som till en början mötte Susanne var en splittrad enhet.

   – Jag började med en pedagogisk kartläggning där jag intervjuade samtliga i personalen, för att själv skapa mig en uppfattning om vad som inte fungerade. Det visade sig att drivkraften fanns där och en stark vision om vad man ville med skolorna. Men Vi-känslan saknades och en samkänsla i strukturen. Ett tydligt ledarskap, att vi synliggjorde vart i processen vi var och vart vi skulle, mod och tydlighet i var och ens roll, var det som satte bollen i rullning. Efter bara sex månader var budgeten i balans, berättar Susanne Dybeck.

   Idag kännetecknas Klastorp-Essingeskolor av en stark Vi-känsla och höga resultat hos eleverna. Dans, musik, rörelse och de pedagogiska maskotarna TEA, som står för ledorden Trygghet, Engagemang och Allas lika värde, skapar likvärdighet, gemenskap och glädje för eleverna. En av eldsjälarna här är fritidspedagogen Salaheddine Badri som med sin energi och karaktäristiska dans fångar upp trötta elever varje måndagsmorgon. Vägen till Vi-känsla och hög kvalité i undervisningen, har bland annat gått via Erasmusprojektet och Essingeskolans framgångar i schack. Försteläraren på Klastorpsskolan, och med ansvar för Erasmusprojektet Sylvia Hedberg berättar:

   – Efter en extremt gedigen ansökan blev vi utvalda till Erasmusprojektet, vars syfte är att öka kompetens och yrkesskicklighet genom utbyten mellan skolor i Europa. Vi har, med start under 2019, fått möjligheten att via kurser och möten med framgångsrika skolor i olika länder, tillgodogöra oss de bästa erfarenheterna som dessa skolor har att delge inom våra utvecklingsområden. Det är lärdom som vi har tagit oss med hem till klassrummen. Att alla pedagoger som vill resa, också har fått det, har gett oss en otroligt stark gemenskap som förenat personalen på Klastorp- Essingeskolor. Susanne sa ”ja” till Erasmus, i ett läge då skolenheten låg på minus, vilket jag tror att få rektorer hade gjort. Hon gav mig en enorm motivation och känslan av att inget är omöjligt, berättar Sylvia Hedberg.

Att ingenting är omöjligt, har även Maria Helle, förstelärare med inriktning mot matte och schack, fått erfara.

   – Vi gick från att vara nybörjare i schack till att bli en av Sveriges bästa schackskolor! Jag började fördjupa mig i schack 2008, på efterfrågan av eleverna. Sedan dess har jag gått varenda kurs och utbildning som finns i ämnet. 2018 blev Essingeskolan en certifierad schackskola, 2019 vann vi Sveriges riksfinal i Schackfyran och från och med 2021 kommer samtliga elever från förskoleklass och uppåt få gå i schackklubb. Givetvis fortsätter vi att årligen delta i Schackfyran- världens största schacktävling. Tack vare schacken har vi många elever som presterar högt i matte. Schacken ger också ökad koncentrationsförmåga, kritiskt tänkande, ökad samarbetsförmåga, kreativitet och kommunikationsförmåga, berättar Maria Helle.


Maria Helle, ansvarig för skolans schacksatsning.


   – Vår gemensamma vision är att Klastorp-Essingeskolor utbildar framtidens entreprenörer och medmänniskor för ett hållbart samhälle. Nu tittar vi på vad samhället behöver i framtiden. Vi behöver starka individer, som vågar stå upp för vad de tror på och mod att agera. Både Klastorpsskolan och Essingeskolan har utvecklats enormt under vår resa, och vi känner att vi nu har rätt förutsättningar för att lyckas med det, avslutar rektor Susanne Dybeck.

Läs mer...

2021-01-13 12:00

EM_fredrika-bremergymnasiet_hero

En stor skola som alla kan mötas på

Artikel En stor skola med välanpassade lokaler och långt framme när det gäller digitalisering. Hit kan alla komma och studera utan att behöva ta sig så långt hemifrån.
EM_mullsjo-blomsterverkstad-lotta-dalen

Blombutik i Mullsjö med brett utbud

Artikel Hos Mullsjö Blomsterverkstad AB hittar man såväl en välfylld snittkyl som härliga krukväxter och vacker inredning. Här tar de också emot beställningar av arrangemang och buketter som passar för alla möjliga...
  • KLASTORP-ESSINGE SKOLENHET
  • Klastorpskolan
   Atterbomsvägen 1, 11258 Stockholm
   Tel: 08-508 082 80

   Essingeskolan
   Essingestråket 24, 11266 Stockholm
   Tel: 08-508 082 85
  naim 4

  Superdesignern Naim Josefi

  Skapar magi.

  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  _Jimmy1

  Jimmy Schönning

  Njutbart hemma!

  Arkiv

  © 2021, Enterprise Magazine