Enterprise_01

4 min lästid

Så går det att spara flera tusen på el varje år

Det verkar onekligen som att elpriserna drar iväg även denna vinter inom elbranschen . I media kan man just nu läsa otaliga artiklar om hur elpriserna varit upp emot 3 kr per kwh i Skåne, och högre priser kommer det förmodligen att bli. Orsaken verkar vara bristande tillförlitlighet i elnäten på grund av nerläggningen av kärnkraftverken i Sverige. Vattenkraft och vindkraft har idag inte möjlighet att täcka upp med den tillförlitlighet vi behöver i Sverige. Så när de alternativen går ner i elproduktion så måste vi idag använda oss av mer eller mindre populära lösningar så det inte slocknar hemma i villorna och står still i fabrikerna. Hur sparar man då pengar i detta politiska klimat och vår nya verklighet?

Jämför elavtal online

Det finns många kronor att spara här för oss konsumenter och företagare, vi letade därför runt på webben och hittade snabbt en tjänst där man helt enkelt kan jämföra elavtal och elbolag på Elbyte.se .Sidan vi landade på heter Elbyte och där finns många bra elbolag att välja emellan. Man skriver bara in vilket område man befinner sig i och tjänsten funkar sedan som så att den jämför elavtal med en utgångspunkt i ens egen elförbrukning och därefter sorterar enligt priserna med det billigaste alternativet högst upp. Sidan har också attraktiva kampanjer som inte går att få tillgång till överallt. De har dessutom lagt ner tid på att skapa ett kvalitativt urval av elbolag så att man slipper irrelevanta elbolag med högre elpriser. Genom att nyttja kampanjpriserna så har många kunder lyckats sänka sitt elpris med 20-30 öre per kwh varje år. Och tipset här är att man bör göra en check på Elbyte en gång per år för att välja en ny förmånlig kampanj på en ny tolvmånadersperiod. 


Fast eller rörligt elpris?

Det förmånligaste alternativet när det kommer till el verkar just nu vara att välja ett rörligt elavtal. Nu har vi en helt ny energimarknad med mindre tillförlitlig el och ser vi till resten av Europa så finns det i Sverige en stor uppsida på elen. Många bedömare räknar med att elräkningen kommer att bli en betydande större del av utgifterna i hemmet. Det är synd att inte resten av länderna runt oss siktar på att komma ner till Sveriges nivåer men det är också få länder förunnat att ha tillgång till så mycket vattenkraft som vi har i Sverige. Fast elavtal på några års sikt börjar med andra ord bli en bra investering. Särskilt då man kan få el som klassas enligt certifikatet Bra Miljöval med el framtagen med extra hänsyn till miljö och omgivning. El från bolag som erbjuder Bra Miljöval finns tillgängligt för cirka 70 öre per kwh i September, då med en bindningstid i minst under ett halvårs tid. Det är där el från fossila källor, som ofta sägs vara är den billigaste källan till el, ligger inom kort, i takt med att elpriserna går upp över vintern. 


Byta elbolag

Som vi redan nämnt så bör alla kolla över sina elavtal en gång per år. Att byta elbolag är en lätt procedur, man hittar sitt anläggnings-id som finns i Kivra via din elfaktura. Man kan även kolla efter sitt anläggnings-id eller på elmätaren. Numret börjar än så länge i Sverige med 735 999 och har 18 siffror totalt, det lär säkert dröja en del tid innan denna efterföljande kombination av nummer tar slut. Många elmätare ska få sig en uppdatering senast 2022. När du nu har tillgång till ditt anläggnings-id så väljer du helt enkelt ett elbolag med bra recensioner och så klart ett riktigt bra elpris. Tänk gärna på att välja förnyelsebar energi så du stödjer de elbolag som gör investeringar för vår miljö. Här kan du  hitta elbolagen som gör hårdare satsningar inom miljötänket än andra elbolag som väljer att sälja all möjlig el de får tag i. Gör du ett byte av elavtal i din villa så går det dessutom att sänka dina elpriser med tusentals kronor per år, så det är alltid värt att se över elavtalet varje år så du kontinuerligt ligger rätt prismässigt. 

Läs mer...

2021-10-01

EM_Natural Health_01

Hälsa på naturlig väg

Artikel Hos Natural Health får människor hjälp att lokalisera problem i kroppen och åtgärda dem. Här utgår man från ett holistiskt synsätt. – Det är viktigt att tänka på helheten och förstå att allt hör ihop....
EM_iamgrowth_01

Expandera verksamheten snabbt och effektivt – att tänka på inför företagsköp

Artikel Är du intresserad av att expandera din verksamhet? Att köpa ett befintligt företag är ett effektivt sätt, och dessutom den snabbaste vägen att ta verksamheten till nya höjder.
EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

EM_peter-svensson_05

Fotar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan.

Arkiv