192014 F2192014 F3192014 F4192014 F5

”Vedugnen är Forens hjärta”

Mana'ish är en slags flatbread som i århundraden behållit sin plats som favoriten bland streetfood omkring Levanten. Ett kulinariskt kulturarv som hos Foren Food & Bakery bakas i vedugn.

       De två systrarna May och Mirna Hussein har haft många och långa samtal om drömmen att starta en gemensam restaurang. En önskan om att förmedla den nya generationens tolkning av en matkultur och ett arv de är stolta över. Recept som har vandrat från mor till mor. En kvarters-streetfood med smaker från Levanten. 

      – Vi hade den här idén länge, berättar May som tidigare drivit restauranger. Vi växte upp i södra Libanon med ett bageri i samma kvarter som vi bodde i. Det här bageriet var en mötesplats för kvartersboende där människor möttes och samtalade i väntan på sitt bröd – mana´ish. 

      Foren betyder ugn på arabiska, liksom att det är namnet på de lokala bagerierna som betyder så mycket i varje kvarter och utgör dess hjärta. 

      – Hos oss är vedugnen i centrum, säger Mirna, köksansvarig och utbildad kock på prestiegefyllda Le Cordon Bleu i London. Den är även vårt hjärta. Vi lagar allt från grunden med de finaste och ekologiska råvarorna i största möjliga mån. 

      – Mirna är kompromisslös vad gäller maten, ler May kärleksfullt och tittar på Mirna. Det är du som har byggt upp dessa rätter och den här menyn. Du är så duktig som kock. 

      May tittar på mig igen och förklarar att Mirna är så kvalitetsmedveten, envis och petig att inte en enda rätt lämnar köket om hon inte tycker att den är perfekt.

      – Ibland handlar det om att det ska vara lite mer av en liten pyttekrydda!


192014 F3


Personalen i köket är alla engagerade i såväl maten som servicen, kunderna och varandra. 

       – Vi som jobbar här, älskar att jobba här. Vi älskar att laga just den här maten. När man älskar något så starkt så vill man göra det bästa man kan och känna stolthet över det.

      Mirna berättar hur de haft ändlösa samtal om vilka smaker och kryddor de önskar presentera för kunderna på Foren Food & Bakery. Vilka nya smaker och kryddor de önskar introducera, samt vilka bakverk som ska in på den genomtänkta menyn. 

       – Vi har så länge velat presentera den här maten som vi brinner för men marknaden har inte varit riktigt redo förrän nu. Folk vågade inte riktigt testa nya smaker tidigare. Idag vågar man mer. Människor reser mer, besöker andra kulturer och det är flera olika matkulturer som presenteras här i Sverige. Matintresset har ökat överlag. Idag är ju flera Levantinska rätter och smaker etablerade, som falafel och hummus, och detta har banat väg för att fler blivit intresserade av det Levantinska köket. 

      Den lilla streetfood-restaurangen har en äkta känsla. Systrarna har själva inrett och målat väggarna för att återskapa atmosfären som fanns i kvartersbageriet från deras barndom. 

      – Vi vill att det ska upplevas som genuint, som ett idylliskt bageri som du skulle kunna finna i ett kvarter där vi växte upp. Vi vill att du ska komma in hit för att berätta om din dag. Att du ska trivas här. Att du ska känna ett lugn och när du lämnar så ska du göra det belåten och med ett gott humör.

      May berättar att färgen på väggarna är organisk. De vill ha en miljö utan kemikalier. 

      – Vi valde att göra allt på egen hand. All vår tid, all vår svett och alla de tårar som vi lagt ned på detta. Idag kommer kunderna in och säger ”åh, vad mysigt, vilket härlig miljö”, eller ”det känns så genuint här”. Det är en magisk känsla att få höra det. 

      Salladsbaren har många smaker från Levanten. I stort sett samtliga kryddor finns representerade, berättar Mirna, de är bara något mildare. Barndomsminnen sveper över henne när hon berättar om de kallrätter som tillagades under skördetiden. 

      – Vi har det med oss och är stolta över det. Det gav oss de smaklökar vi har idag. Vi börjar med att presentera en liten del av konceptet men allt finns noga planerat från grunden. Hittills har vi fått väldigt fin respons. Vi diskuterar just nu vilken del av konceptet vi ska presentera härnäst, kanske våra söta Levantinska bakverk, ler Mirna. 

      Systrarna varvar att passionerat beskriva sitt utbud likväl som att de med starka ord berättar hur de vill bidra till samhället. 

      – Vi har en vision och en vilja att hjälpa kvinnor från olika länder som inte riktigt kommer in på den svenska arbetsmarknaden på grund av språket. De som saknar utbildning men som känner sig hemma i köket. 

      Smakrik streetfood från Levanten med svensk anpassning och modern twist – serveras hos Foren Food & Bakery, på Södra Allégatan 14 i Göteborg.  

      – Vi älskar det vi gör och vi hoppas kunna förmedla det genom maten, avrundar systrarna May och Mirna Hussein. 

Läs mer...

2019-03-11 09:45

203037_02

Experter på temperaturer

Artikel Oavsett om det handlar om att skapa kyla eller värme så är det viktigt att få rätt temperatur för ändamålet. Hot'n cold Kylteknik AB hjälper med stor noggrannhet sina kunder att hitta rätt lösning för...
203036_01

Kvalitativa skönhetsbehandlingar för kvinnor och män

Artikel På Angela Nails & Beauty kan kunderna ta del av flera, olika sorters behandlingar. Här möts kunderna av en trevlig atmosfär, stort kunnande och serviceanda. – Vi är väldigt noggranna och duktiga på salongen...
  6

  Löwengrip

  Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

  __ProgrammeraMera2016KarinNygards2

  Digitalisera skolan

  Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  Arkiv