175048 BF5175048 BF4175048 BF3

Barn, odling, djur och natur

Bonnagårdens förskola i Växjö ligger på en 4 H gård med inriktning djur, natur och odling. Barnen odlar egna grönsaker och får vara med och sköta djuren på gården.

Förskolan tar emot barn som är 1-5 år gamla och ligger i den natursköna stadsdelen Hovshaga. Skolans initiativtagare, Anette Elmhall och Eva Johansson öppnade Bonnagården i augusti 2008. Det hela började några år tidigare när Anette hade ett sto som skulle föla. Hon arbetade då på en annan förskola och tänkte att det kunde vara en kul idé att följa stoet som ett tema på förskolan. 


– Det blev så mycket mer än vad vi hade trott. Barnen blev väldigt fascinerade, säger Anette.


Det var inte bara stoet som väckte barnens intresse. Det fanns även andra djur på gården, som kor, hästar, höns och får. Barn som var rädda eller aldrig klappat en katt fick nu komma nära dessa djur. Pedagogerna såg hur barnen visade sin glädje och empatiska förmåga när de besökte gården. De var nyfikna och ville veta mer om djuren. Några år senare startade Bonnagårdens förskola. Här får barnen vara med och ta hand om djuren och odla grönsaker som sedan tillreds och lagas i det nya uteköket.


– De får lära sig empati och ansvar, säger Eva.


175048 BF7


Bonnagårdens förskola öppnar halv sju på morgonen. Frukost serveras vid 07.00. De barn som kommer senare tas emot ute och det är populärt att få gå upp till hönsen och släppa ut dem på gården. Övriga djur som finns på gården är kaniner, får, hästar, getter, grisar och en katt. Barnen hjälps åt att ta hand om de flesta av djuren. Ibland kommer också Evas hund Ezmi på besök. 


Barnen är uppdelade i tre grupper. En grupp är alltid ute i naturen, en grupp jobbar med djuren och odlingarna, och en grupp har innedag.


– Barnen uppmuntras dock alltid att vara ute. Det du kan göra inne, kan du också göra ute, det är ett mantra vi har här på Bonnagården, säger Anette.


För närvarande är det 36 barn som går på förskolan. Det är en liten enhet, men konceptet är populärt. Därför har förskolan en Nyfiken på-dag en gång i månaden, då föräldrar som är intresserade att söka plats till sitt barn kan komma och besöka förskolan. Föräldrar som vill ha in sina barn på förskolan väljer Bonnagården för att de vill att barnen ska vara ute mycket och för att djuren finns i verksamheten. Närheten till djuren påverkar barnen på ett mycket positivt sätt.


– Barnen känner sig behövda och de lär sig genom att göra, säger Eva.


Förskolan arbetar för att barnen ska lära sig att ha empati gentemot människor, djur och natur. Ambitionen är att barnen ska förstå att både djur och natur behöver omsorg för att må bra. Barnen får följa naturens gång på nära håll, både i glädje och sorg.

Läs mer...

2017-09-28 12:30

201022 SIV1

Helhetskoncept för husdjuren

Artikel På Smådjursdepån i Växjö har de skapat ett unikt helhetskoncept, en mötesplats med familjär känsla för djur och djurägare där de kan erbjuda allt från veterinärvård och rehabilitering till hundsim och...
195072 NS1

Norra Strandskolan - där världens viktigast värden växer

Artikel Norra Strandskolan för tankarna osökt till den mindre och familjära byskolan. Norrvikens strand vilar runt hörnet, stora grönområden breder ut sig omkring skolan och skolgårdens ytor bjuder barnen till...
  Peter_webb3

  Peter Svenson

  Fotograferar världens kändisar

  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  Arkiv