173043 I2173043 I4

Bär för hälsan - från tragik till mirakel

På Immun.se säljer Ann Lindström och Carina Wallmark pulver gjorda av Norrlands egna bär, skonsamt torkade för att behålla dess vitaminer och antioxidanter. Det handlar om ett litet men framgångsrikt företag i en by utanför Skellefteå i Västerbotten.

När vi möter Ann och Carina ser de friska och pigga ut och strålar av energi, men så har det inte alltid varit. 


Bakgrunden till affärsidén ligger i en tragisk livshändelse för lite mer än tio år sedan. Carina drabbades av cancer och hon fick sätta all sin kraft på att överleva. Hon berättar om den svåra tiden som senare blev startskottet till det liv hon har i dag. 


– När jag fick veta att jag drabbats av cancer sa min läkare att jag måste se till att hålla mitt immunförsvar starkt. Jag var sedan tidigare intresserad av hälsa och välmående men nu blev det på liv och död. Jag började läsa på om allt man själv kan göra och bestämde mig för att klara det. 


Men Carina hade det tufft. Vid julen 2004 var hon så dålig att läkarna förvarnade hennes anhöriga om det värsta. Och hon blev inlagd på onkologen i Umeå. 


173043 I3


– När jag insåg att de hade räknat ut mig kändes det helt fel. Jag är inte uträknad, jag hade ju bestämt mig för att bli frisk, men läkarna verkade ha gett upp. Jag åkte hem och tog hjälp av Ann att hitta naturligt immunhöjande produkter och började proppa i mig dessa, berättar Carina.


I maj 2005 var Carina fri från tumören.


– Jag bevisade att det lönar sig att tro på sig själv. Läkaren kallade mitt tillfrisknande för ett mirakel.


I samband med detta fattade Carina och Ann ett större intresse för vad som kan stärka kroppen och hur man kan göra för att stärka sitt immunförsvar. Och det blev grunden till Immun.se  


Uppstarten 

Eftersom både hon själv och Ann är utbildade datatekniker låg det nära till hands att starta företaget som en web-butik. Här samlade de allt de själva testat och visste fungerade.


De samarbetade också med läkare och mikrobiologer kring bärens hälsoeffekter. I dag har etablerade forskare börjat studera vad exakt det är i de olika bären som är så bra för hälsan. Det är känt sedan länge att antioxidanter motverkar de fria radikaler som bryter ner oss. Fria radikaler kan ligga bakom en rad olika sjukdomar som t.ex hjärt – kärl sjukdomar men även cancer. 


173043 I5


Ann berättar:


– Bären som växer i norra Sverige får mer soltimmar än bären söderut. Det ger bären här uppe högre halter av antioxidanter som är bärens eget "solskyddsmedel". 


De bärpulver som säljs i butiken kommer från bär plockade i norra Sverige och Finland, där har de fått mogna med ett stort antal soltimmar. Det finns inga tillsatser i bärpulvren och är därmed en ren naturprodukt. De produkter som finns i butiken är lätta att få in i den vanliga kosten. Ett pulver kan till exempel strös över fil, yoghurt eller blandas i en smoothie. 


– När folk märker att pulvren faktiskt gör skillnad sprids ryktet till fler, och vi har i dag många återkommande kunder över hela landet och även kunder runt om i Europa. De flesta reagerar först på att de blir piggare. En bra grundregel är att äta bärpulver i olika färger eftersom det är färgen på bäret som talar om vilken antioxidant den innehåller. Blandar man bär av olika färger får man dessutom en synnergieffekt. Dessutom är det enklare att ha bär i pulverform då det har så lång hållbarhet, säger Carina. 


Ann inflikar:


– Vi får ju hela tiden feedback från kunder som upplever att de mår bättre. Det är verkligen roligt att kunder hör av sig och berättar om sina positiva upplevelser. Det är det som gör det här till ett sådant fantastiskt jobb. 

Läs mer...

2017-09-04 09:00

03

Liana Technologies internationella undersökning avslöjar: Journalister använder pressmeddelanden mer än någonsin!

Artikel Så tycker journalisterna: Vilka är ingredienserna i ett lyckat pressmeddelande?
205044_11

Familjeföretaget med både leksaker och hus och hem

Artikel Det är som en upplevelse att komma in i lokalerna hos Leksakshuset i Karlskrona. Leksaker, färg, golv och tapet och husgeråd... Här finns något som passar alla, med en prägel av mycket hjärta och värme. ...
  naim 4

  Superdesignern Naim Josefi

  Skapar magi.

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  _Jimmy1

  Jimmy Schönning

  Njutbart hemma!

  Arkiv