Energikakan_webb183117 cykel183117 VEK2183117 VEK4

Bra energi för bättre resultat

Idag förstår alla som idrottar, såväl motionär som elitidrottare, vikten av bra näring och energi under träning och tävling, samt för återhämtning. Det vi inte förstår är kanske hur vi ska hitta rätt i den djungel som idag existerar kring de sportdrycker, energibars och energigel som finns på marknaden.

Vitargo, en välrenommerad leverantör av produkter till elitidrottare över hela världen har produkter som håller vad de lovar. I sortimentet finns sportdrycker, energibars och energigel. Vitargo har tagits fram av Energikakan AB i Kalmar. Det unika för företaget är att de idrottsmän som använder produkterna inte är sponsrade utan själva köper sina varor.


Vitargo är en patenterad specialstärkelse som brukar benämnas som en stor kolhydrat. Fördelen med Vitargo är att den snabbt når ut till muskulaturen utan att magen krånglar. Detta är framför allt viktigt inom uthållighetsidrotter. Energin ska finnas i muskulaturen och inte i magsäcken. Sortimentet har breddats sedan starten och idag finns det något för alla oavsett idrott och nivå.


Efter Tomas Gustavssons tionde VM 1993 i Ironman började han samarbeta med Universitet i Kalmar. Under sin långa och framgångsrika karriär som triathlet var han sponsrad av ett amerikanskt varumärke som tillverkade powerbars. Komprimerad näring i en energikaka var betydligt behändigare än tidigare russin och bananer och Tomas upplevde att de här ”powerbarsen” gjorde skillnad under träning och tävling. Tomas presenterade en av sina powerbars för en doktor på Livsmedelskemin som forskade på kolhydrater och bad henne att titta på innehållet. Han undrade samtidigt om det skulle gå att göra något liknande i Sverige. Hon svarade: ”Klart att det går – men varför inte göra något bättre?” Så startade Energikakan AB. Året var 1995.


183117 löpare


Processen från tanke till färdig produkt var två år.


– Vi försökte trycka ned i en 65 grams energikaka något som skulle hålla blodsockret stabilt i över tre timmar, berättar Tomas. Vi provbakade flera hundra olika recept. Vi lät våra testpersoner fasta i 12 timmar för att sedan på tre minuter äta en kaka samt dricka tre deciliter vatten. Vi tog sedan blodprov var 15:e minut och skickade dessa på analys. Så här höll vi på tills vi fick fram en bra blodsockerkurva. Vi tog patent och fick Sveriges första patenterade livsmedel i handen. Både tillverkningsmetod och produkt. Den här energikakan sålde jag till mitt stora kontaktnät av elitidrottare och tränare runt om i hela världen.


Under början av 90-talet höll forskare på Lyckeby Stärkelsen på med en specialstärkelse för elitidrottare och Tomas var en av testpiloterna. En ny speciell kolhydrat för uthållighetsidrottare, som fick namnet ”Vitargo”.


183117 VEK5


”Oh shit, det var drag i det här!” Tomas kände stor skillnad på den nya kolhydraten jämfört med alla andra sportdrycker han tidigare använt. Dessa år började vetenskapen ifrågasätta det tidigare gängse ”kolhydrat som kolhydrat”. En studie om kolhydrater gjordes på Karolinska där man fick fram att magtömningshastigheten var 80 procent snabbare med en så kallad Vitargo-kolhydrat jämfört med en ”vanlig kolhydrat”. Vilket ger en effektivare resa för kolhydraterna till musklerna – där de behövs, för en idrottare.  


Vitargos mest sålda produkt är sportdrycken Vitargo electrolyte, förmodligen världens mest effektiva sportdryck som säljs i över 60 länder. Energikakan AB använder Vitargostärkelsen till unika lösningar för idrottare, till exempel energigel och energikakor som uppfyller olika krav elitidrottare har beroende på idrottsgren.


Vitargos mest köpta energibar är Endurance bar som innehåller kreatin, koffein och grenade aminosyror för att påverka serotoninhalten i hjärnan och bromsa hjärnans trötthet.


Vitargo är ett internationellt skyddat varumärke. Idag finns 900 olika varumärken i Sverige som säljer sportnutrition av skiftande kvalitet. Som konsument gäller det att förstå vad det står i innehållsförteckningen, samt förstå vilket det individuella behovet är.


– Vi ska vara det bästa man kan erbjuda en idrottare! Det finns inte en bättre kolhydrat på marknaden idag, avslutar Tomas – och den finns i Vitargos produkter.  


Läs mer...

2018-06-04 14:30

201025 MCAB2

Unik ventilservice med kvalitet

Artikel På Mec-Con utför de service på ventiler av en mängd olika fabrikat och storlekar. Förutom att ta emot produkterna på sin ventilverkstad åker de också ut till kund med sina mobila serviceverkstäder, vilket...
201035 TFE3

Din mun är kroppens spegel

Artikel Idag vet man att vissa sjukdomar visar sig i munnen först samt att dålig munhälsa sammankopplas med hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa studier visar att degenerativa sjukdomar som Alzheimer, Parkinson samt...
  • Energikakan AB / Vitargo
  • 0480-224 77
  • Skeppsbron 11
   392 31 Kalmar
  naim 4

  Superdesignern Naim Josefi

  Skapar magi.

  Cecilia5

  Cecilias Hed Malmström

  Sveriges första kvinna på sydpolen.

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  Arkiv

  © 2019, Enterprise Magazine