195047 STFG3195047 STFG4195047 STFG2195047 STFG1195047 STFG7195047 STFG6195047 STFG5

Gymnasieskola i framkant

På Stockholms Transport- och Fordonstekniska gymnasium kan eleverna läsa för att få högskolebehörighet samtidigt som de får en bred och uppdaterad kunskap om inriktningen som de har valt. Här får eleverna genom praktik tidigt kontakt med samhället och en inblick av vad yrkeslivet innebär.

I Kungens Kurva i Stockholm ligger STFG:s gymnasium och vuxenutbildning som funnits sedan 2007. 

Bara ett stenkast från skolan ligger det så kallade ”fordonsbältet” med företag som Scania, Volvo och BMW med flera av de större aktörerna i branschen. 


        – När platsen för skolan valdes ut, hade vi det här i åtanke eftersom vi ville komma nära branschen, säger Fredrik Lestrup som jobbar som programsamordnade. 


Från de omkringliggande företagen köper de in arbetskraft som är med och utbildar eleverna för att hålla dem uppdaterade inom utveckling av åkeri- och fordonsbranschen. 


        – I och med att vi kombinerar våra duktiga lärare med företagen får vi in kompetens som är viktig för eleven och under de här åren har vi lyckats nå jättebra resultat, säger Lars.


Skolans lärare håller sig hela tiden uppdaterade om vad som händer i branschen, för att eleverna ska ha rätt förutsättningar när de kommer ut på arbetsmarknaden. Som en del av samarbetena med företagen får lärarna vara på de utbildningar som de olika företagen har för sin egen personal.


       – Våra lärare måste hela tiden hålla sig ajour och vara nyfikna för att kunna ge eleverna rätt kunskaper, säger Fredrik. 


I årskurs ett fokuserar vi på kärnämnena och de gemensamma transport- och fordonsämnena. I årskurs två och tre ligger fokus på elevens valda inriktning där praktiken har en central del. 


         – Många elever får jobb där de haft sin praktik och vi lägger avsiktligt deras sista praktikperiod i slutet av årskurs tre, säger Fredrik.


Under de tre åren ligger också fokus på de sociala grunderna för att eleverna ska kunna möta samhället efter skolans slut. 


         – Det handlar inte bara om att meka eller köra lastbil, utan det är så mycket mer man måste ha kunskap om för att bli vuxen i vårt komplexa samhälle, säger Lars.


På STFG erbjuds eleverna att läsa grundläggande högskolebehörighet som möjliggör vidare studier.


        – Som skola brukar vi alltid pusha dem mot högskolebehörighet, som ger dem grunderna om de skulle vilja plugga vidare. Varje år avslutar 60-70 gymnasielever sin utbildning på STFG. Cirka 95 % av dessa elever har arbete direkt. Cirka 5% vidareutbildar sig, säger Lars. 


Att skolan är relativt liten och att både gymnasieelever och vuxenstuderande finns på skolan skapar en trivsam atmosfär.


        – Personalen känner igen alla elever här och att vi blandar ungdomar och vuxna ger en lugn och fin arbetsmiljö, säger Lars. 

Under hösten 2018 blev skolan certifierad av ett Motorbranschcollege, som är ett kvalitetsledningssystem för fordonstekniska gymnasieskolor där sex kriterier ska uppfyllas. 


        – Vi är en av få certifierade skolor och har bra samarbeten med både företag och personal, vilket gör att vi kan hålla den höga kvaliteten som vi har. STFGs vision är att hela tiden skapa vägar för framtiden, säger Lars.

Läs mer...

2019-11-12 11:00

Hemsida
EM_Lilly-Nails-Varberg_linnea-magdalena

Skapar möjligheter till ett snyggt yttre!

Artikel Magdalena Andersson, Linnea Tamnes, Sandra Johansson och Paulin Christensen på Lilly Nails i Varberg erbjuder många möjligheter för att skapa ett snyggt yttre. Fransförlängning, nagelförlängning, hudvård...
EM_J&E-energikonsult_slider02

Han hjälper företagen att spara energi

Artikel Energikartläggning är ett relativt nytt lagkrav som ska göras för större företag vart fjärde år.
– Det handlar om att kartlägga sin energiförbrukning och hitta sätt för företagaren att kunna spara...
  • STFG
  • 08-508 42 700
  • Kungens Kurvaleden 4
    141 75 Kungens Kurva
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine