201035 TFE3201035 TFE2201035 TFE1

Din mun är kroppens spegel

Idag vet man att vissa sjukdomar visar sig i munnen först samt att dålig munhälsa sammankopplas med hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa studier visar att degenerativa sjukdomar som Alzheimer, Parkinson samt Demens kan ha samband med långvariga inflammationer i munhålan. – Det finns många skäl att ta hand om sin mun, säger tandläkare Fredrik Edfeldt.

På Gärdet i Stockholm, bara 200 meter från tunnelbanan, ligger kliniken Dina Tandläkare, där fyra fristående tandläkare gått samman och bildat ett bolag och en av dem är Fredrik Edfelt.


Kliniken ligger i stora, fräscha och luftiga lokaler. Det är en modern klinik som utför allmäntandvård och dessutom har ett tandtekniskt laboratorium som de samarbetar med när det gäller kosmetiska jobb.

 

Här har de följt med i den digitala utvecklingen och de var bland annat de första i Sverige med att skaffa digital röntgen när det begav sig. Även digital scanning istället för konventionella avtryck används sedan flera år tillbaka. 

För att förebygga karies och inflammation i tänder och tandkött, är det viktigt att sköta om sina tänder.


      – Man ska göra rent tänderna två gånger om dagen, gärna med el-tandborste samt göra rent mellan tänderna med tandtråd, minst en gång om dagen. Det är också viktigt att gå på sina kontroller som tandläkaren sätter upp.


Att småätande är en bov och kan vara uppkomst till karies känner många till men att det även innefattar nyttiga livsmedel tänker kanske inte alla på.


      – Även om man äter nyttiga saker för ofta, är det inte bra. Då är risken stor att få karies eftersom man får ett PH-fall i munnen varje gång man äter. Man bör ha minst 3 timmar mellan varje gång man stoppar något i munnen.


Förutom karies och inflammationer förklarar Fredrik att han som tandläkare kan se mycket mer, som till exempel tidiga stadium till sjukdomar.


      – Munhålan är kroppens spegel och vissa systemsjukdomar visar sig först i munnen. Om en patient har en bra munhälsa och det helt förändras eller svamp, candidos oförklarligt uppstår bör man forska vidare på vad det är. Vissa sår och andra besvär kan vara tidiga skeden på tumörer och cellförändringar. Många vanliga mediciner ger till exempel muntorrhet också och saliv är karies värsta fiende. Har man liten salivproduktion är man utsatt och förebyggande åtgärder bör sättas in.


Blödande tandkött är annan åkomma man som patient ska se upp med.


Har man blödande tandkött ska man kolla upp det, eftersom det kan bero tandköttsinflammation och då måste man lära sig använda tandtråd och borsta tänder rätt och eventuellt ta bort tandsten.


En annan vanlig till besvär från mun, huvud och nacke är tandgnissling. Det kan även i längden leda till oönskade tandförluster eller frakturer. Fredrik har lång vana av att utreda dessa fall och om det behövs kan han göra en individuellt anpassad bettskena.


Fredrik har jobbat som tandläkare sedan 1989 och har varit på tandläkarkliniken på Gärdet sedan 1995. 

Att jobba som tandläkare innebär att man måste kombinera tänkande, använda händerna och vara kreativ, något som Fredrik tycker är spännande.


      – Det är ett jobb där man får använda hjärnan, diagnostisera och lägga upp en plan för varje behandling. Sedan ska man förmedla det till patienten som inte alltid tycker det är så kul, därför måste man också vara lite psykolog. Därefter behöver man vara lite kreativ och konstnärlig då man ska utföra ett handarbete. Det är mycket som ska fungera för en lyckad behandling och det gör det spännande.


Vissa kan uppleva ett obehag av att gå till tandläkaren och på kliniken ser de därför till att ta tid på sig att möta patienternas behov. Detta för att en behandling ska kunna genomföras på ett för patienten, optimalt sätt.


På kliniken utför de också rent estetiska behandlingar, som porslinsarbeten, lättare tandreglering, samt tandblekning. Fredrik gör skenor till patienter som sedan kan utföra blekningen hemma.


      – Jag har testat många olika metoder och hela tiden kommit tillbaka till den hederliga hemmablekningen med gel i skenor. Den är säker och smärtfri. Hur länge den håller varierar mycket men det är inte ovanligt att resultatet består i 3-4 år. 

Läs mer...

2019-12-05 11:15

Boka Direkt
201011 DJVC1

Digital Transformation med mjuka värden

Artikel DJV Consulting AB i Stockholm erbjuder konsulttjänster inom IT och verksamhetsutveckling och hjälper företag som vill växa, med människan i fokus. – Min drivkraft bottnar i att utveckla människor och...
195015 GVAB2

För klarsynta kunder

Artikel Med lång erfarenhet av ögon, produkter med specialegenskaper och märken som är unika har Patrick skapat en butik som förser mångas behov. – Jag har velat göra det här länge och har inte ångrat mig en...
  • Tandläkare Fredrik Edfeldt AB
  • 08-545 875 25
  • Brantingsgatan 24
    115 35 Stockholm
__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine