195051 CFS1

Elitbasketspelaren som blev PT

Efter en lång karriär som elitbasketspelare och idrottslärare valde Cecilia Ferm att starta företaget Shape Up, där hon jobbar med hälsa, träning, kostrådgivning och även fysträning på elitnivå. – Det är tacksamt att arbeta med vuxna eftersom de själva är där för att de vill träna och nå resultat, säger Cecilia Ferm, grundare till Shape Up.

Cecilia Ferm hjälper människor i olika åldrar att uppnå resultat. Hon har många kunder online och bland annat tränar hon AIKs ungdomslag i basket. Cecilia började tidigt med basket och flyttade som femtonåring till Örebro för att gå på ett gymnasium för döva. Hon kom snart med i A-laget och tävlade på elitnivå redan som sextonåring. Hon fortsatte sin karriär som basketspelare och utbildade sig även till idrotts- och SO-lärare, som hon jobbade med i sjutton år.


För två år sedan, när hon var 41 år gammal och totalt tagit 8 SM-guld, avlutade hon sin basketkarriär och sa även upp sig från sitt jobb som idrotts- och SO-lärare. 


        – Jag gick på PT-utbildningar under tiden jag jobbade som lärare, hade enorma kunskaper kring träning och hälsa och kände att jag vill satsa på det, säger Cecilia. 


Som PT tränar hon både hörande och döva. Hon kan kommunicera bra med hörande, då hon till viss del kan prata, är proffs på avläsning och i övrigt är bra på att kommunicera med kroppsspråket. Hon använder sig också av tolk vid behov. Under 2017 var Cissi även med i Mästarnas Mästare. 


         – Det var oerhört tuffa tävlingar och vissa situationer blev också extra svåra för mig som döv, men det var oerhört kul och jag fick många nya vänner. 


Cecilia arbetar både som PT på gymmet i Barkarby som ägs Elit Ortopedi och har en tjänst i sitt företag som heter PT Online, där hon skickar ut träningsprogram och kostprogram som kunderna kan använda hemma. 


Hon har också nyligen lanserat en egen app som hon döpt till Shape Up. Unikt för appen är att den är anpassad för döva och alla instruktioner finns på teckenspråk. 


        – Men det fina med appen är att instruktionerna även finns som film och text, så att även hörande kan använda den. Mitt mål nu är att den ska nå ut internationellt där den kommer vara tillgänglig på internationellt teckenspråk så att en massa länder kan använda den.


I appen finns det tre olika nivåer av träning som är anpassad för nybörjare och även de som vill ha mer avancerad träning, vilket gör att alla kan använda den oavsett vilken nivå man ligger på. 


Appen kan precis som alla andra appar hämtas i Appstore eller Playbutik och är gratis att ladda ner.  Det är först när man vill ha hjälp med ett träningsprogram som det blir en kostnad. 


         – Det kan vara relativt dyrt att ta hjälp av en PT på ett gym under en längre tid och i jämförelse är mina träningsprogram väldigt billiga. För 129 kronor så får man en hel månads prenumeration av ett valfritt träningsprogram. Det absolut bästa är att börja med att träffa mig en eller två gånger på gymmet för att få en riktigt genomgång av övningar så att man gör rätt när det är dags att träna själv. 


En kväll och en dag i veckan kör hon även 3D PE performance gruppträning.Cecilias störst mål som PT är att få befolkningen att må bra och hon tror att träning och rätt kost är den bästa medicinen för folkhälsan. När det kommer till träning och hälsa finns det några generella och enkla tips som man kan börja med. 


       – Sömnen och kosten är otroligt viktig. En bra säng och en skön kudde är en bra start. Det är viktigt att inte försöka förändra allt på en gång, utan ta det steg för steg. 


        – Börja till exempel med att ta bort några få onödiga saker som du brukar äta eller att inte gå och handla när du är hungrig, det är ett bra första steg för att få bort onyttiga inköp.


Hon använder sig också av en 80/20- metod, som innebär att 80 procent av matintaget ska vara bra mat som ger energi och näring och gör att man håller sig frisk. De övriga 20 procenten tillhör kanske de mindre nyttiga intagen, men som är viktiga på sitt sätt. 


         – Det kan vara en middag ute med vänner eller ett kalas. Det ska inte bara vara en massa förbud, då tröttnar många snabbt. Detta ger en hållbar balans i livet.


Vardagsmotion är också en viktig del av hälsan och att ta en trettio minuters promenad några gånger i veckan är en bra start.


         – Man behöver också höja pulsen och köra någon form av styrketräning. Det ger en starkare kropp, bättre hållning och mer ork i vardagen.


Även om många inte tycker sig ha tid så tror Cecilia att det handlar mer om att man inte riktigt vet hur man kan få in träningen i vardagen. 


         – Om du följer med dina barn på en träning och står och kollar i en och en halv timme, då är det ett perfekt läge för att själv träna i 20 minuter. Man behöver inte träna en hel timme, utan det kan räcka med allt från 10-20 minuter åt gången för att uppnå resultat.

Läs mer...

2019-11-14 12:15

Hemsida
201030 MC5

Kvalitativa behandlingar med kunskap och känsla

Artikel På Medisqin Clinic i Nyköping kan kunderna ta del av ett brett utbud av skönhetsbehandlingar i en härlig atmosfär. Bakom kliniken står läkaren Linn Tinnefjäll, som både har en gedigen utbildning och ett...
201020 MS&32

Städ- och flyttfirma med mjuka värden

Artikel Milkas Städ & Flytt AB i Nacka och Saltsjö-Boo förser sina kunder med såväl flyttjänster som flyttstädning och flera andra tjänster inom städ. Med en personlig känsla möter de varje kunds unika behov.
  • Cissi Ferm - Shape Up AB
  • Segerstavägen 2
    746 93 Bålsta
naim 4

Superdesignern Naim Josefi

Skapar magi.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

Arkiv

© 2019, Enterprise Magazine