Många saker som finns i vårt samhälle är saker som vi kanske inte tänker på, så länge de fungerar. Som att vi har el i våra hus när vi ska laga mat, tvätta och titta på tv eller för att kunna arbeta på kontoret.
Henrik Norén är en av de människor som arbetar med just detta och ser till att det fungerar. Han jobbar nämligen med att konstruera, montera, prova och driftsätta kontrollutrustning i ställverk. Av branschen och yrket har han en lång erfarenhet. Han jobbade först som anställd på ett företag men startade för fem år sedan Boda Elteknik AB.
– Jag hade funderat på det ganska länge och just då kändes det som det var rätt tillfälle att göra slag i saken och det har gått bra. Jag började som underentreprenör åt min gamla arbetsgivare, samtidigt som allt fler nya kunder kom under åren.
Henrik var i början installationstekniker men valde senare i livet att plugga till elingenjör.
– Jag är glad att jag gick den utbildningen, då det här är ett väldigt omväxlande jobb och passar för den som gillar att resa runt i Sverige.
Säkerhet vid oväder
Hans kunder består av företag, där han blir anlitad som underentreprenör.
– Ett av företagen som jag jobbar mycket åt tar på sig byggen och då är jag med på ett hörn och bygger eller byter delar i ställverk.
Henrik går igenom och ser till att allt kring ställverken fungerar.
– Jag kollar bland annat så att övervakningsutrustningen med fjärrstyrning, datorer och så vidare fungerar. Dessutom utför jag även programmering och sätter ställverket i drift. Om det till exempel blir något fel ska strömmen stängas av och om det är storm och träd rasar över ledningarna så de åker ner på marken måste strömmen stängas av.
Henrik jobbade som anställd när stormen Gudrun drog fram i januari 2005 och var då med ute på fältet.
– Jag jobbade sju veckor i sträck, tolv timmar om dagen. Då var det mycket att göra och jag fick vara hjälpreda till proffsen som lagar sådant.
Noggranna installationer
Att ställverken fungerar är oerhört viktigt. Om dessa lägger av skulle det betyda att många blir strömlösa, inte minst i städerna.
– Det värsta är om det skulle hända något i stora städer med tunnelbanor och allt. Det är dock många inblandade och skulle det bli något fel i en installation upptäcks det i 99 procent av fallen.
Henrik stormtrivs verkligen med sitt yrke och att få resa runt i Sverige.
– Det är kul och innebär lite utmaningar och det passar mig.
Henrik berättar att den inriktning han jobbar inom är det inte så många som är verksamma i, men att han tror att det verkligen är ett framtidsyrke.
– Det här är en ganska smal bransch och många som jobbar med detta kan ta på sig jobb över hela världen.
Det finns mycket jobb idag och kommer säkerligen finnas ännu mer i framtiden med tanke på alla elbilar som blir allt fler.
Henrik som har lång erfarenhet och stor kunskap får ofta beröm från sina kunder.