204043_01204043_03204043_02

För barnens rätt till trygghet

Med egna erfarenheter av att vara familjehem startade Anne och Andreas Aronsson Familjehemsbanken, för att hjälpa uppdragstagare och uppdragsgivare att hitta varandra så att fler barn kan få växa upp i trygghet. – Vår drivkraft är att alla barn ska få komma till en trygg familj när de behöver. Tyvärr är det stor brist på familjehem och jourhem idag och vi arbetar ständigt med att försöka få fler att våga ta steget, säger Anne.

Anne och Andreas verkade själva som familjehem från 2004 men när de sökte information på internet så hittade de inte vad de sökte och det var också det som gav dem idén till en informationssida, familjehemmet.se.

 – Vi ville veta mer om hur det var att vara familjehem men det fanns ingen information att tillgå. Vi startade därför hemsidan och la in de erfarenheter som vi själva fick med oss när vi började vår resa, säger Anne.

Med tiden så såg de ett behov av en mötesplats för uppdragstagare och uppdragsgivare. År 2009 startade makarna Familjehemsbanken, först som ideell verksamhet men övergick så småningom till att starta företag, då de insåg att det var ett projekt som krävde mycket tid.

 – Anledningen till att vi startade var för att vi såg att kommunerna hade svårt att hitta familjehem. Vi skapade då en mötesplats för de som söker efter exempelvis familjehem och jourhem och de som vill bli det, så att de kan hitta varandra lite lättare, berättar Anne.

 – Som privatperson kan man enkelt lägga in en notis om att man är intresserad av uppdrag och synas för kommuner och företag som använder vår tjänst i sitt arbete.


Genom att Anne och Andreas själva varit familjehem vet de också hur viktiga hemmen är för barnen, för att de ska få en trygg uppväxt.

 – Vi vet vilken skillnad man kan göra och tyvärr så finns det många barn idag som väntar på att få komma till en trygg familj.  
För att bli familjehem är det viktigt att man är en trygg person, har gott om tid och har en stabil livssituation, både ekonomiskt och socialt. Man behöver ha ett överskott av värme och kärlek och kunna bemöta barn som behövt lämna sin familj. Att man kan erbjuda ett eget rum till barnet är ett vanligt krav men utöver det finns inga fasta punkter på hur familjesituationen ska se ut eller hur man ska bo.

 – Man kan vara gift, sambo, särbo, ensamstående och bo i ett hus på landet eller en lägenhet i stan, med eller utan barn.

Om man funderar på att ansöka om att bli t.ex. familjehem, råder Anne att man verkligen funderar igenom och låter beslutet ta lite tid. 

 – Det är ingenting som man ska besluta sig för från den ena dagen till den andra. Är man flera i familjen är det dessutom viktigt att alla är med på tåget eftersom ett uppdrag kommer att påverka hela familjen.


När man tar emot ett barn ska man också tänka på att det inte bara handlar om barnets omvårdnad, utan man kommer också att behöva samarbeta med olika instanser och individer.

 – Man samarbetar med socialtjänst, biologiska föräldrarna, BUP, skolan och så vidare för att det ska bli så bra som möjligt för barnet.

Anne berättar att hon själv upplevt det både spännande och roligt att verka som familjehem men att det också i vissa stunder kan vara tungt och krävande.

 – Många av de barn som placeras har en ryggsäck med sig och den ser olika ut, beroende på hur gammalt barnet är och varför placeringen sker. Men det är stort att få förtroendet att vara medförälder till någon annans barn, avslutar Anne.

Läs mer...

2020-09-14 10:45

Webbplats
204033_01

Effektiva fönsterbyten

Artikel Genom att anlita specialister för sina fönsterbyten kan villaägare få arbetet snabbt utfört och företag kan spara pengar genom ett effektivt jobb ute hos sina kunder. Fönster & Dörrmontage i Skåne AB...
204052_05

Helhetslösningar inom sågverksutrustning

Artikel C. Gunnarssons Verkstads AB i Vislanda har under 60 år försett sågverksindustrin i Sverige med maskinutrustning för virkeshantering. Samtidigt som de är nischade är de också unika, då de tillverkar kompletta...
  • FAMILJEHEMSBANKEN AB
  • Tel | 0585-200 57
  • Ålunda 3209, 716 93 Fjugesta
__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine