204025_1204025_01

Förstärkt familjehemsvård

När man som familjehem tar emot en ny individ är det viktigt att få rätt stöttning och hjälp. Startsteget AB jobbar med att matcha rätt hem till de barn och ungdomar som behöver en ny familj samtidigt som de stöttar familjehemmen. – Inget familjehem ska någonsin känna sig ensam i ett ärende. Familjehemmen får mycket stöd och hjälp från oss och det kan både handla om praktiska och känslomässiga situationer, säger Gabriel Yakoub på Startsteget AB.

Det är många barn och ungdomar som behöver komma till en ny familj, där de får känna delaktighet och gemenskap. Det finns inga fasta kriterier för att bli godkänd som familjehem, utan varje individ eller familj bedöms individuellt.

   – Man kan vara ensamstående, sambo, särbo eller ha ett vuxet barn som till exempel bor hemma. Det finns alla variationer och innan någon får bli familjehem gör vi en helhetsbedömning och tittar på just den familjens förutsättningar. Det allra viktigaste är att man har tid, tålamod och engagemang och att barnet får bli en naturlig del av familjen, där den spontana läkningen finns.


Startade Startsteget 2016

Gabriel Yakoub startade företaget Startsteget AB 2016. I företaget jobbar Gabriel och tre anställda, främst med familjehemsvård av ungdomar mellan 13 och 18 år.

   – I den åldern händer det mycket. Det blir andra krav i skolan och alla hänger kanske inte med samtidigt som det kanske händer saker i hemmet och det är främst då som Socialtjänsten kontaktar oss. Vi jobbar ofta med ungdomar där det till exempel finns missbruk i hemmet eller psykosociala problem.

   Gabriel Yakoub har själv jobbat inom socialtjänsten under sju år, i flera olika kommuner. Under 2012 blev han färdigutbildad beteendevetare och studerar idag psykoterapi på halvfart.

   – Jag tycker det är kul med psykologi och människors beteende och startade detta som ett komplement till socialtjänstens egna verksamheter.  Att jobba som konsult innebär mer frihet och flexibilitet, då vi kan stötta familjehemmen på de sätt vi tycker är bäst.


Ligger varmt om hjärtat

Att jobba med barn och ungdomar är något som ligger Gabriel varmt om hjärtat. Han vill ge dem bättre förutsättningar och en chans att skapa goda minnen från uppväxten.

   – Min vision är att de här barnen och ungdomarna ska få det bättre i ett familjehem, än de hade innan. Många barn som placeras i familjehem har inte heller så bra resultat i skolan, så det försöker vi satsa mycket på, så att de får en bättre skolgång än innan.

   För att bli ett familjehem börjar man med att göra en ansökan på Startstegets hemsida. Därefter tar de en första telefonkontakt innan utredningen börjar.

   – Vi gör alltid en matchningsbedömning och tar utdrag ur olika register. Gabriel och hans anställda besöker alla familjehem där en ungdom har placerats, var tredje vecka eller oftare. De har också dygnet runt jour, för att alltid vara tillgängliga för familjerna.


"Behöver en trygg familj"

 I samhället finns idag många barn och ungdomar som inte får rätt omsorg och de rätta förutsättningarna. De behöver därför en trygg familj att komma hem till.

   – Det finns så många barn som far illa och inte får de grundläggande rättigheter som de förtjänar. Sverige har skrivit under barnkonventionen och då gäller det att vi följer den. Det behövs trygga vuxna som ger kärlek och omsorg till barn som inte får det i sin hemmiljö, avslutar Gabriel.

Läs mer...

2020-11-05 16:30

Webbplats
205028_2

Med fokus på sportbilar

Artikel Med en bakgrund inom racing och STCC och ett stort intresse för bilar öppnade Frans Bergman företaget Bergmans Bilateljé för några år sedan. Tidigare har de endast riktat sig mot företag men slår nu även...
My Post

Salong med personlig känsla

Artikel På Signes salong i Nässjö får kunderna inte bara ta del av Signes stora kunnande. Här blir de också bemötta med stor service och personligt engagemang. – Här får man vara som man vill och jag personligen...
  • Startsteget
  • Tel: 0704-21 40 99
  • Vretgränd 18, 753 22 Uppsala
Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine