Med hårt arbete, punkig attityd och en stor passion för mat har kocken och entreprenören Bengt-Arne Hermansson skapat Peaky Bacon – ett burgarställe som sticker ut och går mot strömmen. Han gör det mesta från grunden och på beställning, alltid med svenska råvaror och den fingertoppskänsla som bara ett helt liv i köket kan ge.
- Punken handlar om att göra det själv och gå mot strömmen, så jobbar jag med maten jag lagar – jag vill göra allt jag kan från grunden, förklarar han.
Jag gör mina egna pommes, mina egna kryddblandningar, min egen ketchup, pressar min egen äpplemust och sköter min egen bokföring. Det är jätteviktigt för mig att göra saker själv och på mitt eget sätt.
Ett oväntat köttval
Den här viljan att gå sin egen väg märks också i valet av den råvara som förstås står i centrum på ett burgarställe som Peaky Bacon. Köttet. Bengt-Arne har nämligen valt att uteslutande jobba med fläskkött. Det skiljer honom från de flesta burgarställen som istället jobbar med nötkött. Att han fattat det beslutet har en enkel förklaring. Det blir helt enkelt godast så.
Övertygelsen: “Fläsk är bäst!”
- Som kock kan jag tycka att hamburgare av nöt lätt kan bli lite torra och tuggiga, men det får man kanske inte säga, säger han med glimten i ögat och fortsätter.
Hamburgare av fläskkött blir i mitt tycke både saftigare och smakrikare. Eftersom fläskkött har en neutral smak i grunden så tar det lätt till sig av andra smaker. Det är lätt att krydda på olika sätt och på det viset får man variation i smakerna. Sedan så är jag också uppvuxen nära grisbönder och vet hur mycket det betyder för en levande landsbygd att det går att hålla produktionen igång. Och så är det bättre för miljö också!
Svenska råvaror i fokus
Något annat som Bengt-Arne håller hårt på är att råvarorna han jobbar med ska vara svenska och så närodlade som möjligt på Peaky Bacon. Han gör som sagt sina pommes helt från grunden, alltid av potatis från närområdet. Potatisbröden bakas på ett bageri som i sin tur jobbar med svenska råvaror. Den egenpressade äpplemusten görs av äpplen från hans egen trädgård.
“Kunderna uppskattar det annorlunda”
Att Bengt-Arnes tänkande går hem hos gästerna är tydligt.
- Ja, folk uppskattar att jag kan erbjuda något som är lite annorlunda och inte precis det man hittar på alla andra burgarställen, förklarar han. Både vad gäller råvarorna och vad gäller smakerna.
En klassisk skånsk överraskning
På menyn finns ett varierat utbud av olika burgarvarianter, både klassiska sådana och Bengt-Arnes egna kreationer. Nya burgare tillkommer hela tiden, drivna av hans kreativitet och upptäckarlusta i köket. Klassikern Bacon & Cheesy, med cheddar och bacon, är allra mest populär. Något annat som går hem hos Kristianstadsborna är kanske mer oväntat, åtminstone i hamburgerform.
Ja, vår brännesnudaburgare är riktigt populär. Den är min tolkning av den klassiska skånska rätten brännesnuda, fast gjord som hamburgare. Jag lagade ursprungsrätten på mitt bröllop och när jag öppnade Peaky Bacon ville jag göra en burgarversion av den. Det är färsk riven pepparrot, cheddar, picklad lök och ägg på.
Hantverksmässig och kvalitetsmedveten street food
Det är inte konstigt att Peaky Bacon har blivit en sådan succé. Det är helt enkelt ett ovanligt egensinnigt och hantverksmedvetet burgarställe, format efter Bengt-Arnes hårda krav på kvalitet.
Jag brinner för att göra saker från grunden och hålla hantverket vid liv. Det är så sorgligt när man går på restaurang och får frysta råvaror. Det ska inte vara någon skillnad bara för att det är street food. Kvaliteten, råvarorna och hantverket kommer alltid först!
Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.
Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.