EM_MikaelaOlssonJurist

3 min lästid

Från jurist till entreprenör och bolagsägare

Att driva företag kan vara krävande, men med rätt drivkraft, kompetens och erfarenhet kan det istället bli en spännande utmaning. Enterprise Magazine har träffat Mikaela Olsson jurist, entreprenör och ägare till en ny koncern av juridiska byråer. 


Vad har du för bakgrund?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för kommunikation, ledarskap och entreprenörskap, vilket bland annat återspeglar sig i min utbildningsbakgrund. Jag läste först journalistik och därefter företagsekonomi och rättspsykologi, sedan studerade jag juridik i 5 år och avlade juristexamen vid Stockholms universitet. Jag har även bland annat en rad ledarskapsutbildningar inklusive ett omfattande managementprogram i bagaget. Jag har därefter arbetat som jurist på en näringslivsorganisation och sedan på byrå. Jag har företrätt både arbetsgivare och arbetstagare i alla olika inkomstgrupper och senaste tiden med fokus på större och mer komplexa- och internationella ärenden. 
”Jag har alltid haft ett stort intresse för kommunikation, ledarskap och entreprenörskap”
– Jag kommer senast från en anställning i moderbolaget till en stor arbetsrättslig byrå. Jag anställdes först i det dotterbolaget och jag hade tänkt mig att jag skulle vara med att utveckla den firman i en riktning som låg mer i linje med vad jag skulle föredra. Efter ett tag övergick min anställning i deras moderbolag, jag var delägare till 4 % i 58 dagar, innan den byrån upphörde och jag valde då även att avsluta min anställning där. Efter den resan bestämde jag mig för att starta min egen verksamhet, som jag har gjort nu! 


Hur ser du på verksamheternas utveckling?

– Det har varit spännande. Idag består min koncern av fyra bolag som vart och ett styrs av en egen kompetent ledning, varav en av dem är en arbetsrättslig verksamhet som har haft en mycket god utveckling. Där har man gjort en hel del riktigt bra och tunga rekryteringar. Verksamhetens VD Johannes Merbom har en mycket lång erfarenhet av ledarskap, båda i internationella storbolag och i Sverige, och en av chefsjuristerna, Bo Villner, har 40 års erfarenhet i branschen varav ca 30 år som processande i Arbetsdomstol åt LO-TCO Rättskydd, som är fackförbundens egen juristfirma.


– Flertalet av juristerna i verksamheten har kring 20 års erfarenhet. De övriga dotterbolagen har ännu inte hunnit bli lika stora, men jag ser mycket fram emot att få följa deras utveckling på samma sätt som jag observerar den här verksamhetens utveckling. 


Vad är din drivkraft?

– Min ambition är att de verksamheter som jag på något sätt är involverad i direkt eller indirekt ska bedrivas med högsta möjliga nivå av juridisk kvalitet och professionalism inom deras respektive verksamhetsområden. Jag har haft tur och fått möjlighet att arbeta tillsammans med några otroligt vassa och spännande personer som inspirerat mig till detta och jag har för egen del landat i att vad än jag gör i livet så vill jag helt enkelt vara den absolut bästa på det jag gör.  Fakta
Namn: Mikaela Olsson
Yrke: Koncernchef
Ålder: 35
Bor: Stockholm

Läs mer...

2021-10-05

EM_WK & Bjo¨rklund_01

Falsade plåttak – ett traditionellt hantverk

Artikel Med ett plåttak får man inte bara ett hållbart alternativ, man höjer också husets värde genom ett estetiskt vackert uttryck. Bakom WK & Björklund Company AB står kvalitet alltid i fokus och här råder en...
EM_kom in cafe_01

Café med spännande smaker

Artikel Hos Kom in Café i Getinge kan gästerna smaka bakverk utöver det vanliga. Här kan de njuta av tårtor, kakor och bakelser som bakas från grunden med lokalproducerade råvaror och många naturliga smaker.
EM_hege-blaecker_08

Hege Bläcker

Bilfantast, influencer och en av Lidköpings mest framgångsrika företagare.

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan.

EM_dennis-teknikmagasinet_04

Butikschef på Teknikmagasinet

Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

Arkiv