252060 Bang matbar_05
3-5 min lästid

Vällagad mat och go stämning på restaurang med hemkänsla

Där Majorna möter Masthugget och Linné i Göteborg hittar du Bang Matbar – restaurangen där du kommer hem. Menyn är säsongsbaserad och inramningen har mer gemensamt med köket hemma hos en kompis än en stel restaurangmatsal. Och kocken och ägaren Christoffer Lönnqvist hittar du alltid i händelsernas centrum, på andra sidan baren i det öppna köket.

“Jag började jobba som kock när jag var 14 och fastnade direkt för tempot och kreativiteten”, minns Christoffer. Vi ses inne på Band Matbar, en restaurang i gränslandet mellan Majorna, Masthugget och Linné i Göteborg. Jag sitter vid baren medan Christoffer skär upp flankstek som ska bli kvällens tartar. Som många kockar drömde han om att en dag kunna öppna sin egen restaurang, men att det blev just här och just nu, ja, det hände faktiskt lite av en slump.


En perfekt lokal

“Ja, jag halkade in lite på ett bananskal kan man säga”, förklarar Christoffer och låter kniven vila ett ögonblick. Allt började under pandemin. Christoffer hade blivit varslad och jobbade på lager. Då hörde Bangs grundare Markus av sig. 


Han frågade om jag var intresserad av att köpa in mig. Bang hade legat nere på Bangatan, men Markus hade precis hittat den här lokalen som passade perfekt för konceptet. Jag hade en enorm längtan tillbaka till köket, så det var inget snack om saken. 


Som att komma hem till en kompis

Nu har han drivit Bang i fyra år, två av dem som ensam ägare. Konceptet förenar en vällagad säsongsbaserad meny, där rätterna lagas av råvaror som Christoffer verkligen gillar, med en avslappnad och hemtrevlig miljö. “Det ska nästan vara som att komma hem till någon – inte så stelt, utan bara en skön och trevlig miljö som man vill vara i”, slår han fast. 


“Jag fastnade direkt!”

Det öppna köket förstärker hemkänslan. Att sitta vid baren och se Christoffer arbeta i köket på andra sidan är lite som att sitta i köket hemma hos en kompis och småprata medan middagen blir färdig. “Jag kom i kontakt med det här konceptet för första gången på Hemmagastronomi i Umeå och fastnade direkt”, minns Christoffer. 


Det är rent ut sagt skitkul att laga mat framför gästerna och prata med dem under matlagningen, särskilt när de sätter sig här vid baren och är intresserade av vad jag gör och ställer frågor. Det blir lite mer levande och väldigt socialt. 


Både a la carte och sexrättersmeny

I restaurangen serverar Christoffer både a la carte för drop in-gäster och en sexrättersmeny. “A la carte-meny är små- och mellanrätter, mer matbaraktigt – perfekt när man bara är sugen på något litet eller något att ha som tilltugg när man tar ett glas vin med en vän”, berättar Christoffer. Men på Bang Matbar är sexrättersmenyn tveklöst mest populär. 


“Kom som du är!

Christoffers ambition är att Bang Matbar ska vara en restaurang för alla, där alla kan trivas. Mottot skulle kunna beskrivas som kom som du är och ät det du gillar.


Det ska inte vara krångligt, jag lagar ingen komplicerad stjärnkrogsmat, det ska vara god mat lagad med hjärtat och av de bästa tänkbara råvarorna. Bang är god mat och god dryck och i en skön miljö – kom hit och testa!

2025-05-07
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.