155049 AC

Lär ut vägen till jobb för personer med funktionsnedsättning

Actíva är en stiftelse som kommunen och landstinget i Örebro bildade tillsammans med Arbetsförmedlingen och Örebro Universitet för 25 år sedan. Syftet var, och är till stor del än i dag, att unga med funktionsnedsättning skulle få jobb. Det lyckas man med. Permanent.

Varje år kommer 200–300 personer från Örebro läns kommuner till Actíva. Personer med funktionsnedsättning eller annan problematik som sätter käppar i hjulen för att komma ut på arbetsmarknaden. Ofta har personen aldrig haft ett jobb, men Actíva är experter på att åstadkomma förändring. Stiftelsen har gjort sig känd för sina goda resultat. Det handlar om att ringa in intresseområden, introducera arbetsgivare och vara stöd på vägen. För hållbara resultat har personen kontakt med Actíva i mellan ett och tre år.


Med Actíva-modellen, en variant av den amerikanska modellen Supported Employment, arbetar man med individuellt och långsiktigt stöd åt personer som hamnat utanför arbetsmarknaden. Att inkludera arbetsgivaren ingår också i modellen.
   – Det måste finnas ett värde i det personen gör för arbetsgivaren. Annars blir det bara tillfälliga lösningar och det vill vi inte ha. Det finns en massa steg i detta, men egentligen är det ganska enkelt. Vi har ett nära samarbete med universitetet och det är vetenskapligt bevisat att det fungerar, säger stiftelsens verksamhetschef Örjan Samuelsson.


Actíva erbjuder både nationell och internationell praktik som stärker och uppmuntrar, samt delar med sig av sina kunskaper i rikstäckande utbildningar för personal som arbetar med dessa frågor. Utbildningarna på en till flera dagar skräddarsys utifrån beställarens behov och genomförs i Örebro eller på hemorten. Sedan följs de vid behov upp av handledning i Supported Employment för att få det att fungera på hemmaplan.


I utbildningen ”It takes two to tango” lär man sig att hitta arbetsgivarna, kommunicera sitt budskap, gångbar retorik och inte minst att på ett praktiskt och konkret sätt göra verkstad av teorin.

Läs mer...

2015-08-25

EM_Lapoint_02

Surfresor som ger minnen för livet

Artikel Att åka på surfresa kan vara en del av en bucketlist för vissa men många blir också inbitna surfare som förvandlas till en livsstil. Lapoint anordnar surfresor i många av världens hörn och vill ge fler...
EM_Ljungby tva¨tteri_03

Tvätteri med bredd och service

Artikel Med hög kundservice och stor noggrannhet utför Ljungby Tvätteri Cleansam många olika slags tjänster åt privatpersoner och företag.
Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

Arkiv